fredag 29 augusti 2008

Rydbergs Skagenröra

Inte låter detta gott! 22 E-nummer ! Finns det plats kvar i asken för några naturliga ingredienser?
Ingredienser:Surimi(37%)(alaska pollock, vetestärkelse, krabbextrakt, kalciumkarbonat), vatten, räkor(10%), vegetabilisk olja, stabiliseringsmedel (E407, E412, E413, E415, E460, E466, E1414, E1422), ägg, lodda-rom, ättika, lök, socker, konserveringsmedel (E202, E211), salt, arom, senap, mjölkpulver, dill, citronsaft, syra(E270, E296, E300, E330), färg(E104, E120, E160a, E171), kryddblandning (kryddor bl.a. muskotnöt, smakförstärkare (E575, E621, E627, E631).


Surimi är födoämnen tillverkade av fisk- eller köttmassa som pressats till nya former och smaksatts till skenbart nya livsmedel. Till surimi av fisk används t.ex. Kummel eller Alaska Pollock.

Ren Mat


”Ren mat” gjorda på naturliga råvaror är inte svåra att hitta, men tyvärr får man nog vara beredd att betala lite mer. Men man slipper ju avgifter för läkarbesök, dyra mediciner, karensdagar och minskad lön p.g.a. sjukskrivning om man är rädd om sig och försöker leva ett liv fritt från kemikaliematen, så i slutänden är jag säker på att det lönar sig. Ett citat av Tommy Svensson.

Jag är inte riktigt överens. Gubben och jag var på Willys idag för att handla. Det är svårt att hitta kemikaliefria produkter. Nu är Willys ganska bra på att ha produkter vi vill ha, men ändå kom tanken att vi skulle ha ett " Hitta bra och rena produkter utan kemikalier race i affären". Misstänker att vi inte skulle få ihop speciellt mycket inte ens om vi la till sådant som vi inte äter i dagsläget. Det blir ju lite jobbigt nu när vi inte äter några mjölprodukter, inget pålägg som skinkor, leverpastejer och väldigt få korvprodukter. De flesta innehåller allför mycket E nummer (kemikalier) .Willys har som tur är Falköpings Mjölkprodukter och Åsens gammeldags mjölk. Ekologiska ägg, bra ostar och gott kött. Brukar ju bojkotta Unilevers produkter men Slotts senap är den enda utan E nummer som jag hittat, tipsa mig gärna ocm det finns något annat än det man gör själv.

Fler tillsatser att undvika Sojalecitin

Sojalecitin finns lite över allt och något vi bör undvika.
Bensin (Extraktionsbensin, hexan) är ett lösningsmedel som används ofta. Bensinrester kan finnas i kokosfett, avfettade vetegroddar, frön, proteinprodukter och mjöl. Bensin används vid också vid framställning av matoljor, där bensinen drar ut oljan ur fröna. Den största mängden bensin når oss sannolikt med sojaprodukter som sojaolja, sojaprotein, sojalecitin etc. Sojalecitin är ett kapitel för sig. Sojaindustrin är uppbyggd runt bensin. I princip mal man sojabönorna och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Då återfinns en del av sojan in vattnet som skiktar sig mot bensinen, där andra delar av sojan återfinns. Sedan försöker man driva av bensinen genom upphettning. Men just sojalecitin är värmekänsligt och tål ingen värmebehandling, varför denna sojaprodukt kan väntas innehålla höga bensinhalter.
Sojalecitin finns bland annat i choklad. Texten ovan är klipp ur Gunnar Lindgren Artikel på 2000 taletsvetenskap. Klicka på länken och läs hela. Det är mycket intressant.
Vad finns det i?
Sojalecitin används som emulgeringsmedel i allt från kakor och bröd, choklad
till lättmargariner och färdiglagad mat. Sojalecitin finns t.o.m. i viktväktarmat,
vegetariska produkter och hälsokostpreparat.

torsdag 28 augusti 2008

Vad är det vi äter?

I kväll har jag lyssnat på Tommy Svensson som höll en bra föreläsning om många av de livsmedel som inte ens borde finnas på livsmedelshyllorna. Än mindre hamna i våra skafferier.
Det mesta vet jag väl om men det fanns en hel del som min stackars hjärna behövde komplettera.
Inte Visste jag att Special-K är gjort av vetegroddar som blir preparerade med bensen för att man ska kunna få ut fettet.
Inte visste jag att om den blivande mamman äter natriumglutamat kan barnet få Astma.
Inte visste jag att av de 70 ton mat vi stoppar i oss under vår livstid till 13-14 % består av kemikalier. ( 40 ton är vätska, 30 ton är ren mat)
Inte visste jag att Magnumglassens Vaniljarom kommer från koskit från Texas ( trots att jag lusläst Mats Erik Nilssons bok.
Inte visste jag att man helst inte ska äta något sött( socker/godis) före klockan 14 Vitaminerna kan ej tas upp av kroppen på rätt sätt och vi bryter ner kropparna i stället för att bygga upp.
Inte visste jag att Forsforsyran i Coca Cola bryter ner vårt skelett och att en vuxen max kan dricka 1 liter / vecka utan att kroppen tar stryk. Barn ska helst aldrig dricka Coca Cola.
Inte visste jag att Sverige har ca 100 fall om året med benskörhetsproblematik som beror på Coca Colan och att USA har 15-20 000 fall om året.
Jag har även missat att Cellulosa torkar ur tarmen, kan ge tarmfickor och hemorrojder.
Jag har även missat att den forskaren som såg till att Stevia ( en ört och ett naturligt sötningsmedel utan kolhydrater) näst intill blev förbjudet att använda i västvärlden, var en välbetald forskare med rötterna i Aspartamindustrin.
Tack Tommy för all upplysning.

Klimatforskning v.35

Tack Elisabet Höglund och alla ni som liksom jag stöder henne i hennes efterforskningar och tankar. Ser med glädje och nyfikenhet framemot att läsa mer.
Här nedan kommer några av hennes rader, vill ni veta mer klicka Här eller på Överskriften.
Varför pratar inga klimatforskare omPinatubos utbrott 1991, då vulkanen på 48 timmar spydde ut lika mycket koldioxid som människan gjort under 100 år?
Varför nämner klimatforskarna inte den miljökatastrof, somSaddam Hussein startade, när han under Gulf-kriget satte eld på Kuwaits oljekällor och bidrog till att hundratusentals ton koldioxid gick rakt ut i atmos-fären.
Varför talar så få om alla skogsbränder, som grasserar i världen och spyr ut tonvis med koldioxid, och om skövlingen av regnskogarna, som gör att det kol- dioxid, som är livsnödvändigt för växtligheten, istället strömmar ut i luft- havet?
Koldioxid är nämligen ingen "giftig" gas, som en del påstår. Utan koldioxid skulle hela jordens yta vara täckt av öken.

söndag 24 augusti 2008

Nytt Nyhetsbrev!

Fick ett nytt mail från Utbilningscenter där Tommy Svensson tar upp det nyttiga med Gammeldags mjölk. Klicka på Överskriften och PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVEN.
Visste ni att Minimjölk, Lättmjölk och Mellanmjölk är berikade med falska vitaminer som ofta kommer från majs. Majsen har genmodifierats att utveckla vitaminer som löses ut med hjälp av extraktionsbensin. ( hur nyttigt är det?) Något som vi nog helt bör bojkotta då vår kropp inte kan tillgodogöras sig dessa falska vitaminer på rätt sätt och då dessutom extraktionsbensin är cancerogent. Här följer några utdrag ur nyhetsbrevet.
Hur gör man när man homogeniserar mjölken?
Homogenisering innebär att fettet i mjölken finfördelas. Mjölken innehåller en stor mängd små fettkulor. Eftersom fett är lättare än resten av mjölken, flyter den upp till ytan och bilda ett gräddskikt på mjölken.
Homogenisering innebär att fettkulorna sprängs sönder genom att mjölken tvingas genom helt tillplattade rostfria rör. Med ett mycket högt tryck pressa mjölken genom röret, vilket orsakar att fettet kollapsar. Många forskare är kritiska till detta och påstår att homogenisering inte är bra.

Hur gör man när man pastöriserar mjölken?
Genom att värma upp mjölken dödar sjukdomsframkallande bakterier. Lagen om att mjölk ska pastöriseras kom 1937 för att förhindra smittspridning av TBC. Idag finns inte denna sjukdom kvar hos oss, vilket borde betyda att vi kan följa de flesta andra länder i Europa och ta bort pastöriseringen framför allt vid viss osttillverkning. Men Livsmedelsverket fortsätter att ställa krav på pastörisering. De menar att pastöriseringen dödar även de sjukdomsframkallande bakterierna Salmonella, Listeria, Campylobacter, Yersinia och EHEC.
Ni vet väl att många med Laktosintolerans eller annan mjölkintolerans klarar av riktig komjölk direkt från kon samt vissa känsliga magar lätt klarar av grädde.

måndag 18 augusti 2008

Klimatforskning

Hittade i dag en krönika av Elisabet Höglund "Dags att granska Klimatforskarna". Tack tack, Jag blir så trött när det påstås att det går åt si och så många tusen liter vatten för att få 1 kilo nötkött, men är det någon som räknat ut hur mycket vatten 1 kilo potatis behöver t.ex. eller ris som mest odlas i vatten... Jag trodde att vi har en viss mängd vatten den regnar ner, försvinner upp, regnar ner, försvinner upp, regnar ner o.s.v. Ibland är det snö, ibland is..............

söndag 10 augusti 2008

Gröna Apoteket


Tittade lite på TV 4 i morse, Marie-Louise Eklöf berättade om nyttiga örter att samla och göra te av. Då kom jag att tänka på att jag någonstans i mina gömmor har en bok av henne, Gröna Apoteket heter den. Har använt den mycket när jag läser om och samlar mina örter. I tvprogrammet berättade hon om nyttan med ljung samt rönnbär.

Bara det slutar att regna ska jag gå ut och samla både ljung och rönnbär. En kopp ljungte vid sängdags är lugnande och sövande. Något att prova för alla er med sömnbesvär. Själv slocknar jag innan jag lagt mig till rätta. Rönnbär har massor av C-vitamin och kan även dessa användas till te.
Det finns en länk under överskriften där alla hennes tv-inslag finns.

måndag 4 augusti 2008

Nya böcker

Har nu införskaffat lite ny litteratur 2 böcker att läsa i höstmörkret ( i kväll med åskan och allt regnande så känns det så) Välfärdens Ohälsa samt Naturlig mat av Lars Wilsson.
Berättar mera senare när jag läst lite verkar vara mycket matnyttigt i dubbelbemärkelse.

Glass inget fusk den här gången

Hittade en artikel i SvD Glassigt! Det handlar om Stig Ernbro i Hjo som inte gett upp hoppet. Han gör glass på gammaldags hederligtvis. Klicka på länken och läs. Jag blir så glad, nästa resa blir till Hjo.