torsdag 20 november 2008

Gott med 25 dar gammal mjölk! eller?

Karin Ahlborg på Aftonbladet har serverat 25 dar gammal mjölk till sig och sin familj. Mjölken förpackades 24 oktober men mjölkningsdag och förpackningsdag är säkert inte den samma, alltså är den väl äldre. Karin skriver: Den borde smaka och lukta skunk men det gör den inte!
I min värld är mjölken inte bara homogenisera och pastöriserad den är säkert UHT behandlad på något sätt, om den håller så länge.
UHT-behandling kallas också ultrapastörisering. UHT-mjölk får en viss bitter ”koksmak” som kan tas bort med tillsatser, t ex immobiliserat sulfhydryloxidas för att oxidera tioler. Livsmedlet måste anses vara hårt processat. UHT-mjölk är vanlig i Europa men inte i Sverige (UHT-mjölk förvaras i rumstemperatur i livsmedelbutiker på kontinenten). UHT-behandlad grädde och mjölk, som håller i 3 månader, är dock en vanlig produkt i storkök och på restauranger även i Sverige. Portionsförpackningarna innehåller även stabiliseringsmedel E331 (natriumcitrater).
information hämtad från Sveriges Konsumenter i Samverkan.

tisdag 18 november 2008

Becel misstolkade provsvar!

Nyheter. 18:e Nov.
Margarinföretaget Becel åker på turné för att testa kolesterolvärdet på potentiella kunder runt om i landet. När Becel skulle testa kolesterolvärdet på kunder i livsmedelsbutiker i Piteå, berättar tidningen Dagens medicin. Becel bredde på: provsvaren visade felaktigt höga värden. Resultatet blev att vårdcentralerna i trakten blev nedringda av oroliga patienter.Primärvården i Norrbotten har nu kontaktat butiker i övriga Norrbotten som ställer in turnén i länet. – Kolesterolvärden i sig säger mycket lite om en individs hälsa. De måste sättas in i ett större sammanhang för att få betydelse, säger Mats Weström, chefläkare inom primärvården vid Norrbottens läns landsting, till Dagens Medicins reporter Irene Christensson.Man slås av misstanken att höga mätvärden kan tänkas ligga i Becels intresse, eftersom företaget påstår sig kunna sänka kolesterolvärdet med vissa av sina produkter. Kanske vore det dags för Becel att ställa in resten av turnén och låta kompetent personal på vårdcentraler och läkarmottagningar sköta provtagning och analys./Anna Karin Strand Nilsson
hämtat från www.aktavara.org

Föreläsning med Mats Eric Nilsson

Arbetets Museum i Norrköping tisdag kväll.
Mats-Eric började med att berätta att inget förlag från början velat ge ut hans bok Den hemlige kocken men att den numera var den mest sålda fakta boken.
Visste ni:
Att Familjen Dafgård tillverkar 20 miljoner av Gorbys piroger varje år!
Att ingredienserna till den färdiglagade maten kommer från hela världen.
Att den kommer från 100-200 underleverantörer, de flesta från Kina.
Att från Pågens 2 fabriker i södra Sverige levereras upp till 8 dagar gammalt bröd som färsk till våra butiker och köps av 500 000 människor.
Att kyckling är en lockvara.
Att 2007 kasserades 1 000 000 kycklingar p.g. av krossskador, sjukdom eller självdöd och dessa kunde ej användas ens till bitar typ Mc Nuggets men att andra mindre skadade kycklingar gör det.
Att aromämnen i koncentrat är giftmärkta/farlig kemikalie.
Att aromämnen ej står nämnda som tillsatser i förteckningar och att det finns 2800 aromämnen. Att 6-7 kg tillsatser / person och år stoppar vi i oss.
Att det 300 tillsatser är tillåtna för människan att stoppa i sig .
Att djuren bara får ha 150 ( på grund av att de ej kan läsa och välja bort själva?)
Att light är billigt att framställa och kan säljas dyrt och har mycket vatten i sig.
Att vissa fabrikanter ändrat sitt innehåll samt utseende/namn på sina produkter sedan första boken kom.
Tack Mats-Eric för ett mycket bra föredrag med flyt i och bra och talande bilder.
Nyfikna gå in på www.aktavara.org

Mats-Eric Nilsson i Radio Östergörland

Mats Eric Nilsson , han med böckerna Äkta Vara och Den hemlige kocken har föreläsning i Norrköping i kväll.
Föreläsning: Fusket med maten
Tisdag 18 november kl 18 med Mats-Eric Nilsson som skrivit boken Den hemlige kocken
Författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson tar sin utgångspunkt i industrimatens moderna historia och om de kampanjer som fått oss att glömma hur riktig mat smakar. Men han visar också på alternativ – hur man hittar de genuina och oförfalskade livsmedlen. Mats-Eric Nilsson har givit ut boken Den hemlige kocken och är aktuell med uppföljaren Äkta vara. Böckerna finns till försäljning under kvällen. Entré 50 kr, fika ingår. Samarr: Folkuniversitetet.

http://www.sr.se/cgi-bin/ostergotland/program/index.asp?ProgramID=72 lyssnararkivet mellan 7.30-8.00

Mat Tina

Svt hade ett inslag med Mat Tina i morse, på frågan om vad hon tyckte om fettdebatten, gled hon undan lite snyggt men sa i stort sett: Vissa maträtter kräver riktigt smör och grädde kantareller t.ex. och Ska man laga mat ska man använda riktiga grejer, inget hitte på.

måndag 17 november 2008

Reflektion över Kalla Fakta sön 16/11

Bänkade mig med stor nyfikenhet framför tv:n i går kväll. Är ju verkligen positiv till LCHF med de goda resultat vi fått på min man (förutom när han fuskar förstås) Satt bara och gapade när Kalla fakta reporten pratade med Nils-Georg Asp som varit med och utformat kostråden för diabetiker de senaste 20 åren :
Asp: Jag var med om att ta fram den här broschyren för tjugo år sedan. Bra mat för alla!
-Gäller den fortfarande? Asp: - Ja, i stora drag gör den det, ja.
-Väldigt mycket kolhydrater… Asp: - Jaa…
-Kolhydrater höjer blodsockret, vilket kräver mer insulin. Är det bra för en diabetiker?
Asp: - Om man äter…hm…eh… bra kolhydrater.
-Är det då inte rätt vettigt att inte äta mat som höjer blodsockret?
Asp: - Det kan tyckas så, men…hm ..eh… vid god behandling kan en person med diabetes omsätta dom här kolhydraterna.
-Och med god behandling menar du insulin och medicin?
Asp: - Ja, om dom behövs.
( Tack Dessi som skrev ner detta. www.dessi.se)
Visste herr Asp verkligen vad han sa och hur tokigt det lät och att ingen någonsin kommer att lyssna på honom något mer! Tur att inte vi har en sådan broschyr här hemma hos oss, den hade åkt i soporna direkt, det är där den hör hemma!
För övrigt måste jag bara säga Heja Annika, du var fantastisk! Gubbarna svamlade bara och Rössner sa han något egentligen? Jag fattade inget! Oj, jag är ju inte professor det är väl därför.

Oj oj så många ......


Många tidningar reagerade på gårdagens "Fettkrig" många är kommentarerna och de flesta har väl plus för LCHF. Rubriker som:
Fettbråket trissas upp. (Metro)
Kända viktexperter anklagas vara köpta av matindustrin (Expressen)
Hej, fett och protein - tack & hej, sju kilo (Anna Bäsén Expressen)
Det är aldrig roligt att vara fet (Staffan Wiktorin Kvällsposten)
Kroppen pangreagerade-2 arbetskamrater som berättar om sina erfarenheter. ( Allehanda.se)

Min favoritkåsör!

Det är aldrig roligt att vara fet!
En rubrik från Kvällsposten med kommentarer på gårdagens största debatt- Fettkriget eller vad de kallar det i pressen. Den runde goe kåsören Staffan Wictorin som år efter år roat mig när jag läst Hemmets Veckotidning. Rund och glad, alltid berättande roliga historier om sin familj, sina svårigheter att banta som alltid slutat i någon god maträtt eller att en pizza. I denna artikel beskriver han sin vardag som fet men med mål i mun! Det hela avslutas med: Men vi feta älskar doktor Dahlqvist och blir allt magrare på kuppen.
http://www.kvp.se/nyheter/1.1371849/staffan-wictorin-det-ar-aldrig-roligt-att-vara-fet

söndag 16 november 2008

Nyhetsmorgon igen!

Det som stör mig är att det alltid är så forcerat när det är någon debatt eller information, få får tala till punkt, speciellt för de som kommer in sent i samtalet. Har nu sett inslagen i morgonprogrammet på nätet och hoppas mer på kvällens tvprogram. Claude Marcus slog fast att omättat fett är bra. ( punkt, slut kändes det som) Han förespråkade Medelhavskosten och påstod att man inte blir mätt av fett. Nej, det är klart äter man olika sorters margariner som till större delen består av vatten blir man väl inte mätt! Flytande oljor kräver nog flera deciliter innan man blir mätt, det är ju väldigt otäckt att äta mängder av. Grädde, ost och smör blir i alla fall jag mätt av. Margareta Lundström berättade att dietisten är en nyckelperson i en diabetikers liv som man tror blint på, men att hon och hennes man tänkt om och gått ner i vikt, blivit piggare, blivit lättare i kroppen, fått bättre kondition och att den uppblåsta magen var borta. Hennes man hade fått bort insulinet, tabletterna och fått tillbaka känseln i händer och fötter. Lundström kom med en fråga/påstående till Claude Marcus “Varför äter vi så myckert mer och oftare? Hon svarade själv på frågan Det är för att vi får i oss så mycket kolhydrater som hela tiden triggar igång sug efter mer mat”
C Marcus menar då att : Tillgängligheten, vi kan äta när vi vill det finns restauranger, vi har frysar och mikrovågsugnar. För 25 år sedan kunde man inte köpa mat på kvällen. För 25 år sedan åt jag mycket mat kvällstid, de restauranger jag arbetade på var öppna och min egen frys var full av mat!

Missat inslag i TV4

9:09 Fettrik kost eller tallriksmodellen? Docent UFFE RAVNSKOV och professor CLAUDE MARCUS reder ut vad som gäller för den som vill gå ner i vikt eller bara leva hälsosamt. MARGARETA LUNDSTRÖM, sjuksköterska, berättar om sitt liv utan kolhydrater.
Bara att hoppas att det dyker upp på Nyhetsmorgon på nätet så man kan ta del av det!

Barnaministeriet lör 15 nov om Barn och Sockerberoende.

Sitter just nu och lyssnar på detta program som sändes i går lördag, http://www.ur.se/Vuxen/Radio/Barnaministeriet/ Ett program som handlar om barn och barns intolerans mot socker och kemikalier.
Vi får höra om "Abbe" 14 år som äter socker och produkter med socker varje dag och vars mamma är så oroad att hon funderat på en sockerfri vecka. Peppe 9 år kallar sig själv sockerallergiker. Han berättar själv om att när han får för mycket socker blir han aggressiv och får utbrott. Numera väljer han bort läsk och godis och äter grönsaker och dip i stället, för han känner hur mycket bättre han mår utan allt socker.
Läkaren och forskaren Tore Persson berättar att man inte behöver ett enda gram socker. http://www.komikerklubben.se/stress.htm här finns mer information under Socker-Drog eller Bränsle?
Tore efterlyser en lagändring så allmänheten förstår hur mycket socker eller sockertillsatser som finns i maten utan att vi fattar att det är socker det med. Affärsutvecklingschefen för Hemköp hade inte mycket förståelse utan riktade in sig på Livsmedelsverkets riktlinjer och gröna nyckelhål.
Ett program värt att lyssna på.

fredag 14 november 2008

Grönärtsoppa

Grönärtsoppa är ju typiskt för Östergötland, nu finns receptet i en upphottad version i en ny kokbok. I ett inslag på tvnyheterna såg jag att det var rikligt med grädde i soppan och en dekoration och smakförstärkare av kräftstjärtar i uppvispad grädde och creme fraiche. Kan det bli godare och mer LCHF lik eller ? Ska leta receptet så jag återkommer.

Nu är den här!

Bredvid mig ligger ÄKTA VARA guiden till oförfalskad mat av Mats Eric Nilsson. Det ska bli så kul att läsa. Kul och kul intressant snarare, innehållet är väl bedrövligt förstås. Har bläddrat lite och hittat några små guldkorn bland annat detta. Citat: TE - det luktar allt kraftigare av mer eller mindre konstgjorda aromämnen när man idag passerar butikernas tehyllor. Snart i stil med presentbutikernas avdelning för doftljus. Återkommer i ämnet senare.

I vår lokal TV

http://diabit.se/ I vår lokaltv ges det information om denna sida för barn och ungdomar med diabetes. Läs och begrunda. Återkommer när jag bildat mig en mer enhetlig bild av sidans matinformation.

onsdag 12 november 2008

Kalla Fakta granskar Fettkriget!

Svenska folket blir allt fetare. Men kan vi lita på forskare som samarbetar med livsmedelsindustrin? Den 16 november kl. 19:20 är det dags att bänka sig framför TV 4 och Kalla Fakta. Här kommer lite av den information man får på TV 4:s sida.

Var tionde svensk lider av fetma i dag. Varannan man och mer än var tredje kvinna är överviktig. Experterna talar om en fetmaepidemi. Varför blir vi allt fetare? Är vi hungrigare eller äter vi fel?
Mer fett och mindre kolhydrater
Nu anser allt fler läkare att vi borde äta mer fett och färre kolhydrater – tvärtemot de statliga kostråden som varnar för konsumtion av fettrika produkter. De hävdar också att det inte är fett som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Det är kolhydraterna och inte fettet som gör oss feta och sjuka.
Påverkas av livsmedelsindustrin
I Kalla Faktas reportage granskas de vetenskapliga bevisen för att fett är farligt. Reportaget visar också hur forskningen om våra kostråd påverkas av den kapitalstarka livsmedelsindustrin som har allt att vinna på vår rädsla för fett. Vi granskar också vilka kopplingar ledande bantnings- och fetmaexperter har till livsmedelsindustrin.
Se Kalla fakta på söndag 16 november
Reporter: Johan Åsard
Det här verkar riktigt lovande! Reserverar söndagskvällen framför TV:n.

Det finns god falukorv!

Under min vistelse på Gotland för ett tag sen hittade jag GUTE FALU 60% KÖTT innehållet är griskött, vatten, fettfläsk, nötkött, potatismjöl, koksalt m nitrit, lök, kryddor samt askorbinsyra. Kött 60 g Fett 23 g . Nu när jag stekt falukorven här hemma, är jag sur över att jag inte hamstrade mera. Ska försöka få min butik att köpa hem . Falukorven beter sig som falukorv ska göra. Pannan blir inte full av vatten vid stekning utan den blir stekt med en fin stekyta. Här finns länken till Gute Chark http://www3.gotland.net/klintehamn/gutechark/index.htm

Fetmaoperationer och diabetes.

Hört på nyheterna och läst i tidningen. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2028027.svd
Enligt dagens SvD och läkarstämman i Göteborg är Fettmaoperationer ( halvering av magsäcken) den enda fungerande metoden för viktminskning vid diabetes!
- Operationer är den bästa behandlingen vid diabetes typ 2, slår överläkare Kaj Stenlöf vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg fast.
Har några av alla dessa läkare hört talas om LCHF ? Blir mörkrädd när jag läser artikeln.
Citat: Just nu pågår en intern strid om vid vilket BMI fettmaoperationer ska tillåtas. Vid ett BMI på 40 eller 35.......suck! Det kan inte vara rimligt att vi (landstingen) ska betala en kostnad av 18 miljarder kr till operationer på grund av att diabetikerna får fel kostråd.
Är kirurgerna rädda för att bli utan jobb eftersom operation är det som rekommenderas mest?http://www.kostdoktorn.se/?page_id=435 på denna länk hos Kostdoktorn får man bra förklarad information om diabetes och tips från olika läsare.

tisdag 11 november 2008

Mats Erik Nilssons nya!

Kastade mig över dagens Aftonbladet. Mats Erik Nilsson har kommit ut med sin nya bok! Ja, jag har naturligtvis beställt den, springer till postlådan varje dag och bara väntar på att paketet ska ligga där. Artikeln lovar gott för boken.
Några små tips från Mats Erik.
Nilssons matråd
1Titta på framsidan. Fundera några sekunder på vad produkten borde innehålla.
2 Vänd och läs innehållsförteckningen. Innehåller den okända saker, låt den vara.
3 Undvik allt vad bokstavskombinationer, E202, E331 och så vidare, heter.
4 Våga vara mer kritisk, fråga personalen i butiken efter varor och be dem att ta in dem

Nyfiken på artikeln klicka på överskriften.

Glutamat i skinka

I måndagens Norrköpings Tidningar (pappersbilagan) Finns en helsida med information om rökt smörgåsskinka och glutamat. En test har gjorts på 9 av våra vanliga smörgåspålägg. Mängden deklarerade tillsatser är enorm i de allra flesta. Mellan 5-6 olika Etillsatser och druvsocker, jästextrakt, kryddor, aromer, glukos, modifierad stärkelse och animaliskt protein.
Animaliskt protein? Trodde att kött bestod av animaliskt protein, måste man tillsätta det då? Nu verkar några ha vaknat och ICA påstår sig vara mogna att ta bort glutamaten från sitt sortiment Coop funderar på att nya skinkor ska dyka upp i butikerna i mars.

söndag 9 november 2008

Detox-är det den nya tidens fasta?

Är inte så insatt i Detox men allt påminner mig på något sätt om 70-80 talets stora fastehysteri. Jag vet folk som fortfarande fastar ett par gånger om året för att rensa kroppen. Som ni förstår har jag aldrig klarat av att fasta mer än ett dygn och då har jag säkert haft maginfluensa. Jag tror väl att man visst kan få ut de flesta av de onödiga kemikalier man proppar i sin kropp, men att Detoxa bort dom på några veckor är väl inget jag kan ta till mig. Det man under många år stoppat i sig tar nog många år att få bort. Dessutom hur duktiga vi än är att skala bort kemikalier får vi oss det på ett eller annat sätt.
Under Ulrika Davidssons fördrag igår blev jag påmind över hur mycket kemikalier de sprutar på våra frukter och grönsaker. Det var inte mycket som var ätbart på hennes listor. Vi har en fri frukt om dagen på mitt arbete men jag har i stort sätt slutat äta dessa. De ligger där så snyggt i skålen och det ena äpplet är grönare och blankare än det andra. Sällan blir de dåliga på en vecka, om det nu skulle råka bli något över. Äter sparsamt med frukt överhuvudtaget, i vår familj äter vi mera bär. Antar att det är lika illa ställt med dessa. Helst skulle man ju vara duktig och gå ut i skogen och plocka samt ha ett stort trädgårdsland.

Dr Dahlqvist

Har nu suttit hela förmiddagen och lyssnat på del 1 av ett föredrag Annika Dahlqvist höll i Nässjö 10 september i år.
Inge Andersson hade spelat in hela föredraget med följande frågestund ( den har jag sparat till ett senare tillfälle)
Har ju läst allt jag kommit över av Annika tidigare men det blir något helt annat med att någon berättar med sina egna ord. I alla fall tar jag till mig det på ett helt annat sätt.
Jag kommer att till viss del ta med mig detta under mina "föredrag" i Friskvårdsgruppen på mitt arbete.
Om man är intresserad av föredraget kan man maila till goldinge@gmail.com så kommer cdskivorna hem i brevlådan till en kostnad av 200:- kr.

Sveriges Konsumenter i Samverkan Produktanalys och Knorr Toscana Beef Soup

Konsumenter i samverkan tittar lite på allt sådat som vi har möjlighet att stoppa i oss. Knorr Toscana Beef Suop får detta betyg!
BETYG: 5 tummar ner ,(framsida 4 tummar upp, )men med tanke på den vilseledande presentationen jämfört med innehåll blir det även där 5 tummar ner. LÄS MER: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/konsumentnyckeln/knorr.htm

Hälsomässan

Vi tog en utflykt till Älvsjö för att gå på Hälsomässan. som alla mässor är det lite för mycket folk, och lite för rörigt för min smak och det spretar i för många olika riktningar. Nu lyckades vi hitta några föreläsningar som vi tyckte var bra, det fanns säkert många fler föreläsningar som kunde varit intressanta men hittade inte dessa föreläsningssalar förrän för sent eller så gick de samtidigt.
Den första föreläsningen vi besökte var med Johan Björkegren och handlade om Gentester för den enskilde.
Intressant när vi kommer dit att man som enskild kan testa men samtidigt undrar jag om vi verkligen vill veta vad som kommer att hända oss i framtiden. Vem vi bör gifta oss med och inte, ska vi ha barn eller inte, vad tar själva livet vägen då?
Föreläsning 2 var med Magnus Ingelman Sundgren och handlade om Blanda inte medicin och kosttillskott.
Rubriken borde varit, var försiktig med vissa kosttillskott om du äter medicin. Är man nyfiken på det kan man alltid kolla i Mic Mc Mullens bok Örtmedicin -Naturens läkande kraft där det står t.ex Interaktion med läkemedel-Inga kända eller Möjligen med blodförtunnande o.s.v.
Jag håller fullständigt med föredragshållaren att det borde vara bättre information på våra kosttillskott.
Nummer 3 halkade vi in på vid hemgång och det handlade om Gå ner i vikt och rena kroppen med DETOX med Ulrika Davidsson.
Ja, hur ska jag kommentera detta. Fyll gärna föredrag med fakta och ge rekommendationer men jag är så fruktansvärt "allergisk" när föredraget fylls med reklam för egna böcker och produkter. Det känns inte seriöst då. Föredraget kan avslutas med att jag finns i monter nr... och där finns även information om mina böcker och produkter.
Sen funderar jag på varför denna skräck för komjölksprodukter? Visst jag propagerar ju för Falköpingsmejeri då de är det mejeri som mixtrar minst med sina produkter, jag äter gärna får-getost men trots att jag inte tål mjölk så skulle jag aldrig sålla ut vanlig ost och grädde eller creme fraiche.
Mjölkprodukter finns dessutom med i Ola Lauritzson och Ulrikas egen bok Våra bästa GI-recept.