måndag 28 april 2008

Lakrits Puck är tillbaka


En eftermiddag kom min gode arbetskamrat tillbaka från tandläkaren. Besöket hade nog gått bra för i sina fickor hade han med sig Lakritspuckar, till sig själv och oss andra.

På omslaget kan man läsa att glassen innehåller 160 Kcal och 8 % GDA. För er som inte har en aning vad GDA står för Klicka På Titeln får ni se.
Behöver vi den informationen egentligen?

Men fortfarande funderar jag ju på om det verkligen är Glass vi äter.
Innehåll:
Vaniljglass med lakritsås (7%) och lakritsöverdrag (19%). Skummjölk, socker, vegetabiliskt fett, glukos-fruktossirap, skummjölkspulver, glukossirap, lakritspulver, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, sojalecitin), ammoniumklorid, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl , karragenan), färgämne (vegetabiliskt kol), grädde, arom, salt.

Och var är Vaniljen i vaniljglassen? Ni vet väl att vanilj oftast inte är vanilj utan allt möjlig annat konstigt. Japaner tillverkar till exempel vaniljextrakt av kodynga....( används väl dock ej i mat än)

Vikten är oviktig!


Hittade denna artikel i Må bra nr 5.

Vikten är oviktig.

Kondition är viktigare än normalvikt om man vill leva länge. Det visar en amerikansk långtidsstudie av personer 60+. Av dem som dog under de 12 års som studien pågick, var dålig fysik kondition en typisk factor. Högre BMI och större bukomfång gav ingen högre dödlighet.

Det var väl det jag alltid har trott. BMI är ingen bra värdemätare..... alla har vi olika grundförutsättningar, olika skelettvikt, mer eller mindre muskelmassa... skrota BMI....

onsdag 23 april 2008

På gång i landet


Just nu händer det massor i naturen. Alla kryddor i landet sticker upp ur myllan. Gräslöken är hög och fin, Myntorna har börjat växa. Kajpen vi hämtade på Gotland förra våren försöker bre ut sig och räcker kanske till en soppa. Vitlöken växer fint och Rabarbern sticker upp de första bladen ur jorden. Libbstickans första blad syns tydligt, Spanska Körvelns likaså. Alla de olika timjansorterna har ju varit stora gröna och fina hela vintern men börjar få en annorlunda färg.

Kanske, kanske kan man gå ut och plocka lite örter till morgon teet och njuta av årets första frukost på altanen i morgon.

Till och med katten Olga har hittat till sin Kattmynta, hon brukar sitta där och sniffa varje dag. Snart har den växt sig så pass stor att hon gladeligen kommer att ligga och rulla sig i den.

tisdag 22 april 2008

Upphittat


När man surfar runt i jakt på något speciellt hittar man alltid något annat , oftast ännu intressantare. Snubblade över detta i går.
Inför en konferens i Göteborg i april 2007 inbjöds olika oberoende läkare , forskare, opinionsbildare att göra några inlägg. Christer Enkvist läkare från Trollhättan bidrog med sitt inlägg.
Välkänt att man inte blir fet av fett!
Citat: I en av kokkonstens klassiker, "Smakens fysiologi" från 1826 skriver Brillat-Savarin att Korpulens alltid förosakas av en med mjöl och stärkelseämnen överladdad diet. Samt att växtätare " blir hastigt fetare om man fodrar dem med potatis, säd eller mjöl" Medan köttätare aldrig blir feta. Han tilllägger också att kombinerar man mjölmaten med socker blir man ännu fatare. Intressant.
Medicine Licentiaten och läkaren Wilhelm Uhrström skriver i sin bok från 1854 " Hemläkaren, populär ordbok i sjukvård och hälsolära enligt nutidens medisinska åsigter" Korpulens är inte någon sjukdom, men kan betraktas som ett slags sjukligt tillstånd.
Enligt rekomendationer från Professor Ebstein (född 1839) , bör man föredra en diet för feta där Inskränka intaget av kolhydrater, brödmängden bör minskas till 100 gr om dagen, potatis, socker och sötsaker af alla slag föjbjudas helt och hållet.
Allt slags kött anser han kunna förtäras och tillråder ”fett i alla former såsom fet svin- och
fårstek, fet skinka och om inte annat fett finnes att sätta benmärg till soppan, göra feta såser
samt grönsaker anrättade med smör”. Vidare säger professorn: ”Af spritdrycker tillåtas endast till middagen 2 á 3 glas lätt vin”. Öl bör uteslutas. Måltiderna ej flera än tre om dagen,
middagen hufvudmålet. Måttlig kroppsrörelse.”

Då kan man fundera över vad socialstyrelsens 7-8 brödskivor kom i från samt vad och vem som styr Livsmedelsverkets rekommendationer om vad vi bör äta och inte.

Hittade även detta inlägg om odeklarerat fett i kakor okej transfett borta men vad är det för fett de stoppat i? Inte smör i alla fall misstänker jag ........
http://www.expressen.se/halsa/1.1119057/kakor-fetare-an-deklarationen-uppger

lördag 19 april 2008

Doktor Annika Dahlqvist och diabetes


Vi kämpar tappert med kostråden som doktor Annika Dahlqvist ger. Vi har faktiskt fått bra koll på min käre mans blodsocker redan efter en veckas "diet" ,nu är det bara att kämpa på. Just nu läser jag hennes andra bok och den är mycket lättläst, lätt att förstå inga krångliga läkartermer och desutom riktigt bra. Egentligen är det precis en sådan bok alla diabetiker borde få läsa när det är dags för någon form av insats, ja även för de med övervikt. Första lektionen borde inte vara tabletter, inte insulin utan boken i näven och sen orden: Nu har du ett val fundera på detta. Tror att för många är nog valet lätt, mot att komma i håg tabletter och sprutor vid bestämda tider för resten av livet. Vi börjar med blodsocker nivån sen får vi se hur det går med vikten. Vår våg är helknäpp, från ena dagen till den andra kan det skilja 5-8 kg, så det kanske får bli någon annan vad det lider.
Precis som vanligt kan det dölja sig en länk bakom rubriken.

onsdag 16 april 2008

Tips Nr 1

Under dagen har jag haft kunder på Knådrelaxen, vi kom att prata om våra olika magbesvär. Då jag kom att tänka på att jag nyss hittat och läst en mycket bra skrift som finns på nätet.
Klicka på Tips nr 1 här ovan och ni hittar många mycket bra tips, saker man kan fundera på, och kanske testa för att försöka få ordning på sin mage. Rekommenderas till alla.

söndag 13 april 2008

Glass eller vad är det vi äter ?


Rensade lite i köksskåpet idag. Hittade då en gammal glassbytta. Vände på den för att läsa om det fanns något nyttigt i glassen.
Blir ju lite betänksam när jag läser och läser och inte fattar jag vad det är vi stoppat i oss.
Här kommer en bråkdel av det som stod i innehållsförteckningen: Kolagräddglass(skummmjölk, grädde,mjölkprotein, socker, vatten, glukosfruktossirap), Kolasås (glukossirap, sötad kondenserad skummjölk, vatten, härdat vegitabilisktfett, smör, socker, stabiliseringsmedel E339, stabiliseringsmedel , salt, stabiliseringsmedel E 407 arom emulgeringsmedel E 471 stabiliseringsmedel( guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl) färgämne sockerkulör naturliga smakämnen coh så här fortsätter det i all oändlighet.
Räknar jag ingredienserna blir det en 38-39 olika , den ena konstigare än den andra.
Konstigare saker än dessa borde ju inte få finnas i glass.
3 ägg
6 msk socker
3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
I min restaurangvärld kallar vi den finare varianten Parfait och smaksätter med någon god likör eller frukt/bär och då kan det se ut så här.
3 äggulor
4-5 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
Ditt personliga smakämne
Så här gör man:
1. Vispa äggulor med florsocker, hårt
2. Vispa grädden, tills den är lite hårdare än filmjölk i konsistens.
3. Blanda ditt smakämne i de vispade äggulorna, blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys 5-6 timmar i lämplig form, ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering.
I fortsättningen får jag väl göra min glass själv eller åka till Danmark där de har Skee Ismejeri, där gör de glass utan E-nummer och bara med naturliga ingredienser. När kommer vi till sans och börja kräva att vår glass ska vara naturlig.

Special köttbullar


Special köttbullar!
En form av GI köttbullar med lite kanel för blodsockernivån och ingefära för förbränningen.
500 gr blandfärs
500 gr nötfärs
1 stor gul lök
1 liten bit ingefära
1 liten gul stark paprika
1 dl grädde
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm Garam Masala
½ tsk kanel

Finhacka löken och paprikan, riv ner lite ingefära, grovmixa allt med lite grädde. Blanda detta med resten av grädden samt äggulorna och kryddorna. Rör i färsen till en jämn smet. Forma köttbullar eller biffar och stek .

Nyttiga saker i skafferiet 3


Kanel är en krydda som kan hjälpa till att hålla blodsockernivån i schack. En halv tesked till din morgongröt håller ditt blodsocker på en stabilare nivå. Som allt annat "för mycket skämmer allt" och även kanel kan vara toxiskt i för stora mänger. Kumarin är ett ämne i kanelen som kan ge leverskador om man äter alltför mycket.

E-nummer

E-nummer
Min motvilja för många E-nummer gör att jag konstant läser på alla förpackningar. Innehåller en vara mer än 2-3 E-nummer läggs den genast tillbaka i hyllan. Nu beror det ju lite på vilka E- nummer det är förstås. Våra allra värsta E- nummer har jag nog i huvudet men många är dom och alla är inte dåliga. Vill man ha lite hjälp på traven och en bok i handväskan kan man gå med i enummer klubben . Se länk ovan, klicka på E-nummer så hittar ni direkt.

lördag 12 april 2008

Totalt onödiga saker i skafferiet 2

Allt med transfett är totalt bannlyst i mitt skafferi.
Här kommer lite transfetts information.

2004 infördes i Danmark en gräns på högst 2 gram industriellt framställda transfettsyror per 100 gram fett i livsmedel. I USA införde New York förbud att inom restaurangnäringen nyttja konstgjorda transfetter 2007 . Åtgärden syftar till att skydda konsumenternas hälsa.

I sverige är det frivilligt för tillverkare att redovisa på innehållsförteckningen om det finns transfetter i produkten. Livsmedelsverket rekommenderar lågt sammanlagt fettintag snarare än lågt intag av transfett. Tillverkarna av produkterna med transfett försöker dölja att de innehåller transfett. Ibland står det att produkterna innehåller härdat fett.
Vad är då transfett?
Transfett bildas när flytande växtoljor ”härdas”
Pommes frites, kondisbitar, kakor och snacks är sånt som kan innehålla transfett. Ofta innehåller de dessutom mycket salt eller socker.
Mera information finns på http://www.gunnarlindgren.com/ samt http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/Transfetter.pdf

Skriv under Nynäshamns Kommuns upprop mot Transfetter http://www.nynashamn.se/transfat

Ungersk Gulaschsoppa

Här kommer en av mina absoluta favorit rätter.

Receptet har jag fått av en ungersk vännina men naturligtvis blir hennes soppa absolut bäst.
Ungersk Gulashsoppa.

1 kg tärnat nötkött
1 st stor gul lök
3-4 st morötter
3 små palsternackor
3-4 normalstora potatisar
100-150 gr smör
2-3 klyftor vitlök
1 lagerblad
3-4 tsk rött paprika pulver
2 tomater
Rosmarin
2-3 små ungerska starka paprika
Salt, vitpeppar

Bryn nötköttet i smöret fyll upp med 2,5-3 liter vatten
(I omgångar)
Koka upp, låt sjuda en halvtimme- timme .
(Beror på hur mört köttet är)
fyll på med morötter, lök och palsternacka samt vitlök.
Fortsätt sjuda en halvtimme till
Tillsätt övriga ingredienser mot slutet låt sjuda till potatisen känns klar.

Serveras gärna med langosbröd.
Små bröd gjorda av deg typ pizzadeg och sedan friterade i olja.
Brödet serveras med vitlökssmör eller olika röror av Creme Fraiche.

Nyttiga saker i skafferiet 2


Nyponmjöl har en dokumenterad antioxidanteffekt.

Nypon är ett rent naturmedel med stark antiinflammatorisk effekt!

Miljoner svenskar lider av värk i muskler och leder och ca en halv miljon har fått diagnosen artros. Nyponpulver kan ge smärtlindring och påskynda läkning av inflammationer – ett bra alternativ till mediciner, utan risk för biverkningar.

Nypon är nog mest kända för deras höga halt av C-vitamin. Idag är C-vitaminets antioxidativa effekt bevisad, vilket innebär att nypon hjälper cellerna att försvara sig mot fria radikaler. Fria radikaler orsakar att celler bryts ner och påskyndar på så sätt åldrandet. Genom att äta mat rik på antioxidanter stärks immunförsvaret och kroppen blir bättre på att försvara sig. Nypon innehåller inte bara vitamin C utan även flavanoider och karotenoider, som båda är värdefulla antioxidanter.
Antioxidanter är samlingsnamn för olika:
Vitaminer Mineraler Aminosyror Enzymer Fytokemikalier
Rekommenderad minidos av nyponmjöl; en rågad tesked per dag.
Hälsodos; en ½ matsked 2 x per dag, eller en tesked 3x per dag, gärna på gröt, mysli eller upprört i lite juice, mjölk eller vatten. När det gäller kosttillskott är det alltid bättre att sprida ut doserna på flera gånger per dag istället för att ta allt på en gång. Om du är rökare behöver du troligtvis ett mycket större intag av C-vitamin.
I nypon finns ca 40 högaktiva hälsoämnen - exempelvis aminosyror, biopektin, järn, kalium, litium samt högvärdiga antioxidanter som betakaroten, kisel, krom, selen, magnesium och zink.

Kisel är särskilt nyttigt för hud, hår och naglar.
Krom samverkar med insulin och är viktig vid regleringen av blodsockret. .
Selen stimulerar även immunförsvaret.
Zink är en antioxidativ mineral.
Litium påverkar på vår sinnestämning . Mycket naturligt litium finns också i timjan.
Kalium behövs för njurfunktionen, blodtrycket och för nerv- och muskelfunktionerna.
OBS: Det Nyponmjöl som jag nämner här har inget att göra med Det nyponsoppepulver som oftast finns i vår affär. Den består av väldigt lite nyponmjöl och väldigt mycket socker .

torsdag 10 april 2008

Totalt onödiga saker i skafferiet 1


Fun Light!

upptäckte i kväll att de kör Fun Light reklam på tv:n.
Hur kan man bara få göra reklam för kemikalier och vatten.
Hittade dessutom ClubFun Light på nätet. Där man till exempel kan ladda ner sin ringsignel från reklamen.

Ni som har läst Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken eller varit inne på Tommy Svenssons sida http://www.utbildningscenter.se/ och surfat runt på nyhetsbreven och läst om färgämnen, håller nog med till fullo. För er övriga kan jag berätta detta: Funlight är en dryck som hel riktigt består av vatten och ett stort antal kemikalier. Gäller inte apelsin som också har lite apelsinsaft i sig. Däremot kanske inte alla kemikalier är konstaterade ”farliga”. Men det är alltid tveksamt när riktiga ingredienser byts ut mot falska. Funligthtsaften är framtagen för att personer med diabetes ska kunna dricka en saft utan att behöva tänka på sockermängden. Problemet är att om personer som inte har diabetes, dricker light som sötats med Aspartam (200 ggr. sötare än socker), luras kroppen och vår bukspottskörtel tror att den måste producera insulin för att ta hand om det söta. I Fun Light Finns det gott om E t.ex. E160a E160e E150d ( för att det ska bli orange färg) E296, E331, E202, E415, E414, E 445, E 300 samt aspartam och acesulfam-K samt Vatten. Låter detta som något som är gott att dricka?

Varför inte ta något annat alternativ, riktig saft men riktigt socker utan konserveringsmedel ?Vad är det för fel på sådan saft, eftersom det finns så få alternativ i butiken. Dom finns men oftast i gårdsbutiker eller andra alternativa butiker.
Här kommer en utförligare lista för er nyfikna.
Fun Light Tropical Fruits innehåller, förutom vatten:
E 950 (acesulfam K) - sötningsmedel
E 951 (aspartam) - sötningsmedel
Aromer:
E 104 (kinolingult) - syntetiskt färgämne
E 161b (lutein) - gult färgämne, framställs ur växter
E 202 (kaliumsorbat) - konserveringsmedel
E 296 (äppelsyra) - reglerar surhet
E 300 (askorbinsyra) - antioxidationsmedel
E 331 (natriumcitrater) - reglerar surhet
E 414 (gummi arabicum) - förtjockningsmedel
E 415 (xantangummi) - förtjockningsmedel
E 445 (glycerolestrar av trähartser) - stabiliseringsmedel

tisdag 8 april 2008

Nyttiga saker i skafferiet 1



Gurkmeja.
En rågad matsked gurkmeja om dagen kan stoppa ett stort antal sjukdomar. Få studier gjorts på människor men studier på djur har goda prognoser, på inflammationer, cancer och alzheimer.Kryddan, som ger curryn dess gula färg, är dels en mycket kraftig antioxidant, som ger skydd mot fria radikaler som kan skada celler och molekyler i kroppen. Dessutom innehåller den curcumin, som på flera olika sätt hämmar inflammationer.- För hög inflammation i kroppen orsakar många kroniska sjukdomar. Rekommendationer på en rågad matsked gurkmeja per dag till den som inte vill vänta på resultat från kliniska studier.







Brännässla
Denna multivitamin-mineral- vitalämnesväxt har sedan urmindes
tider använd inom läkekonsten De basgörande bladen driver överflödig urinsyra, mjölksyra samt fosforsyra ur försurade kroppar. Den blodrenande, kanske så där en 2 till 3 matskedar per dag behövs för bra effekt.
Nässla motverkar s k förkalkningar – egentligen förfettningar i ådror. Nässla stärker hår, naglar, hud, klaffar, ådror, tarm, bukspottkörtel m.m. Nässla rengör bindväv (kroppens soptipp) och ökar på så vis rörligheten.Nässla stimulerar hela mag och tarmkanalen.
Nässlor är bra mot det mesta ; artrit, astma, blödningar, högt blodtryck, orent
blod, nedsatt mjölkproduktion, katarrer, nedsatt cirkulation, diarré, dysenteri,
hemmoroider, gikt, infektioner, njurinflammationer, menstruationsblödningar,
munsår, näsblod, luftrörskatarr, mjäll, urinvägsinfektion, nässelfeber, krupp, kramper, stelhet, värk, ödém m fl diffusa s k åkommor.

måndag 7 april 2008

Oumbärliga saker i skafferiet 1





Honung:



En burk honung är oumbärlig i husapoteket. Honung är sårläkande och bra mot småsår, men är också bra mot förkylning, matsmältningsbesvär och eksem. Perfekt till svåra finnar och små bölder.



Citronmeliss :



Citronmeliss är en av de äldsta och viktigaste krydd- och läkeörterna. Citronmelisste bör inte saknas i något husapotek. Man kan köpa det färdigt eller tillreda det av blad som man plockat själv. Slå 1 kopp vatten över 1 matsked citronmelissblad, låt dra cirka 10 minuter, drick varmt. Teet verkar lugnande på barn, men gör också gott vid kramper, kväljningar, nervositet, sömnlöshet och rent allmänt vid utmattning och förkylning. Är även urindrivande.

Är dessutom dekorativa som garnering på olika rätter.

Riktigt sunt godis!

Hittade detta i tidningen Top Hälsa i går.
Powerbar.
5 st
2 dl Havregryn
2 dl blandade nötter, frön och kärnor ( t.ex valnötter, pumpakärnor, sesamfrön)
2 dl blandad torkad frukt
1 dl Naturell yoghurt
2 tsk kanel, ingfära och nejlika blandad ( 1/3 del av varje)
1 msk Honung
1 nypa salt

Grovhacka nötterna och frukten
Blanda alla ingredienser i en bunke. Blanda till en deg. Forma till snygga bars.
Lägg den på smörpapper grädda i ugnen på 110 grader i 1,5 timme. Låt svalna och rulla in varje bar i folie eller papper. Förvara torrt. Hållbara ca 2 veckor.

Testat och det är mums...........för f.d. godis och kakmonster som jag.

Se där hittade jag inte ett recept till på nyttiga

GODBITAR



8 godbitar
1 dl havregryn
½ dl solrosfrön
½ pumpafrön
½ blandade nötter
1 dl torkade aprikoser
2 msk linfrörivet
skal från en citron
1 msk honung
2 äggvitor
80 g low carb choklad att pensla ovanpå, kan uteslutas.

Sätt ugnen på 125 grader. Mixa alla ingredienser utom chokladen i en mixer.Tryck ut smeten i en teflonbehandlad avlång brödform med hjälp av en slickepott. Grädda mitt i ugnen i 17 minuter. Låt kakan svalna ordentligt i kylskåp, gärna över natten och skär dem sedan i lagom stora portionsbitar. Slå in dem en och en i plastfolie. Kakorna blir mjuka utan choklad och behöver då förvaras kallt. Om du lyxar med choklad så smälter du den och häller över den kalla kakan och skär den med en varm kniv när den stelnat.

söndag 6 april 2008

Sunt godis eller ?


Sunt godis ?
En dag kom min lättlurade man hem med något ”sunt” godis någon säljare lurat på honom i affären. Eftersom han har diabetes tror han att bara för att det står 30% mindre socker, så är allt ätbart trots att det oftast är tvärtom.
Dags att protestera tycker jag.
Detta sunda godis från Malaco Truly Juicy samt Truly Black gör mig lätt uppskrämd när man läser innehållsförteckningen. Det står Inga E-nummer usatta, men det kanske är en ny strategi att använda orginalnamnen för att ingen ska orka läsa.
Truly Black innehåller alltså.
SockerGlukossirapMaltiolsirap (ett stabiliseringsämne)
Modifierad stärkelse
Gelantin
Lakritsextrakt
Glukos och Fruktossirap
Amoniumklorid
Vegetabilisk olja
Aromer
Ytbehandlingsmedel (bivax)
Nu benar vi upp detta.
Glukossirap/majssirap (äldre benämning stärkelsesirap) är en trögflytande sockerlösning som framställs ur majsstärkelse. Glukossirap består av olika sackarider (sockerarter), främst glukos och maltos, sammansättningen beror på framställningssättet. Glukossirap används i livsmedel bland annat för att öka förmågan att binda vatten och förhindra bildandet av kristaller av sackaros (socker). Glukossirap har ett högre GI än socker. Vanligt socker ersätts ofta med billig glukossirap i godis och vissa livsmedel.
Göran Petersson, professor vid Chalmers i Göteborg, varnar för att glukossirapens höga GI medför ökad risk för diabetes typ 2, fetma och hjärtinfarkt.- Man kan säga att glukossirap har dubbelt så stora negativa effekter som vanligt socker.
Glukossirap har högre glykemiskt index, GI, och måste dessutom användas i mycket större dos för att uppnå samma sötma, säger Göran Petersson, som är professor i kemi och biologi.
Maltiolsirap E956 Maltitolsirap är maltitol i flytande form. Det används bla. som ersättare för sirap när bara sötningsmedel i flytande form är lämpligt, bla. i vissa konfektyrer.
MALTITOL, MALTITOLSIRAP E965: Biverkningsinformationen visar Få och opålitliga undersökningar eller otillräcklig information.
Modifierad stärkelse (E1400-1442). Stör vårat immunförsvar.
Salmiak (amoniumklorid) är en kemisk förening mellan klor och ammoniak och har formeln NH4Cl. Alla klorföreningar har naturen svårt att bryta ner.
E 901 Bivax känns som det enda naturliga.

Tidningarnas artiklar- ska vi tro på dom?

Ibland blir man förundrad över hur lite journalister vet eller hur lite fakta de kontrollerar innan de lägger ut sina artiklar och basunerar ut dem med stora bokstäver, för att skrämma upp oss läsare.Bland allt annat kan vi läsa detta i Expressen.(26 MARS)
Maten som kan vara farlig för hjärtat.
Dra ned på de mättade fetterna och transfetterna. Grädde, ost, feta charkuteri- eller mejeriprodukter, snacks, kaffebröd, snabbmat och godis.
Kommentar: Grädde, ost mejeriprodukter utan konstiga tillsatser är bland det nyttigaste vi kan få i oss. Detta klarar kroppen av att bryta ner på egen hand och inget stannar kvar i kroppen. Mättat fett är inte farligt utan det kan också höja det goda kolesterolet och skydda mot diabetes. Det minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Snabba kolhydrater. Socker och vitt bröd mättar för stunden men gör dig snabbt hungrig igen. Risk för sötsug och övervikt!
Kommentar: Så sant som det är sagt.
Äggula och skaldjursrom. Har man högt kolesterol bör man äta detta med måtta. Kommentar:Ägg är ett av våra nyttigaste livsmedelÄgget är fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp hela din kropp och i princip alla vitaminer utom C. Dessutom innehåller det viktiga mineraler och förser dig med energi. De flesta känner till att ägg innehåller kolesterol men det är inte många som vet att kroppen själv bildar drygt ett gram kolesterol per dag. 90% av ägget består av vatten.
Alkohol i stora mängder. Anstränger hjärtat och kan leda till rytmrubbningar och
Kommentar: Alkhol i stora mängder är aldrig nyttigt.
Kokkaffe. Använd bryggare i stället!
Kommentar: Smidigare om inte annat, Förövrigt finns det nog lika mycket kemikalier i bryggkaffe.
Uffe Ravnskovs (Docent från Lund) råd till alla svenskar är att helt enkelt inte bry sig om sina kolesterolvärden eftersom i stort sett alla obduktionsstudier visat att personer med lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som personer med högt kolesterol. - Kolesterol är en väldigt nyttig, livsnödvändig substans. Det behövs för att tillverka olika hormoner, för hjärnans utveckling och funktion och som byggmaterial till våra celler.- Redan vid födseln har vi olika kolesterolnivåer. Ibland går de upp ibland ner. Till exempel så höjer en kolhydratrik kost kolesterolnivåerna. Kolesterol är ett av kroppens vanligaste ämnen. Ett sorts fett som finns i vårt blod. Livsnödvändigt för att tillverka hormoner och bygga upp våra celler.

torsdag 3 april 2008

Knådrelaxens morgongröt

Morgongröt ala Knådrelaxen.
3,5 dl vatten
ca 1,5 dl grötblandning
ca 0.5 dl blandad frukt
lite salt
Till blandningen har jag 1 kg Havregryn
1 påse Linfrön (Risenta)
1 påse Phylliumfrön ( Risenta)
2 dl Helhavre
Fruktblandningen består av
Fikon skurna i småbitar
Gröna russin
Katrinplommon skurna i småbitar
När man kokat gröten färdig och den svalnat av ,kan man strö över eller röra i nyponmjöl och/eller nässelmjöl.