fredag 27 mars 2009

Vadå svar?

Läser att Annika D frågat Ulf B på SLV om de 5-10 viktigaste undersökningar som visar att mättat fett är farligt. HÄR på Kostdebatten svarar han, men vad svarar han ? Varför måste det svamlas så, mumlas i skägget eller inte säga något, fast munnen går i ett!
FRAM MED BEVIS snart är jag lika arg som somliga andra, men mitt blodtryck är än så länge extremt lågt!

Basketfeber!



Jag har ju andra intressen än mat och tillsatser. Har just skrikit mig hes på första semifinalpasset mellan Dolphins och Sundsvall. Heja Dolphins ni vann 90-77 ! Nu beställer vi biljetter till nästa hemmamatch. Hoppas bara på vårväder, det har snöat lite väl mycket i dag, men snyggt är det!

Hittat i dagens Hela Gotland - FUN Light förbud

SAXAT UR GA: Halva kommunfullmäktige på Gotland gick på skröna
Oppositionsrådet Björn Jansson (S) fick 34 fullmäktigeledamöter att stödja ett förbud av lättdrycken Fun Light.
Med hjälp av två vandringssägner - så kallade Klintbergare.
Det var i september i fjol som Björn Jansson författade den omdiskuterade Fun Light-motionen till kommunfullmäktige. I motionen begär han att "kommunen tar bort produkten ur sortimentet" på grund av tillsatserna. Jansson hänvisar i motionen till en tidningsartikel om att drycken fungerar bra som myrmedel.Under måndagens debatt hävdade Jansson också att "den amerikanska motsvarigheten till vårt livsmedelsverk har konstaterat att det finns 92 kända biverkningar av aspartam. Några av biverkningarna är yrsel, illamåend, minnesförlust, depression, hyperaktivitet och epileptiska anfall."Men både de påstådda biverkningarna av aspartam, och uppgiften att syntetiskt sötade drycker dödar myror, är två välkända vandringssägner - så kallade Klintbergare.Långlivad myt- Det här är uppgifter som cirkulerat i flera årtionden, och ibland till och med lyckas ta sig in i medierna. Men det finns inga vetenskapliga studier som visar biverkningar eller negativa effekter av aspartam, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten på Livsmedelsverket och en av Sveriges främsta experter på livsmedelstillsatser.- Aspartam är den mest välundersökta livsmedelstillsatsen som finns på marknaden. Ändå har ingen kunnat hitta något.Vandringssägnen om de "92 kända biverkningarna" härstammar enligt Ilbäck från början av 80-talet. Då fick det amerikanska folkhälsoinstitutet CDC i uppdrag av USA:s livsmedelsverk att gå till botten med ett antal biverkningar som rapporterats av aspartamkonsumenter.CDC kunde dock konstatera att de rapporterade symptomen var av sådan karaktär som förekommer normalt bland befolkningen. De fann inget stöd för att symptomen hade orsakats av aspartam - däremot var antalet anmälningar flest i den delstat där lokalpressen hade skrivit mycket om påstådda risker med sötningsmedlet.Myrorna drunknarMyrgiftsmyten - som tagit sig in i flera svenska tidningar - har ett mer oklart ursprung. Men enligt websajten snopes.com - världsledande på att avslöja vandringshistorier - är den troliga källan en skämtsajt för påhittade nyheter, som 2006 "avslöjade" att just det amerikanska livsmedelsverket hade godkänt aspartam som insektsmedel.- Häller du ut koncentrerad dryck som täpper till myrornas andningsvägar är det inte konstigt att de dör. Det skulle människor också göra om de sänktes ner i ett badkar med Fun Light, avslutar Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket.

Jag tycker att det kunde blivit ett förbud. Det är inte nyttigt! Och totalt Onödigt.

torsdag 26 mars 2009

Saft-Sylt- Ketchup- Yoghurt

Göran Pettersson är Professor i Kemisk Miljövetenskap på Chalmers, Han är värd all beundran, har nog läst varenda bokstav som ligger ute på nätet av honom.
Det senaste är en rapport till Cancer och Allergifonden. Biokemisk granskning av konsumentprodukter. Hela rapporten HÄR eller ett utdrag här....
Saft-Sylt-Ketchup-Yoghurt - lite bär säljer mycket sött-

I rapporten står det att "Bär och frukter missbrukas för att hälja hälsofarliga livsmedel, sötsaker och drycker" Sockret måste osynliggöras för att inte synas nu när " alla " vet att det ligger bakom fettma och diabetes. Högsötma ger större sug efter mera sött. Här får vi reda på att Yoggi Dröm skulle vara hälsoriktig utan socker tyvärr innehåller den 10-11 % socker.
Verums lättsockrade Hälsofil innehåller 5% tilsatt socker och har bara 0,5% mjölkfett.
Här hittar vi även Syltburkarna med 44% socker och 35 % bär ,de lyckas även få ner lite glukos-fruktos sirap som är gjord av vete och gör det hela ännu sötare.
Ketchup med socker och miljöfarligt sukralos. Nyponsoppa och saftsoppor läser här att Ekströms nyponsoppa har 9,5% tillsatt socker samt 9 % nyponmjöl vad är det i de resterande 81,5 % en? Vatten eller? Saft med Socker........ just det BOB MIXX som man ska spä 1+7 Koncentratet innehåller 418 gr socker, vilken unge spär ut saften tillräckligt?
Att FUN LIGHT är ett skämt visste vi väl tidigare, aspartam, acesulfam K, olika aromer och färgämne.
Jag lägger även detta till min samling av väldigt nödvändigt vetande, i kampen om de onödiga livsmedlen.

Tore Persson - Anna J D Jacobsson

Dr Tore Persson läkare på Karolinska som forskar på barns mat och hälsa, skriver ett bra inlägg i debatten med Ulf Bohman på Livsmedelsverket. HÄR
Även Anna J D Jacobsson har skrivit om sin LCHF resa HÄR
Båda värda att läsa..... Det kommer säkert fler berättelser och inlägg...

onsdag 25 mars 2009

Folkhälsan blir bättre- speciellt bland äldre.

Kan verkligen nyheten på Rapport stämma, tycker alla är så skruttiga. Eller så är det så, att de med de äldre menar 70-80 åringar som vuxit upp på normal vettig mat och dessutom ätit som de blivit lärda i stort sett hela sitt liv. Där emot kanske det är värre med 50-60 åringarna. Vi som anammade pizza, pasta och pommes frites på 70 talet och livnärt oss på det sen dess. För att inte tala om våra herrars korv med mos och räksallads orgier.

Plötsligt dök det upp ett minne....

För ca 20 år sedan hade jag en arbetskamrat som 182 lång oftast vägde 55-57 kg, ben som 2 pinnar och extremt smal. Vi pratade flera gånger om hur hon skulle kunna gå upp i vikt, hon berättade om hur hon testat att proppa i sig smör och grädde, inte tränat mer än möjligen för att få lite mera muskler på benen. Vad hände, jo hon gick ner i vikt! Där låg hon i princip på sofflocket och proppade i sig det, alla på den tiden hävdade att man blev tjock av. Tänk om vi hade vetat vad vi vet i dag, då hade hon i stället kunnat proppa i sig pizza, pasta, potatis och massor med kakor.
Kommer snart att träffa henne igen, efter 10 år , har inget hänt på denna tiden kan jag ge henne ett tips.

Energidrycker

I dagens Aftonbladet kan man läsa om en tjej som druckit alltför många Red Bull och andra energidrycker. Ca 900 burkar om året, det blir ca 2,5 burkar om dagen! Det är ju inte ett dugg bättre än något annat beroende, kanske mycket , mycket farligare än sockerberoende och nikotin. Bänkar mig framför tv3 i kväll när Anna Skipper gör ett försök att vänja henne av med alla burkar!

Doktor Åsa - fettmaoperationer

Tyvärr kom jag mitt in i programmet där Doktor Åsa faktiskt rekommenderade fettmaoperationer för ungdomar. Som jag uppfattade det skulle det bli framtidens melodi.
Vi ska väl inte operera någon överhuvudtaget, det är ju inget naturligt tillstånd. Får nog sätta mig och titta på hela tvprogrammet någon kväll, detta innan jag far ut med min ilska alltför mycket. Eftersom jag har en nära vän som jojobantat med fettmaoperationer vet jag ju att det inte funkar. Även om hon har vissa undanflykter om misslyckade operationer o.s.v.
Men, men eftersom jag nu pratat med flera diabetiker de senaste dagarna och de är ju så, ursäkta uttrycket , inkokta i huvudet. Citat: Jag vill minsann inte undvara min fredags grogg med läsk, mina kakor till kaffe 2 dar i veckan, smörgåstårtan eller varför inte våfflorna eftersom det är våffeldagen i dag.
Äter man lunch, finns det goda vetekornssallader som de tycker är ett bättre alternativ än vanlig sallad och en god dressingsås.
Fortsätter väl att stånga mig blodig.

måndag 23 mars 2009

Diabetes och reklam

I dagens DN finns en hel reklambilaga om Diabetes. 12 sidor. Lyssna på din kropp och njut av livet. Låt inte diabetes stoppa dig: Skaffa kunskap om sjukdomen och lär dig hantera den.
Inget i annonsen vad jag kan se vid snabb genom läsning handlar om detta utan är mest bara reklam för allehanda prylar, samt att Diabetes Förbundet önskar nyrekrytera medlemmar. Enligt Diabetes förbundet får de som är medlemmar av en diabetesförening bättre information och kunskap och har en bättre hälsoupplevelse. Vilket vi inte märk av!
Det enda positiva är att Annika Dahlqvist ingår i en Expertpanel och dessutom är den enda som synliggör kostens betydelse i det hela.
Vet inte om jag tycker att denna reklam är positiv. Man borde få de hjälpmedel och instrument man behöver för att klara sin sjukdom hos sin läkare. Inte genom en massa reklam.

lördag 21 mars 2009

Sockerberoende

Expressen har just nu en test för att kolla om man är sockerberoende Nej det var jag inte kan jag säga. Här finns det inga mackor, inget godis och inga flingor.
74 % anser sig känna ett stort sug efter godis, kaffe, coca cola m.m m.m.
49 % äter skräpmat trots magbesvär
55 % går omvägar för att få tag på godis

Inte förvånad.....

Rapport från LCHF i Västerås

Vi startade hemifrån kl. 6 i morse och styrde mot Västerås, strax efter 8 anlände vi till Syrianskt Kulturcentrum i utkanten av Västerås. Döm om vår förvåning när parkeringen redan var halvfull. Inomhus cirkulerade det, trots den tidiga timman, massor med människor. Den stora salen fylldes snabbt och efter en snabb räkning av antalet bordsrader och stolar kom jag fram till att vi var en bra bit över 500 intresserade personer. Övervägande delen av församlingen var säkert både 50 och 60 + are.



Annika Dahlqvist började dagen, lite annorlunda mot de föredrag jag hört förut, mycket bra för att vara en glad, flummig entusiast från Norrland. Ingen presentation av anförandet är väl nödvändig. Hon kanske var lite mer personlig än det jag lyssnat på innan.
Bitten Jonsson var dagens största behållning. Trots att jag har en bok av Bitten och dessutom varit på andra förläsningar om andra drogberoenden inom mitt arbete, var detta väldigt intressant samt tänkvärt. Mycket av vad hon sa kan jag även ha användning av på jobbet. Speciellt fastnade jag för liknelsen Sockerbeta/Vallmoblommor som sen till slut blir vitt socker/ heroin. Drogerna kan för vissa bli lika starkt beroende oavsett vilket den än är.
Förmiddagen avslutades av Lars Erik Litsfeldt intressant som vanligt.
Eftersom alla hans böcker står väl lästa i bokhyllan är det inte mycket som är okänt. Min käre gubbe lyssnar och tycker det är intressant. TROR HAN GÅR OCH VÄNTAR PÅ ATT DET SKA BLI LJUDBÖCKER AV ALLA BÖCKER.

LUNCH: Lax , med hollandaise sauce och någon helt underbar majonässås. ( Vill bara ha receptet)

Frank Nilsson var en ny bekantskap, eller ja, som föreläsare alltså, på Livlinan har jag ju varit och "snokat". Gav mersmak och jag väntar spänt på boken som kommer ut under våren. Antecknade allt användbart för framtiden.

Sten Sture Skaldeman Trevligt att få se och lyssna till alla dessa människor man bara läser om. Intressant att få höra deras levandas öden på riktigt.Han hade även en vän som berättade om sitt livs förvandling till det bättre, med hjälp av LCHF. Ett stort tack även till Lars-Evert!

Andreas Eenfeldt vars föreläsning var i stort sett den samma som i Stockholm men alltid fastnar något mera för varje gång.
Sammanfattning:
Vi är mycket nöjda båda två, tack för en underbar dag, vi suger åt oss som svampar.


Ett stort tack till arrangörerna samt restaurangen som gjort den goda lunchen.
Nu sitter jag här och funderar på hur jag ska kunna agera för att få en heldag här hemma så vi slipper åka land och rike runt.

fredag 20 mars 2009

Mat och Finanskris

FALUKORV, PASTA, FRYSTA KYCKLINGDELAR, BACON OCH SNABBNUDLAR..... vad menar jag med det, jo det är mat som säljer mest för närvarande enligt Metro allt beroernde på finanskrisen. Kycklingdelar är alltid lite suspekt.
Borde det inte vara så att vi borde vara mer noga med vad vi äter för att hålla oss friskare nu i dessa finanskristider. Hur tänker vi?

Basket igen!

Spännande är bara förnamnet 77-77 nu blir det förlängning!
Äntligen rör det på sig. Håll i det här nu skriker jag glatt här hemma 96-88 till Dolpins !

LCHF I Västerås

Har just sett på ett inslag från TV4 Västerås, lite reklam inför morgondagen.

Östgöta Mjölk


Just nu gläds vi åt Östgöta Mjölk som säljs här i Söderköping. lågpastöriserad och min mage protesterar inte alls. Grädden, jag säger bara ett ord Grädden PERFEKT till LCHF maten. Nu längtar vi till hösten då någon lovat att filen ska dyka upp, sen kan vi ta upp kampen om att få god Ost .

Basket

Ja trots att det inte har ett dugg med detta att göra måste jag ju berätta att jag är såld på Basket. Just nu följer jag Dolphins match mot Jämtland just nu i halvtid 45-45 och säkert lika spännande som matchen i onsdags kväll. Hoppas, hoppas visserligen har jag inget emot en 5 och avgörande på söndag kväll men så onödigt att spela så många matcher.
Stadium Arena ,all publik alla applåder ,hela stämningen är oslagbart, men jag spar gärna det till semifinalen.

105 år

Som ni kanske vet följer jag med vad som händer på Gotland. Hittade ett fint reportage om Emy 105 år som gillar att ta en snaps varje dag , lagar sin mat, ör morgongymnastik och går en sväng på stan!
Man kan inte annat göra än att gratulera denna krutgumma.

Energidryck och kakor


Dagens stora samtalsämne är Red Bull och andra energidrycker samt kex och kakor!

Varningar från lärare och föräldrar som vill förbjuda Energidryckerna för alla under 18. Förbjud dom för alla, inget vi behöver. Har jag inte läst någonstans att de inte är tillåtna i Danmark ,Norge samt Frankrike. ( måste kolla upp det) Jepp det stämmer!

Sen har visst Livsmedelsverket frisserat en rapport om kex och kakor och felaktigt påstått att de är fetare än de visade sig vara. Spelar roll när det är sockret, kolhydraterna och alla andra tillsatser vi borde undvika.


tisdag 17 mars 2009

Snarkning

Läser hos Kostdoktorn om Sömnapne´ , han har hittat en artikel i Unt om att vi blir allt fler som behöver respirator för sina andningsstopp under sömnen.
För det första Hur hittar han alla inslag kan man undra. För det andra Tur att han gör det så vi andra får lite att tänka på och skriva om.
Jag stöter ganska ofta på människor i mitt arbete, som släpar på sin lilla väska med sin andningsmask.
Många sköter det bra och tänker på sin hälsa och försöker få bort sina överflöds kilon, medan skräckexemplet åt massor av kakor, godis, drack läsk i massor misskötte sin frukost ja även de andra måltiderna . Han klagade på dålig sömn trots masken, hade superhöga blodsocker värden och fick ta massor av insulin.
Sånt här får väl aldrig deras läkare reda på, förstår jag. De förnekar väl att de proppar i sig både det ena och det andra.

Misstanken stärktes.

Jag har inget emot att mäniskor hittar olika vinklar till att tjäna pengar, men ibland blir det bara för mycket för min smak.
I dagens efter 10 hos Malou var Anna Ottosson och Martin Lidberg med. De rider på vågen efter sitt bröllops-tvprogram. Tittar man in på Svenska Hälsocampen som de gjorde reklam för, är väl tanken god, att hjälpa människor komma i form är ju helt rätt. Hälsocampen samarbetar i sin tur med ett företag (deras eget?) som säljer kom-iform paket för dyra pengar och kostpogram för dyra pengar. De kommer även att sälja diverse kosttillskott och andra oumbärliga saker för att komma i form.
Tror jag på det här ?
NEJ!
Dessutom rekommenderades det att äta varje timme och att mellanmålen var jätteviktiga.
Frukt, bär och smootie och smörgås är enligt Anna nyttiga mellanmål.

Vår- nu dyker glassen upp!

Men vad betalar vi för om vi köper glasstrutar och glasspaket i affären?
I dagens Aftonbladet hittar vi en Artikel med Mats-Eric Nilsson där han berättar hur lurade vi blir. Vi i Sverige äter ca 12 l glass / person och år. Glass som är gjord av vegetabiliskt fett och luft! Big Pac från GB har dessutom en mycket hög andel vatten och 3 olika stabiliseringsmedel för att den ska bli fast och få rätt konsistens. Gräddglass består av smör, vatten och emulgeringsmedel. Bär kan vi ju glömma det finns ju olika syntetiska aromer.

Smalbollar?

En smalvariant av de älskade chokladbollarna i EXPRESSEN där Någon har bytt ut smöret mot lätt kesella.
Smalbollar ?
Ingredienser 20 st:
3 dl havregrym
1,5 dl kakao
4 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kesella,
lätt2 msk vatten
Lätt kesella ? Vatten? När jag var ung åt vi med riktig grädde och smör!
Ska jag göra några Chokladbollar till några ungar blir det med smör och grädde då kan jag ju t.o.m dra ner på sockret!
Bojkotta Smalbollar!

Jag gillar TV4

Nu under morgonen har jag hört olika inslag på TV4 som är av intresse. Bland annat om äldrematbloggen . Carola Magnusson och Camilla Sparring var på plats i studion och pratade om äldrematen och att den går att laga av riktiga råvaror och på plats och inte bara värmas, kylas och packas om i ett storkök. Jag gillar dessa tjejer som orkar ta tag i detta stora helt ortoligt korkade påfund. Inslag från tv4 anytime här. Har nu varit inne på Linda och Lills blogg, där de under mars testar maten de äldre får hemkörd till sig.
Jag vill inte ha denna mat när jag blir äldre, speciellt inte om man då är sjuk på något sätt, finns det laktosfri, glutenfri och diabetiker kost eller kör de bara ut något rakt av?

Dessutom kom ett inslag i nyheterna om den stora läkemedelsanvändningen och dubbelmedicineringen. Man behöver dock inte vara äldre och förvirrad för att få alltför många läkemedel. Ser många i min egen ålder och yngre än så som har så mycket mediciner så man blir mörkrädd.

måndag 16 mars 2009

En natt på spikmattan!

Som en del av er vet gillar jag min spikmatta. Ligger på den varje kväll i väntan på sömnen. Någongång då och då somnar jag på min spikmatta men aldrig hela natten, utom i går!
Somnade lagom efter Bäck och snusade gott på spikmattan till klockan var 04:00 aj aj vad ont det gjorde. I dag har jag haft träningsvärk i hela kroppen ! Träningsvärk när man sover , jo jag tackar ja. Hittade en artikel om Spikmattor i Aftonbladet. Jag har ju en shaktimatta vilka ser något trevligare ut att lägga sig på än denna i Aftonbladet!

Hälsobloggen gäst hos Malou på TV4

Länk
Det ska bli intressant att kolla på Malou i morgon, jag vet inte om jag tycker att Anna Ottosson bloggar speciellt mycket om mat och hälsa på sin blogg. Tittar jag in någongång då och då handlar dert om så mycket annat. Allt från Melodifestivalen till allt möjligt annat och lite hälsa.

Ät rätt, Må bra, Orka varje dag

I dag kom min man hem med ett specialarbete som några unga killar på hans skola gjort. Det var intressant att läsa hur dessa unga killar tänker. Dessutom var det roligt att höra att när de började fundera på vad de åt och bytte bort cornflakes mot ägg och hembakat mörkt bröd till frukost, mådde de bättre och hade mer ork på förmiddagen. Bra att de ratar skräpmaten, halv och helfabrikaten och hyllar den hemlagade maten.
När jag nu läst allt, tycker jag att det i stort verkar vara riktigt bra kostråd för dessa hårt tränande killar i 17-18 års åldern. Tyvärr verkar de vara lite för rädda för mättat fett och har lite för mycket kolhydrater i sin kost.
Mitt råd killar......
Lägg på bregott och ost på era mackor, då blir ni ännu lite mättare och klarar er lite längre på er frukost. Minska det dagliga intaget av kolhydrater så ska ni se att ni orkar ännu mera.
Som ni så bra påpekar blir det ett högt insulinpåslag vid intag av kolhydrater. Vid ett högt insulinpåslag ökar även fettinlagringen. Våra kära Sumofrottare stoppar i sig ett minimum av fett och käkar 60-70% Kolhydrater. Öka era grönsaker och unna er goda dressingar av creme fraiche och majonäs, minska era pasta lass och vips får ännu lite bättre ork.
Mättat fett är inte farligt, ni vet väl hur man gör alla så kallade smörgåsmargariner och vanliga margariner. Här under Matfett kan ni läsa om fettmassa, omestring, härdning blekning m.m. Mitt råd undvik alla konstiga tillsatser , ni är ju inne på rätt spår! Lycka till!

söndag 15 mars 2009

Barnmat

Dagens Kostdoktorn har hittat ett inlägg i någon dalatidning om barnmat. Där läser jag till min förfäran om någon Konstgjord barnmjölk i pulverform man ska ge till barnen.
Är det ingen som förstår?
Ju mer konstgjord mjölken är dessto sjukare blir man, så varför ska man ge de stackars små barnen en massa konstgjorda maträtter.
Skriver av egen erfarenhet.
Om jag dricker Grädde mår jag som en prins.
Om jag dricker lågpastöriserad Mjölk ( Östgöta mjölk) går det med bra med en dl inte mer.
Om jag dricker vanlig högpastöriserad, homogeniserad mjölk protesterar min mage.
Om jag äter mjukglass gjord på mjölkpulver och en massa annan goja ärmin mage halvdöd i flera dagar.
Det är väl bevis nog för att man ska hålla sig så långt borta från allt som inte är naturligt.

Spadag

Lördag och en inbokad Spadag med 7 Spadamer på besök.
Ännu roligare blev det när det var några jag kände sedan tidigare som bokat in en mysig eftermiddag hos oss. Väl på plats fick de en ansiktsrengöring och sminktips, handmassage och nageltips, pedikyr och fotmassage samt taktilryggmassage eller zonterapi ca 25 minuter på varje station. Där emellan lite skitsnack och sminktips och doft och färgprovning.
Detta gav mersmak för oss även för våra kunder hoppas jag.
Vi får försöka få till det för fler tjejgrupper( varför inte även killgrupper ?) och även lägga in lite hårvård. Det är kul att ha en Hobby som alla blir så positiva och nöjda och glada av!
Tack för fint samarbete Anki, Ann, Annelie och Anna ( även om du inte var på plats i går)
Välkomna till oss Alla.

fredag 13 mars 2009

Ny föreläsning

I dag har jag haft en ny föreläsning denna gång ca 2 timmar för en liten men tapper skara i denna periods Friskvårdskurs på jobbet. Nu mera kämpar jag ju igenom det hela med hjälp av en i mitt tycke rätt snygg Power Point presentation. Den är inte på något sätt fulländad, men efter som det är 4 föreläsningar om året kanske den känns klar framåt jul. Det kom en del frågor och andra kommentarer, dessutom en del aha upplevelser, det är roligt.
Vad det handlar om? En del om användbara örter, en del om olika tillsater och E- nummer, lite om Metabola syndromet och Diabets i synnerhet. LCHF och dess förespråkare, om Livsmedelsverket, Läkemedelsindustrin, Livsmedelsindustrin . Med andra ord allt det jag retar mig på.
Många i skaran tackade mig sedan under eftermiddagen, stack in huvudet på kontoret och sa . Det var bra och intressant, fortsätt med det.
Ja visst kan jag det, måste bara lära mig mera först och fila till det lite här och där.

torsdag 12 mars 2009

Mullbärste och osanning


Köpte lite nytt te för några dagar sedan. Dricker många olika sorters örtteer och nu under vintern när man inte kan plocka något ute blir det lika olika sorter från affären.

Fastnade för Grönt mullbärs te eftersom det skulle vara bra för diabetiker och sötsug. (Vet sedan många år att Mullbär är bra för diabetiker och tänkte vi testar väl.

Nu vet jag inte om det händer så mycket, min man strejkar just nu och vill ha en paus i blodsockertestandet.

Teet smakar gott och vi dricker mycket av det men, men varför står det 100% färskt grönt mullbärs te.

När blev torkat te färskt?

tisdag 10 mars 2009

Nyttig njutning från Extra.


Under helgen besökte vi Melodifestivalen i Norrköping. Svt ska kallas en reklamfri kanal vilket inte stämmer. Jag reagerar stark på all reklam vi utsattes för under de timmar vi var där. Smakprov från Delicato, Wrigleys Extra, Chiliostbågar samt mycken annan reklam som Telia, Findus Eon m.fl.
Nyttig njutning från Extra var något vi fick som reklam, nu ska vi kolla om det är något nyttigt i detta. Mint & Chocolate eller Caramel & Chocolate
Sötningsmedel Isomalt, Acesulfam K, Sucralos, sockerfri choklad 20 % ( Kakaomassa, maltiol,kakaosmör),emulgeringsmedel, sojalecitin, vaniljarom,, cirtonsyra, färg E 133
Texten är ju så liten att det är hopplöst även med lupp!

Var är det nyttiga?

onsdag 4 mars 2009

Bokhyllan är full


Just det bokhyllan eller hyllorna rättare sagt börjar bli fulla. Vilket inte hindrar att jag beställt ytterligare en bok till samlingen i dag. Hinner jag månne läsa allt innan jag går i pension? ( det är 10 år dit men det kommer väl fler böcker, är nog bokberoende tror jag.

Ny tillskottet blir. Jonas Coltings: Jag vill ju bara se bra ut naken! Dessutom är det ju bokrea så det blir ju en och annan blombok och trädgårdsbok, någon örtbok , lite beroende på vad jag hittar.

Rädda Diabetiker!

Har under dagen träffat en diabetiker som fick sin "DOM" nu blir det insulin..... personen blev fruktansvärt ledsen och jag erbjöd mig att ha ett samtal med denne. Under lunchpromenaden försökte jag leda in samtalet på LCHF. Svaret blev: Ja , jag vet om den kosten men jag tänker minsann inte vara utan min kvällsmacka och den är på finskt surdegsbröd....övriga svar blev ungefär de samma. Vi kom till lunchrestaurangen, inte ett ställe jag normalt skulle välja. (vi var 5 st och jag hade väl ingen talan.) Både med tanke på tillsatserna samt det något trista utbudet av halvfabrikat. Döm om förvåning när människan som nyss gråtit en skvätt, beställer en schnitzel ( en sådan av tvivelaktigt ursprung och 50% ströbröd) och pommes frites, och dessutom går och hämtar det obligatoriska lunchbrödet bakat på pizzadeg. Själv har jag lidit av svårt magsug hela eftermiddagen trots att jag försökte äta så sunt jag kunde. Kebabsallad utan majs och inget bröd, men det fanns ju inget fett alls och lätt och lagom kommer inte in i min mun.

Ett tips från Coachen!

På mitt jobb har vi en friskvårdsansvarig. Vissa meningsskiljaktigheter förekommer när jag går in i hans grupper och vänder upp och ner på hans tankar och inlärda fraser från friskvårdsutbildningen.. I dag fick jag ett tips på en sida, där man kan gå in och räkna ut hur mycket energi man behöver för att fungera ett dygn. Vet inte om det var en protest för mitt LCHF engagemang.

Sidan heter http://www.uppladdningen.nu/ de som står bakom är Kungsörnen, AXA, Hatting, Korvbrödsbagaren, Schulstad, Skogaholm.

Citat från sidan: MUSKELBRÄNSLE Muskeln använder olika lagrade energikällor till olika typer av träning och tävling. Vilken energikälla som används påverkas av följande faktorer:
hur vältränad du är ,vilken typ av aktivitet du gör, hur lång tid aktiviteten pågår, om du äter under aktiviteten, träningens intensitet, matens sammansättning. Det är framförallt tempot som avgör vilket förstahandsbränsle dina muskler väljer. Under sömn är fett den dominerande energikällan. När du vilar eller promenerar delar fett och kolhydrater ungefär lika på energitillförseln, men ju högre tempot blir desto mer utnyttjas kolhydraterna. Vid en maximal ansträngning är kolhydrater den dominerande energikällan.

VAD DU ÄTER ÄR VIKTIGT
Det är inte bara mängden energi, utan även hur du fördelar energikällorna som har betydelse. Fördelningen av energi uttrycks i energiprocent, E %. Här ovan ser du hur energifördelningen bör se ut för en normalt fysiskt aktiv person. Är du idrottare behöver du mer energi än så. Under tuffa träningsperioder kan du därför öka andelen energi från fett till 35 E%. Under en kolhydratuppladdning kan andelen kolhydrat ökas upp mot 80 E%.

Som vanligt är jag mycket skeptisk till allt som livsmedelsföretagen ligger bakom och speciellt när de tycker att man kan öka kolhydraterna upp till 80 % vid kolhydrat laddning. Finns det en logisk förklaring till att våra idrottsstjärnor jämt är sjuka när det gäller, om de är "tvungna" att peta i sig så mycket kolhydrater innan tävling.

tisdag 3 mars 2009

Falsk Reklam- retar mig


Brukar undvika TV reklamen ( d.v.s. jag lyssnar inte när den går, försöker göra något annat) men de senaste dagarna har det dykt upp en ny reklam för Godmorgon Nypressad Juice .
Nypressad för mig är något man gör hemma, förstår fortfarande inte hur de kan få köra MED FALSK MARKANDSFÖRING. Enligt Arla som lancerar denna produkt:
God Morgon Nypressad är den första juicen med ursprungsmärkt frukt. Frukten hämtas från olika odlingar vid olika tider på året och anledningen till detta är enkel - frukten mognar olika beroende påsäsong. Att ursprunget till apelsinerna i God Morgon Nypressad varierar betyder att juicen alltid görs på en perfekt mogen frukt - färsk juice från säsongens frukter.
I "vanlig" juice, som inte är nypressad, pressas frukten vid odling och transporteras i tankar till förpackningsstället. Skillnaden mellan God Morgon Nypressad och tidigare juicer är att apelsinernatransporteras från odling till Ringe i Danmark där de pressas. Juicen hamnar sedan, utan omvägar, direkt i förpackningen. Den korta tiden från pressning till dess att juicen finns i butik gör att både aromer och smakämnen bevaras till en högre grad vilket resulterar i en färskare och intensivare smak. I nypressad juice bevaras även allt fruktkött vilket ger en fylligare känsla.
Må så vara att den inte pressas i ursprungslandet, den importeras från Danmark, körs runt hela Sverige innan den hamnar i din butik, och innan den hamnar i ditt kylskåp har det gått många dagar. Alltså är den inte NYPRESSAD!