torsdag 26 juni 2008

Glass igen men Svensk från Slöinge i Halland



När jag nu läste om GB-Glass blev jag nyfiken och skulle titta på en del andra glassorter och tittade in på SIA:s sida och det blev en glad överraskning.
Saxat från Sias sida:Grädde, grädde och några bär. Glass får benämnas gräddglass om proteinet enbart utgörs av mjölkprotein och fettet består av minst 5 g per 100 g råvara, alltså 5 % mjölkfett. Så här gör vi på SIA Glass vår gräddglass. Klicka på titeln får ni mer information.
Min närmaste Siaglass serveras i den vida berömda Halvars Kiosk i Norrköping. Näst närmaste finns i Kolmården och Borensberg. Det finns ju så klart glass i våra affärer också!

Ibland vet man inte vad man ska tro!

Ja, hur ska man tolka detta? Om jag blir glassugen kan alltså glassen tillverkats och åkt i lastbil från Portugal, Spanien och Italien ända till Sverige. GB-glass är inte GB-glass längre utan Unilevers glass. Visserligen anser jag ju att glass inte är glass längre heller men ibland kan det ju vara gott med denna kemikaliesörja, men till vilket pris?
Vill ni läsa hela artikeln tryck på Titeln .

tisdag 24 juni 2008

Nyttigt-tror du ja!

Bra titel och en bra artikel i Aftonbladet 080624. Hoppas bara att så många som möjligt läser den. Saxar lite av det bästa.
Gå inte på hälso-bluffen !
Nyttigt är inte detsamma som smalt.
”Inget tillsatt socker” betyder inte sockerfritt.
Mörkt bröd är inte alltid bättre än ljust.
Att bli en smartare konsument kräver vilja och kunskap. Jo tack, det ska gudarna veta!
– Innehållsförteckningen är det första du ska titta på. Där listas alla ingredienser i fallande ordning. Det som står först är också det som produkten innehåller mest av.
Socker på andraplatsen är till exempel inget bra tecken.
Där socker åker in, åker nyttigheterna ut. Det är otroligt mycket socker i många varor alldeles i onödan! Vem behöver socker i korv t.ex.?
Märkningen ”utan tillsatt socker” är en luring. Många har fruktsocker eller konstgjorda sötningsmedel.
Naturgodis är en sak för sig. Många väljer kanske det framför vanligt plockgodis i tron om att de får i sig färre kalorier, men energiinnehållet i en chokladdoppad nöt är högre än i ett geléhallon. Trots detta skulle ju jag ändå äta naturgodis om jag nu skulle äta något vilket jag inte gör. Föredrar naturella nötter av allahanda slag.
Naturligt är bättre
Tillsatser gör varken till eller från för vikten, men är viktigt att ha koll på ur hälsosynpunkt. Jag är inte hundra tillfreds med detta utalande! Om vi tillför en massa kemikalier som rubbar vår kroppliga balans nog sjutton borde vikten ochså spela in då? Eller tänker jag fel!
– Ju färre E-nummer desto bättre. Naturliga produkter är bättre för kroppen. De innehåller mer näring och mindre tillsatser. Ju färre ingredienser desto renare är livsmedlet. Tack , tack jag vill bara ha rena livsmedel!

Lite att tänka på i träsket!

  • Inget tillsatt socker - kan vara en fruktsocker eller kemikalier
  • Mörkt bröd - kan innehålla massor med sirap
  • Flingor och grova kex - kan vara söta och innehåller många kolhydrater
  • Nyckelhålsmärkt - visar bara att det är mindre av allt om man jämför med en liknade produkt utan nyckelhål men behöver inte vara nyttigare.
  • Lättprodukter- tar man bort fettet som smakförstärker, byts det oftast mot socker !

Tror det är dags att äta lite vildfångad lax med spenat och ägg naturligare kan det väl inte bli , jo om jag fångat själv, odlat själv och haft mina egna höns förstås.

onsdag 11 juni 2008

Eu och vitaminer

Fick ett nyhetsbrev i dag, det handlar om vitaminer och Eu:s något diffusa intällning till dessa i mångt och mycket naturliga ämnen vi kan och bör stoppa i oss.
Rätten till vår hälsa (och lite fakta kring kosttillskotten)
EU tänker inte förbjuda kosttillskott. Bara göra det svårt att använda. Projektet Vitamin Freedom frågar "Vad tänker du göra åt det?"
I januari 2009 planerar EU-kommissionen att publicera ett förslag om MPL (Maximum Permitted Level) för vitaminer och mineraler. Det kommer att sättas en maxnivå för hur mycket vitaminer och mineraler ett kosttillskott får innehålla. De föreslagna maxnivåerna står inte i proportion till riskerna. Den föreslagna maxnivån för betakaroten föreslås t.ex. bli 7 mg. Det motsvarar innehållet i en och en halv morot. Detta motsvarar inte dagens näringsbehov och speglar ingen verklig riskfaktor. Ett antal engagerade människor har startat Projekt Vitamin Freedom med syfte att väcka opinion i denna fråga och bevaka vår rätt till hälsa.
Vi har yttrandefrihet, pressfrihet och religionsfrihet – ska vi nu förlora vår hälsofrihet?
Vi får dricka hur mycket alkohol vi vill, trots de vetenskapliga bevis som finns för alkoholens skadlighet.
Vi får röka hur mycket tobak vi vill och vi får stoppa i oss hur mycket onyttig mat som helst.
Svenska försök att stoppa azofärgämnen har misslyckats, trots att azofärgämnen fullständigt saknar konsumentnytta och sannolikt skapar hyperaktivitet (och andra problem) hos barn.
Allt detta är helt okej enligt EU. Men att ta ett kosttillskott med mer betakaroten än du får via en och en halv morot – det anses farligt och måste förbjudas. Var finns logiken? Vi får gärna bli sjuka, men gud bevare oss om vi vill förbli friska med hjälp av kosttillskott! Vem vinner något på denna utveckling? Den enskilde medborgaren har allt att förlora och absolut ingenting att vinna.
När apoteksmonopolet avskaffas 2009 kommer receptfri medicin säljas i princip var som helst, från mataffärer till bensinstationer, medan kosttillskott med terapeutisk verkan klassas som läkemedel. Om förslaget går igenom försvinner vår hälsofrihet. Vi kan inte längre köpa kosttillskott med det näringsvärde som vi behöver – inte ens via internet. Vi kan inte stilla titta på när vår rätt att vara friska tas i från oss. Därför föreslås en handlingsplan.
Projekt Vitamin FreedomProjekt Vitamin Freedom planerar en informationsfilm som kommer att publiceras på DVD och skickas ut till mediemänniskor, makthavare och andra nyckelpersoner. Den kommer även att distribueras via tidningar samt läggas ut på olika mediesajter på internet som YouTube, Google Video, Viddler med flera. Produktionen beräknas vara färdig 2008-09-15.
KampanjsajtProjekt Vitamin Freedom har en kampanjsajt med syfte att väcka opinion och påverka makthavarna att bevara vår hälsofrihet. Läs mer om Vitamin Freedom här. »
· Logga in för att skriva kommentarer
Texten ovan är kopierad från denna länk: http://www.kanariefaglarna.com/sv/node/177

måndag 9 juni 2008

Salmbär

När vi nu pratar Salmbär så är det ju svårt att förklara, det som är så självklart för oss gotlänningar.
Man tar sin bunke och sina stövlar, knatar i väg till första bästa dike eller kanal och plockar hela bunken full och går hem och kokar kräm eller sylt eller bara äter. För er fastlänningar är det inte självklart alls...konstigt.
Salmbär definieras här som blåhallon men kan inte i min vildaste fanstasi få till det som hallon, mer som vilda små björnbär.
Enligt Wiktipedia:
Blåhallon (Rubus caesius), på Gotland kallade salmbär, är en halvbuske besläktad med björnbär, med bär som påminner om hallon fast mattblå till färgen.
Bären mognar i augusti. Busken liknar hallon, men blåhallons taggar är svagare och borstlika och bladen är trefingrade.
Buske och buske...i "mina" diken var det bara långa revor....

Mera gotländskt.


På arbetet i dag pratade vi Gotland och mat. Varpå en av mina arbetskamrater pratade lyriskt om Saffranspannkaka och undrade om jag har något recept.

Någonstans långt nere i mina gömmor har jag väl Nisse Sundbergs recept ( Legendarisk Köksmästare och ägare av Hemse Hotell på den tiden jag bodde på Gotland.) Tänk jag hittade det!

Här kommer receptet:

Gotländsk Saffranspannkaka
3 dl mjölk
1 hg ris
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk russin
5 sötmandlar
2 bittermandlar
1 pkt saffran(böltläggs i lite varmt vatten)
½ tsk salt
½ tsk socker
Koka riset mjukt i mjölken på svag värme ca 20 min
Riv mandeln och blanda resten av ingredienserna i riskoket. Smaka av med salt och socker
Häll smeten i en smord form och grädda i ugn på 200 grader i 30-35 minuter.
Serveras ljummen med vispad grädde och salmbärssylt.
Salmbärssylt kan ju vara lite svår att hitta här i "Sverige" vissa Hemköpsbutiker kan ha. Annars fungerar det alldeles utmärkt med Björnbärssylt eller Hjortronsylt.

Rabarber och Jordgubbspaj

Under inlägget "Inte ofta gillar jag matprogram i tv", finns ju receptet på rabarber och jordgubbspajen som vi nu testat med gott resultat.
Dock bytte jag ut vetemjölet mot dinkelmjöl och tog lite mera havregryn. Skippade även potaitsmjölet , vilket gör att det nog blir saftigare.
Till pajen hade jag 1 burk Creme fraiche, lite grädde och 1 tsk vaniljsocker som jag mixade med en stavmixer.

söndag 8 juni 2008

Örtte och åter örtte.


Nu växer det och frodas i kryddlandet trots torkan. Det verkar som om mina olika myntor klarar sig bra trots bristen på regn.
Detta gör ju att jag varje morgon kan gå ut och hämta lite Pepparmynta, Äppelmynta, och Grönmynta, dessa brygger jag te på .
Ibland tar jag lite Citronmeliss med i blandningen, effekten blir den samma. Många besök på toaletten eftersom det är väldigt urindrivande och utrensande.

Glassfusk


Nu kan vi ta titeln i två steg.
1. Vi har fuskat och ätit köpt glass.
2. Det hjälpte inte att byta märke men det känns lite bättre.
Kolla nedan:

Diplom-Is Royal Mandel
Ingredienser:
mjölk, mjölkchoklad 31% [socker, kakaosmör, mjölkpulver, smörolje, kakaomassa, emulgator (soyalecitin), aroma], grädde 17%, socker, mandel 4%, glukosesirup, vasslepulver, vegetabilsk emulgator (mono- och diglyserider av fettsyrer), aroma (vanillin), stabilisatorer (guarkärnemel/guargummi, natriumkarboksymetylcellulose, karragenan), vaniljekorn/vaniljmärg, färgestoff (betakaroten).

Det finns i alla fall både grädde, mjölk och riktig mandel men, men allt annat ........

fredag 6 juni 2008

Mera gotländsk mat.


Letar man lite till i sitt minne kommer man på mera smaskig och nyttig mat. Lammsmäckorna köptes (om jag inte minns fel) färdigblandade av livsmedelsbilen som ibland kom förbi mina föräldras gård. Senare köpte vi dem i affären i frusna korvar ( Typ brunabönor korvar, Det finns fortfarande såna på Gotland däremot är de svåra att hitta här i "Sverige") Dessutom kallade jag dem för Fårsmäckor och jag vet inte när de bytte namn

LAMMSMÄCKA

Det här behövs till 4 personer om man gör dom själv.
500 gr lammfärs.
1½ msk gula senapskorn.
2 kokta potatisar.
1½ dl finhackad rödlök.
ca ½ tsk grovmald svartpeppar.
2 tsk salt.
1 stort ägg.
1½ dl matlagningsgrädde.
ca 2 msk smör till stekning
Serveras med potatismos, lingon och inlagd pressgurka.

Längtan till Gotland.

Satt nyss och tittade i årets Gotlands Guiden, allt du behöver veta om Gotland 2008.
Efter att ha bläddrat igenom nästan hela och konstaterat att inget är sig likt sedan jag flyttade därifrån för 28 år sedan, dök det upp en sida och jag fick genast "hemlängtan" . Fortfarande efter alla dessa år serverar de en av mina absoluta maträttsfavoriter på en av de Restauranger jag en gång arbetat på, Wärdshuset Lindgården på Strandgatan. Glödhoppa. Jag har flera gånger gjort glödhoppa själv men det blir ju aldrig riktigt detsamma.
Receptet fanns i tidningen för 10 portioner. Nu brukar ju inte jag göra av så mycket kött, det får bli det man kommer över.
4 kilo lammspjäll rimmas i vatten med salt i 3 dagar.
Koka lammet i vatten med lök, morötter, purjolök, timjan och lagerblad i ca 2 timmar.
Svalna ( gärna till nästa dag) Panera i senap och ägg, vänd i ströbröd och stek på hög värme.
Serveras med kaipstuvad potatis. Vad jag minns var det dillstuvad potatis på min tid. Vilket som är riktigt smaskigt.

Färgglad Sommarsallad

En färgglad och välsmakande sallad är alltid trevlig att sätta fram.
Just nu är det visserligen ännu lite tomt i mitt land men örter och olika sorters lök finns det gott om.
Till denna sallad använde jag.
Strimlad isbergsallad.
Tärnad gurka
Cocktailtomater i olika storlekar och färg.
Haloumiost lätt fräst i smör
Ett baket bacon även detta lätt fräst i smör
Orange och gul paprika
Gul färsk lök med blast
5-6 långa finklippta strån gräslök
8-9 gräslöksblommor. Några som dekoration de andra delade och blandade i salladen.
vitlök och blandade oliver i oljedressing (färdigköpt)