tisdag 28 april 2009

Det kom ett mail!

Prenumererar på några bra nyhetsbrev. Då och då ramlar de in i mailboxen. I går kom det ett från Tommy Svensson, för er som inte vet vem Tommy är, kan jag berätta att han är en genuin Östgöte med rötterna i naturen. Han har väl större delen av sitt liv lagt sitt liv i naturens händer som den svampexpert han är. Med några riktigt bra svampböcker på sitt samvete. Han har också sedan många år vikt sitt liv till att upplysa oss andra om alla tokigheter i maten. Dessutom är han en alldeles utmärkt kock. Eftersom våra familjer umgicks ganska ofta när barnen var små, har jag då och då suttit vid hans middagsbord. Nu far han land och rike runt och för sitt krig mot tillsatser och annat som stör honom och oss andra. Några böcker om Snille & Fixa som donar och fixar med saker i naturen, har han gjort tillsammans med en tecknare och är bra att när man har små barn och ska ut i naturen.
Nog om honom men han plockar som vi andra lite information här och där, fördjupar sig mer och jag har citerat honom tidigare och här kommer hans senaste NYHETSBREV det har inte kommit in på hans sida än därför får ni det i sin helhet här. Tack Tommy för att du har den ork och det intresse du har!

SÅ FUNGERAR SVERIGE

Har länge funderat på varför vissa dietister, läkare och Livsmedelverket förespråkar kemiska lättmargariner och margariner med kolesterolsänkande växtsteroler gjorda av resterna som blir kvar när man tillverkar grönsåpa eller tallbarrsolja till tvål, före fetter med naturligt omega-3 fettsyror. Visst vet jag att professorer som Bengt Vessby och andra av industrins ledande personer, gör allt de kan för att lansera sina produkter. Men man tycker ju att läkare, dietister, sjuksköterskor och Livsmedelsverkets personal, bör ha så mycket i sina välutbildade huvuden att de genomskådar företagens ”lobbyverksamhet”.
När också vårdcentraler, dietister, företagsläkare m.fl. delar ut reklambroschyrer från multinationella företag, om kolesterolsänkande produkter, är det lätt att tro att de gör detta utan att först ta reda på fakta och att de inte har en aning om vad de håller på med.

Nu börjar en helt annan bild att ta form, om hur multinationella jätteföretag styr den information vi får när det gäller kostfrågor och hur EU anlitar företag som bl.a. tillverkar mat och mediciner för att ta fram information och rekommendationer.

EU LÅTER FÖRETAG PÅVERKAR SINA KOSTRÅD

EU har bestämt att man ska ta fram nya kostrekommendationer för sina medlemsländer. Detta ska ligga till grund för Livsmedelverkets information till skolor, barnomsorg, mödravårdscentraler och oss vanliga konsumenter, samt även för läkar- och dietistutbildningar, när det gäller kostfrågor, i vårt land samt gränsvärden för när kolesterolsänkande medicin bör sättas in.

Detta jobb har organisationen International Life Sciences Institute (ILSI) fått. EU betalar 126 miljoner kr. för att ILSI ska ta fram dessa nya kostråd som ska styra Europa kostpolitik de närmaste åren.
Problemet är att ILSI inte är så lämpade att utföra detta arbete, då denna organisations representanter är knutna till flera multinationella företag som tillverkar livsmedel, två av världens största sockerbolag, samt värdens största läkemedelföretag som bl.a. tillverkar kolesterolsänkand mediciner.
ILSI arbetar på uppdrag från bl.a. Pfizer och Glaxo som är två stora läkemedelsföretag, det välkända företaget Coca Cola, Kraft Foods som ägs av Philip Morris som numera ofta benämns som Altria för att vi inte ska förstå kopplingen till cigaretter, Kelloggs med sina flingor, Unilever som är värdens största livsmedelföretag och det stora sockerföretaget Südzucker. Även Mc Donalds har lyckats fått med en representant i projektet.
Även flera svenskar som har koppling till stora företag sitter med eller har möjlighet att påverka ILSI´s arbete. Nils-Georg Asp, professor i näringslära och verkställande direktör för SNF, Swedish Nutrition Foundation har sina kopplingar genom sin samarbetspartner John Cummings som är en av ILSI´s medlemmar. Nils-Georg Asp kallats Sveriges främsta fiber- och kolhydratexpert och får ofta uppdrag som, konstigt nog, i de flesta fall verkar vara till fördel för industrin.
De kostråd som gäller för oss i Sverige idag, innan de nya nu kommer från EU, har tagits fram under ledning av Professor Brittmarie Sandström som avled år 2002 i cancer bara 57 år gammal. Om hon följde sina egna kostråd och om dessa påverkat hennes sjukdom får man bara gissa sig till.
Livsmedelsvekets professor Åke Bruce skrev i en text om det arbete som Brittmarie Sandström utförde, att hennes kopplingar till ILSI var en stor förtjänst.

Hur kan EU-parlamentet betala ILSI för att ta fram kostråd, när man vet vad de representerar?? Vill inte tro att det fungerar på samma sätt som när läkare skriver ut kolesterolsänkande mediciner.
Läkemedelföretagen betalar gärna ut bonus och bjuder på resor till ” duktiga” läkare. Konferensresan betalades av läkemedelsföretaget inkluderade hela läkarens familj. Den enda konferens som förekom under två veckor var en två timmars dykkurs enligt en anonym läkare jag pratat med. Han trodde själv att han skulle få en del utbildning på resan och det var därför han tackade ja. Skulle man känna sig helt ”lurad” att behöva tillbringa en vecka på ett lyxhotell i paradiset med familjen utan att behöva vara på konferens hela dagarna? Han sa att han aldrig mer kommer att ta emot denna ”bonus” då han ansåg att det var mer muta än utbildning. På det sjukhus som han jobbar i Västra Sverige, finns flera läkare som varit på ”konferensresor”, betalda av läkemedelindustrin vid flera tillfällen enligt honom.

Efter en rundringning till läkare som jobbar inom Landstinget i Östergötland så erkände 23 läkare och tre högre chefer att de samtidigt jobbade åt läkemedelsindustrier som de hade sina tjänster i Landstinget. Är det därför som så många människor är läkemedelsförgiftade i dag, eller äter kolesterolsänkand mediciner utan att det behövs?
Rundringning gjord av: Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten.

Gäller samma sak för EU´s representanter att de får resor eller bonus om de fattar beslut som gynnar livsmedelindustrin eller läkemedelsföretag och är det därför som Marit Paulsen påstår att hon tycker att ekologisk produktion är skit. Hon som tidigare skrivit böcker som ”den stressade potatisen” och alltid pratat om ren mat. Har hon ju tidigare bytt politiskt parti för att få fördelar, byter hon nu åsikt för att hon vet att det finns stora pengar eller fördelar att tjäna på detta?

VAD KAN VI VÄNTA OSS AV ILSI?
Självklart kommer företagen som ingår i ILSI att se till att de råd de ger, ökar deras vinster ännu mer.
Läkemedelsföretaget Phizer, som är störst på kolesterolsänkande mediciner i världen, tillverkar den världsledande Lipisor som såldes för 54 miljarder kronor under 2007. Kommer detta företag att rekommendera att vi äter vildfångad fet fisk för att sänka vårt kolesterol, eller kommer de att sänka rekommenderad kolesterolgräns när det gäller att skriva ut deras mediciner?
Kommer de stora sockerbolagen och Coco Cola, som finns med i ILSI, att ge råd om att våra barn bör dricka mindre läsk och äta mindre godis för att deras celluppbyggnad störs av dagens överkonsumtion av socker?
Kommer Unilever, som tillverkar Becel, att berätta att naturligt ekologisk Bregott innehåller lika mycket omega-3 som deras egen kemiska Becel?

DAGS ATT VI SÄGER IFRÅN!
Eftersom Livsmedelverket, flera läkare, dietister och många andra myndigheter styrs av industrin, så är det vi konsumeter som bör ta makten i samhället.
Gå gärna in och läs docent Uffe Ravnskovs inlägg i Dagens medicin måndagen den 27 april.
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml

Se till att dina barn får riktiga fetter (Bregott och fullfet mjölk) på dagis eller i skolan, se till att läkarna försöker bota din sjukdom och inte tillfälligt minskar problemen med mediciner.
Ät inte på restauranger som serverar lättmargariner och ring till företag och klaga på de onödiga och tveksamma tillsatser som de blandar i.
Intresset för ren mat har ökat lavinartat de sista två åren och mina föreläsningar, Bert Karlssons Matakuten, Mats-Eriks Nilssons böcker och alla andra som är ute och föreläser om detta böjar att ge resultat.

Skicka detta brev till alla du känner eller alla som du har i din e-lista.

TOMMY SVENSSON


fredag 24 april 2009

Massage

Bambumassage skulle jag vilja testa. Verkar lite häftigt, bara inte människan i andra änden av pinnen lägger ner hela sin kraft i rörelserna.

Utmattningssyndrom.

Många namn har "utbrändheten" läser om en kvinna som backade rakt in i sin mans bil, trots attt hon gått förbi hans bil innan hon satte sig i sin. 2 ggr till och med. Då är man t.o.m vidbränd!
Min gubbe var inte riktigt så tokig när han var som värst, hittade inte riktigt i sin egen stad, visste inte hur han skulle gå för att ta sig till parkeringen där han parkerat sin bil varje arbetsdag i massor av år. Då är man också Vidbränd!

Tidningar

Mellan varven hamnar jag i tidningsfällan. Fixar någon prenumeration på några nummer av vissa, tror jag intressanta tidningar. Mycket kan vara läsvärt, men alltid reagerar jag på något.
I nyaste numret av Hälsa hittar jag en insändare med rubriken Vet ni inte att margarin är farligt?
Där frågeställaren Karin upprörts över en presentation av nya Lätta med aktiv bakteriekultur. ( har för mig att jag också reagerade)
Eva Ohsson fackreporter svarar i stort så här: Margariner har kritiserats hårt för att de är hårt kemiskt belastade ,men tänk på att svenska margariner som är baserade på rapsolja!
(?) Nu säger jag som ungarna; Men Hallå hur tror människan att rapsoljan blir hård?
inte blir min hård för att jag ställer in den i kylen inte, inte blir den fisgul heller!
Vanligt Lätta består av nedan uppräknade ingredienser. Vad bakteriekulturen består av vågar de inte sätta ut!
Ingredienser:
Vatten, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, filmjölk, modifierad stärkelse (tapiokabaserad), salt (1,5 %), emulgeringsmedel (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, A- och D-vitaminer.
OBS, ni ser väl att huvudingrediensen är VATTEN.

Är fett skadligt?

Frågestund mellan Stefan Rössner och Fredrik Nyström. På SR Tipsad på Kostdoktorns sida.
Heja Fredrik, Rössner var tam och svamlar som vanligt, drar sina vanliga liknelser. Denna gång blandades Systembolaget in.
Fredrik Nyström tyckte att Livsmedelsverket ska dra in sina kostråd. Tänk så vettigt!

Gårdagens Debatt

Var det någon mer än jag som såg gårdagens debatt? Hamnade mitt i och fick ett ansikte på Anna Skippers man som tydligen är likadan som hon! Helt förstummad satt jag där och funderade på vad han "gick" på, efter ett tag kom jag på att han skulle naturligtvis ha varit debatt ledare , suverän på att säga nu pratar jag nu får du vänta eller så sa han nu är du tyst så han kan prata klart.
Det är ju det jag saknar, när alla pratar i mun på varandra och inte Janne Josefsson säger flaska ens. I och för sig är man väl likadan ivrig och rädd för att tappa tråden.
Vad debatt handlade om? Rätten att vara tjock, tror jag. Om man var ung och frisk alltså. Vilket inte Paret Skipper tyckte. Vad Claude Marcus var med för vet jag inte riktigt. Får nog gå in och kolla inslaget igen.
Saxat från SVT.
Inför straffavgifter på feta och visa inte tjockisar i tv ? det blir norm, säger Du är vad du äter-paret Anna och Olof Skipper. Det pågår en hetsjakt mot tjockisar, menar debattören Erik Hörstadius.
Det intressantaste var faktiskt Anna Skippers inlägg där hon sa att 2/3 av barnfamiljernas matbudget går åt till skräpmat. Jag tror på henne!

onsdag 22 april 2009

Ny Kaffemaskin

På jobbet dök det för några dagar sedan upp en ny kaffemaskin. Fina kaffebönor som doftar förföriskt, men fortfarande samma skräck mjölk-gräddesurrogat.
Hur dum är man när man går dit och tycker att en kopp cappuccino smakar gott? Nästa vecka får jag gå över till Moccakaffe.

Fisk och Fett!

Just det visste väl att jag glömt något viktigt. Det var något om fett och fisk och Göteborg. Som tur är finns ju vår vän Kostdoktorn som med hjälp av oss alla andra håller reda på allt man missar i nyhetsdjugeln.
Samtliga luncher innehöll för mycket fett men för lite kolhydrater. Det visar GP Konsuments analys av åtta fiskluncher inköpta i centrala Göteborg…
- Fem av rätterna innehöll rent kriminella mängder fett, över 50 energiprocent.

Reagerade stark när jag läste artikeln i går, undrar hur man tänker när man anser att fiskrätter är för feta.
Hur är en kriminell mängd fett ?

Söta små burkar

I vår alldeles underbara Hemköpsbutik finns det mycket bra mat, inte tu tal om den saken men, men.
Det finns även många små rara burkar med riktiga godsaker. Inte för att jag riktigt vet vad man ska med en rödfärgad röra enligt ettiketten på framsidan Polka och på baksidan stod det Innehåll: honung, pepparmintolja (polka), E120.( karminextrakt från kochenillsköldlusen, som jag i min enfald trodde bara användes till läppstift och campari, kan ge allergiska reaktioner)
Behöver vi ha dessa produkter, i reklamen står det dessutom God till glass och tårtfyllningar ! Vem har honung till tårtan?

Mycket har hänt

Jag jobbat intensivt några dagar, dagar då olika saker duggat tätt på TV, i Radion, i tidningarna samt på nätet , i mailboxen samt i postlådan.
Här kommer en kort sammanfattning , sen får vi se om jag utvecklar något specifikt ämne.
I måndags läste vi Elisabet Höglunds krönika. Hon upplyste om att vi var blåsta av Livsmedelsverket som var blåsta av Svenska Ägg en lobbyorganisation för svenska Äggproducenter. Det var dessa som låg bakom de nygamla rönen om Äggens förträfflighet. Tro det, tro det.
Mig gör det inget, jag stoppar i mig mina 2-3 ägg om dagen som jag alltid har gjort i alla år.
Hon berättade även om EU:s smörberg som vi betalar två gånger. Berget finns i någon frys på Irland och inte heller det är det första gången jag hör om. Synd att det finns ett smörberg där, när det fattas i vissa affärer här. Citat: Har ni sen lagt märke till att även smör numera av vetenskapen anses mycket nyttigare än man tidigare trott. Sluta köpa lättmargarin och annat elände! Köp smör istället! Så lyder uppmaningarna. Vi svenskar har fallit offer för en skicklig smörkampanj, vars syfte inte kan vara något annat än att få ner smörberget.
Har någon annan hittat denna smörkampanj? Tror inte jag har sett en enda reklamsnutt för smör. Bregottfabriken ja, men inget annat. Det är ju bara Lätta och Becel som dyker upp både här och där.
Sen har vi nyheten om socker och fruktos som någon vilsen människa på nyheterna väckte mig med en natt när radion var på och jag fattade ingenting.
sen var det Göran Adléns Trend TV som det ett mail om ( har inte hunnit kolla)
Det är väl det mest akuta som hänt de senaste dagarna, hittar säkert mer om jag grottar ner mig lite. Nu ska jag titta på Trend TV

2000-talets vetenskap kom i går med massor av nyheter, ska bli intressant attt läsa.

Brännässlesoppan

Kan bara meddela att årets första brännässelsoppa med massor av grädde och salt och chili och lite gräslök smakade alldeles utsökt.
Recept?
Vad är det?
Här är man som Kajsa Varg man tar vad man hittar och kokar i hop en soppa.
Förvällde brännässlorna, dessa mixades tillsammans med gräslöken med stavmixerna, hällde på en halvliter grädde saltade hade i chiliskal lät detta kokde upp och reducerade ca tio minuter. Klart. Ätes med fördel med lagom hårdkokta ägg.
Gott.

söndag 19 april 2009

Genmanipulerade Tulpaner?

För väldigt länge sedan ( 2009 -03- 09) köpte jag några vita tulpaner till extrapris för att helgen var över. Placerade dessa i en kanna med vatten och tillsammans med några kvistar Vide.
Veckan efter tog jag lite kort eftersom de stod lika vackert som när jag satte tulpanerna där.

Nu många veckor senare börjar dessa ge upp. ( 2009-04-19) Under tiden har de stått ute på altanen i kylan, vissa dagar var det så extremt kallt och de stod i isvatten. Ja rent av fast frusna i vattnet.
Då börjar jag fundera på om dessa är på riktigt, för alla andra av mina blommor jag haft under tiden har gett upp! Även om jag har haft de flesta på altanen för att de håller tre gånger så lång tid som inomhus. Dessutom tycker jag om att sitta och titta på blommorna när jag sitter här vid datorn och tittar ut på altanen.

Vår eller ?


Äntligen börjar det hända saker trots kylan. Det har ju inte varit så varmt ute än, inte i dag heller suck, men det rör på sig lite i landet. Har vänt upp och ner på tuvorna i trädgårdslandet i dag. Rensat lite i "skogen " utanför trädgården. Vår fiskare hittade hit och levererade lite färsk fisk, som vi genast åt upp hälften av. Utanför staketet växer det massor av brännässlor som jag plockat och gjort soppa av . Den nyskördade Gräslöken hamnade i fisken och fisksåsen.

Växthuseffekten?

Har väl sällan frusit så mycket som i vår. (Trots det har jag hittat lite maskrosor.)Det är kallt som attan, 5 grader kallt i morse, hela gården var vit och frostrosorna på altanen var många.
I går tänkte jag sitta ute i solen och bara njuta. Inte att tänka på för det blåste hur mycket som helst. Tillslut hamnade jag i växthuset där det var varmt och skönt och blåsfritt. Sitter man på en stol rakt upp och ner och lyssnar på Madam Terror blir man trött, blir man trött finns det alltid andra lösningar. Min man tyckte jag såg ut som en uteliggare när han hittade mig sovande i växthuset. Skönt var det i alla fall.

Taktilmassage

Nu ska jag snart åka i väg på påbyggnadskursen inom Taktilmassage. Tillslut hamnade jag i Göteborg. Hade tänkt mig lite fritid kvällstid för att utforska omgivningen, hälsa på släktingar m.m, men läser man på kursplanen är det korvstoppning som gäller.
Repetera alla moment ( ja, de flesta gör jag ju flera gånger i veckan så det ska ju inte vara några problem) Repetera Teorin ( kanske behövs)
Hemuppgifter varje dag. Hur lätt blir det med praktikbiten i en husbil? Hur som helst ska det bli trevligt.

Läkemedelsföretag utbildar......

Hos Kostdoktorn kan man i dag läsa om en Vårdcentral som får sin vidareutbildning av läkemedlesindustrin. Ja ha, vad är nytt? Jag som varit i Konferensbranschen vet ju hur ofta det förekom/förekommer att läkare och sköterskor är på utbildningar som någon annan än landstingen står för. Får de någongång åka i väg på konferens, finns ju allehanda företag där och gör reklam för sina "piller" och annat som behövs(?) inom sjukvården.
Demonstrationer av diverse maskiner och andra hjälpmedel kan jag förstå, men piller kan personalen ju inte testa själva.
Har just haft ett samtal med min mor som ligger på sjukhus efter en snubbelolycka och är man över 80 är det ju inte så lyckat att snubbla och landa på armbågen. Hon är väldigt känslig för allehanda mediciner, illamående, kräkningar, yrsel och andra biverkningar. Nu hade de lyckats peta i henne Morfin igen, trots att hon inte tål det. Ja ja, de vet väl bäst och förhoppningvis vet de vad de håller på med blir svaret när jag frågar varför hon inte säger i från.
Jag tror inte att de gör det. På frågan hur ont hon har säger hon att inte värre än jag kan hantera det med 2 Alvedon var sjätte timme som det står på asken . Varför ska de då peta i henne Morfin?
Piller Sverige.......... allt kan botas med ett piller....

lördag 18 april 2009

Stenålderskost


Har nu nästan läst färdigt Stenålderskost av Frank Nilsson kikar glatt i postlådan efter nästa bok! I stället för doping heter den.
Det ska bli så intressant.
Har fastnat för några av Frank Nilsson påståenden som:
Sportdryck är skadlig för sockerförbrännaren under träning, eftersom den hindrar att fettförbränningen förbättras av träning.
En kost rik på fett ger hög fettförbränning och överlägsen uthållighet, samt är muskelbevarande.
Intressant är det varken man tränar eller inte.
I avsnittet om "bokstavsbarnen" berättas det om undersökningar av bristen av Omega 3 hos dessa barn. Redan på 90 talet då jag gav min son med dyslexi Efalex ( dyrt som att på den tiden) fanns ju kunskapen. Vart tog den vägen , varför finns det då, så många fler "bokstavsbarn" idag. Jag kommer att se till att mina eventuella barnbarn får i sig den mängd Omega 3 de behöver för sina små hjärnor.

Colting blir mer och mer intressant

Kan ju avslöja att jag är inget träningsfreak, annat var det i tonåren då man cyklade milen till skolan, ibland cyklade hem för att slänga i sig någon macka och i väg igen. Det var skidor, orientering, terränglöpning allehanda friidrott och allt annat som man kunde hålla på med mest dygnet runt och tävlingar i de mest udda sporter som Varpa.
Vad man åt, rejäl mat (husmanskost), en hög med mackor och bullar mjölk eller hemgjord saft. Dessutom fick vi ofta bra mat i skolan. Vissa rätter skulle jag fortfarande vilja ha.
Ju mer jag läser om Colting, hans ideer om hur han ska äta för att orka och få ut maximalt från sin träning för att orka så länge som möjligt. Hans upprördhet över Livsmedelsverketskostråd, som man kan läsa om på Kostdoktorns sida , ju mer tänker jag tillbaka. Hade vi orkat vara aktiva så många timmar om dygnet om vi inte fått smör, redigt med fläsk, falukorv och kött i stort sett varje dag? ( fördelen med att vara uppväxt på en gård.) Jag tror inte det. Vi var ju aldrig stilla, alltid på väg någonstans. Det var sällan man var på väg någonstans i bil, man fick snällt gå, springa eller cykla. ( är inte född i början av 1900 talet).
Som sagt är Colting upprörd och skriver i Borås Tidning om Våra Kostråd. Jag gillar meningen: I hejaklacken för dessa råd står också alla indoktrinerade och till kritiskt tänkande oförmögna dietister som blint lyder vad de pådyvlats.
Avslutningsvis skriver han till Ulf Bohman på Livsmedelsverket:Animaliskt fett har vi ätit i hundratusentals år sedan människans gryning. Raffinerat socker och margarin har funnits tillgängligt i tvåhundra år…Gissa själva vad som är bäst Ulf!
Jag behöver inte ens gissa, jag vet, jag känner , jag mår bättre......

Rapport från ett vackert Hotell

Utsikten från Hotellet är helt underbar. Något man kanske missade många dagar när jag en gång i tiden hade det som arbetsplats.

Maten har alltid varit mycket god, duktiga kockar som huserat i köket år ut och år in , alltid på språng efter något nytt.
Om vi börjar med lunchbufferna de dagar vi var där, så åt jag
Dag 1: Talapiafile ( fisk) som var ostgratineras med en helt underbar gräslökssås. Buffen innehåller många olika grönsaksblandningar som man kan ha till . Gott!
Dag 2: Fläskrullader, lök och baconfyllda med massor av gräddsås, denna dag fanns det gott om brockoli och blomkål i de olika salladerna. Smaskens!

Middagen som serverades var utsökt. Rökt ankbröst med het persikosalsa på mangoldbädd till förrätt ( ja, jag åt Persikosalsan) Lammrostbiff med rostad vitlöksås med päron och haricotes verts, potatisgratängen hoppade jag över.

Tack snälla jobbet för en trevlig konferens, där vi fick mycket uträttat , det var en välbehövlig paus från det vanliga tuffa arbetet. Man behöver som sagt även planeringstid.


torsdag 16 april 2009

Konferens på Vildmarkshotellet

Just nu är vi på Konferens på Vildmarkshotellet. Alldeles för mycket goda kakor och pajer till fikat men en mycket god och vettig lunchbuffe har av njutits. Jag har hållit mig långt från kakorna men druckit mer kaffe än vanligt.
Nu väntar jag bara på den goda middagen.
Rapport kommer.
Ska nu läsa om alla olika äckliga surrogat grädde som finns. såg som hastigast hos Kostdoktorn att dett var något som Karin Ahlborg skrivit om. Skrev inte jag om det härrom dagen?

tisdag 14 april 2009

Niklas Mat

Kommer att försöka rikta in mig på att se Niklas Mat i fortsättningen. Som tur är finns det små klipp man kan kolla på på SVT. Klippet jag länkar till är Vårägg med sparris och löjrom. Det ser helläckert ut men något fettfattigt och hur har han tänkt att man ska äta äggen? Alla sex i kartongen som förrätt eller varmrätt?
Niklas lagar mat utan tillsatser.... det glömde jag att berätta.

BoktillskottSom ni alla vet bågnar mina bokhyllor av allehanda litteratur. I dag ramlade Lars-Erik Litsfeldts LCHF KOKBOK ner i brevlådan. ÄT FET MAT heter den.

Bara att kura i hop sig i soffan och sträckläsa i kväll med en packe näsdukar för den kliande/stickande näsan. Varvar den med Stenålderskost av Frank Nilsson.


Hoppas jag hittar något matnyttigt att förbereda till min käre man, eftersom jag ska på Konferens i dagarna 2. Har just mailat mina gamla arbetskamrater på Vildmarkshotellet för att kolla vad de har för god mat nu förtiden. Eventuellt måste jag ju fixa något annat ätbart utan mjöl och pasta , potatis m.m.

Tapiokastärkelse

Tapioka utvinns ur kassaväxtens rot, själva rotknölen till och med. Tapioka förekommer i flera olika former och tapiokamjöl är nog vanligast. Mjölet används som förtjockningsmedel i olika livsmedel. Tapioka påminner om majsstärkelse.
Mjölet från kassaväxten innehåller inte gluten, laktos, mjölkprotein eller
sojaprotein vilket är en fördel för allergiker.
Vi har olika modifierade stärkelser potatis, ris, vete, tapioka, majs
Att stärkelsen har modifierats betyder att stärkelsens egenskaper har förändrats efter det att stärkelsen är utvunnen ur sin råvara

Modifierad stärkelse
Modifierad stärkelse används som förtjocknings-, och stabiliseringsmedel.
Stärkelsen är bearbetad på enzymatisk, kemisk eller fysikaliskt sätt för att ge
önskade egenskaper och vid denna process används ofta bevisligen cancerframkallande
kemikalier som epiklorohydrin och propylenoxid. Dessa kan finnas kvar i slutprodukten.
Vid modifieringen förändras stärkelsens egenskaper så vår kropp inte känner
igen den som en naturlig stärkelse, utan den stör istället kroppens funktioner. De
restprodukter som kroppen inte kan bryta ner, påverkar cellerna och dess
förmåga att kopiera sig. Det låter kanske allvarligt men när en cell blivit störd
och på så sätt inte fått rätt egenskaper stöter kroppen bort cellen och börjar
bygga en ny. Problemet är att det tar kraft från vårt immunförsvar att tillverka
och stöta bort celler och vi blir lättare mottagliga för förkylning, influensa,
allergier och munsår.
Saxat från Tommy S och Utbildningscenter

Köttbullar

För ett tag sen grottade jag ner mig i att Vi Föräldrar hade gjort ett köttbulletest, sen blev det väl vackert väder och inget mer av det tror jag. I dag kan man läsa i Aftonbladet att Mats Eric Nilsson gjort sin egen köttbulletest och den är väl kanske mer lik verkligheten än Vi Föräldrars köttbulle test.
Vi Föräldrar gör en djupdykning i hur många kilokalorier det är i portionerna, medan jag kan känna att de borde varit mer uppmärksamma på allt annat. Visserligen står det så fint om vilket salt som finns i att kötthalten är relativt hög ( runt 60 %) Min egen köttfärs har säkert en halt av 85/90 %.
Citat: Potatis- och sockerbetsfibrer suger upp och behåller vätska. Ingredienserna socker, druvsocker och glukossirap kan man kanske känna sig tveksam inför.
Sedan har de låtit några barn testa alla köttbullar, favoriten blev
Felix Små delikatess
Råvara %, köttursprung: 66 % nöt- och griskött, Irland och Sverige.
Utdrygningsmedel: Lök, potatis, skummjölkspulver, ströbröd (med vetemjöl, E503). Innehåller mjölk och gluten.
Tillsatser: Salt, köttprotein av nöt, kryddor, kryddextrakt, vegetabilisk olja.
Steks i: Palmolja.
Smak: Kanongoda, mina bästa köttbullar, tyckte ett barn. De vuxna instämde.
Betyg: 5

Ja ,det är väl inte mycket att säga om dom, övriga har en massa olika stärkelser m.m.
Värst var väl Eldorado
Råvara %, köttursprung: 63 % fläsk- och nötkött, Irland, Sverige och Tyskland.
Utdrygningsmedel: Lök, potatisflingor, potatisstärkelse, vasslepulver, nöttalgsprotein. Innehåller mjölk.
Tillsatser: Salt, sockerbets och potatisfiber, druvsocker, E450, E451, peppar, selleriextrakt.
Steks i: Palmfett
När man sen läser MatsErics inlägg ser man att ingredienserna kan vara fler än så i Eldorados produkter. 29 olika ingredienser, 7 E- nummer, Gluossirap, Jästextract, Polyfosfater, Askorbylpalmitat, Mono och Diglycerider samt karamellfärg.

Tror jag håller mig till mina egna LCHF-Köttbullar.
Bara blandfärs, lök, ägg, olika kryddor, gärna färska plockade i trädgården och en skvättgrädde. Gott gott i gott gott!

När man gjort stavningskontrollen uppmärksammar man att alla olika konstiga ingredienser inte finns med i ordlistan, bara det säger väl allt!

Nyfikenheten tar överhand.

Är ju verkligen tvungen att läsa lite om denna sida Allergimat och vem som står bakom!

Bakgrund Allergimat.com startades hösten 1999 av Joakim Wigren i samarbete med Dietistbyrån och Louise Malmberg. Vi är alltså en oberoende webbplats. Joakim som själv är allergiker (glutenintolerant) startade denna webbsida med syftet att förenkla och underlätta för matallergiker. Allergimats mål är att bli den största och bästa samlingsplatsen på internet för matallergiker. Allergimat ger inga som helst garantier eller tar ansvar för innehållet såsom recept eller annat textinnehåll men vi gör vårt yttersta för att vara den bästa och mest korrekta. Vill du ha mer detaljerad information kontakta oss gärna på respons (@) allergimat.com. Vi är idag uppskattningsvis den största portalen i norden. Med 300 - 500 000 sidvisningar per månad.ProduktutbudDietistbyrån och Allergimat har specialiserat sig på baslivsmedel för olika specialbehov, såsom allergi/intolerans/överkänslighet, PKU, njurinsufficiens etc. Vi har ett visst baslager men tar också hem varor på beställning, utöver det som finns i sortimentet.
Jag har varit upptäckt glutenintolerant i snart 17 år. I början köpte jag specialbröd och vissa mjölmixer. Gav snart upp ,det var för jobbigt och onödigt. Under min värsta period av laktosintolerans köpte jag soyamjölksprodukter och soyaost. Inte fasen mådde jag bättre för det.
Inte förrän jag mer och mer började leta efter orginalprodukter utan en massa tillsatser började JAG MÅ BÄTTRE OCH BÄTTRE. Vilket gör att jag numera kan dricka ett glas lågpastöriserad mjölk utan att magen bryter i hop.

Drottningkräm ?

Drottningkräm.
Innehåll:Förtj.medel E1442 E1414 E412, majsstärkelse,blåbär,hallon, äppelsyra, C-vit., hallon-blåbärsarom.(Proteinreducerad)
Hur kan man stoppa i sig något där förtjockningsmedeln är de största ingredienserna?
Om man nu har blåbär och hallon varför behövs blåbärs och hallonarom ?

Är det någon som läser dessa innehållsförteckningar?
Hittar säkert mer på Allegimat.......
Får en fånig ide, står Allergimat för sådan mat man får allergi av ...... oj oj va dumt!

"Kul sida" (?)

Glassmix.....
Ingredienser:Maltodextrin (av majs), palmolja, socker, vanillinsocker, modifierad majsstärkelse E1450 E1422, salt, citronsyra. Lågprotein / Proteinreducerad
Tillredning: Vispa ner påsens innehåll i 6 dl kallt vatten, vispa ut ordentligt. Låt stå ca 20 min. Vispa igen tills blandningen är slät. Häll upp i form eller glasspinneformar och frys in. Vid infrysning i form: ställ i kylskåpet ca ½ tim före servering eller mixa före servering.
Jag skulle inte ge mitt stackars allergiska barn detta heller.

Min jakt på modifierad tapiokastärkelse


I min jakt på modifierad tapiokastärkelse hittade jag en mindre rolig sida. allergi mat .com

Där hittade jag något surrogat för ägg.

Loprofin Äggersättning 162,00 kr

Innehåll:Kan användas till mjuka kakor, pannkaka etc. Går ej att använda till omelett, äggstanning o liknande

Ingredienser: Potatisstärkelse, modifierad tapiokastärkelse, förtjockningsmedel E466 (framställs av cellulosa), antioxidationsmedel E341c (kalciumfosfat), färgämne E160a (karoten), bakpulver E501. Lågprotein / Proteinreducerad


(Om jag var allergiker höll jag på att skriva, glömmer ju bort att jag verkligen är allergisk mot allt sådant som finns här ovan.)

Nu börjar jag om, Om jag har allergiska barn skulle jag absolut inte ge dom detta!

Lätta med Ativ Bakteriekultur

Reklam, reklam Topphälsa har testat Lätta med aktiv bakteriekultur.

Nej Tack ! Var omdömmet, men sen kommer Till Lättas försvar är det billigare att äta 3-4 smörgåsar med Lätta än en Yoghurtshot med extra bakterier.(?)
Tittade på en Actimel för en tid sedan, är det något vi vill äta?

Actimel Jordgubb Produktinformation
Ingredienser: Pastöriserad mjölk, socker, jordgubbar 2,1 %, dextros, stabiliseringsmedel (modifierad tapiokastärkelse), arom, surhetsreglerande medel (natriumcitrat), yoghurtkultur, L. casei Defensis-kultur. Utan konserveringsmedel Förvaras under +8°CTillverkningsland: Polen
Näringsinnehåll per 100g
Energi 315 kJ / 74 kcal Protein 2,9 g, Kolhydrate 11,5 g, Fett 1,5 g, Natrium 0,04 g

NEJ TACK INTE VILL JAG ÄTA DETTA!

Sökte på modifierad tapiokastärkelse men hittade inte vad det är! Någon annan som vet?

Operations-Reklam

Under helgen har jag mellan spadtagen i landet och lövräfsandet i trädgården suttit still med diverse Hälso och Trädgårdstidningar. Det brukar stå mycket matnyttigt i tidningarna men jag blir så ledsen.
Nu börjar dessa Reklamplatser för Magoperationer dyka upp lite här och där, både i hälsotidningar och dagstidningarna. Har du testat allt utan att lyckas och har ett BMI över 30, gör din operation hos oss på.......
Varför, detta är ju bara att luras tycker jag. Även om de numera fixar det mesta med titthålsoperationer är en operation en operation.

Dagens tv och tidningsnyhet!


Klapp på armen kan lindra smärta som om det skulle vara NÅGOT NYTT!
Som utövare av Taktilmassage ser jag ju nästan dagligen att detta ger en helt otrolig reaktion på mina kunder. Nöjda lugna och glada och utan den värsta smärtan går de hem med ett leende på läpparna.
Citat:
Lätt beröring av huden, som smekningar och klappar, uppfattas av en sorts nervbanor som kallas CT-nerver. Dessa har av forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg kallats för en "motorväg till hjärnan". CT-nerverna sänder signaler av välbehag, även om andra nerver samtidigt sänder information om smärta till samma del av hjärnan.
Vanliga, mänskliga klappar dög dock inte för den vetenskapliga exaktheten. I stället användes en specialbyggd robot, som med en mjuk borste smekte cirka sex kvadratcentimeter av armens hud åt gången.
3 cm i sekunden, är den hastighet som beräknas ge bästa resultat. Hur ska jag fixa det? Inte för sakta inte för fort. Träning, träning.

Åter igen-med en förkylning....


Ledig dag från jobbet, tur det, den stora vårförkylningen har drabbat mig. Det var länge sedan sist, så det var väl dags att trigga immunförsvaret.

Trädgården är fixad och nu är det bara att vänta på värmen.
Örterna i kryddlandet börjar titta upp, gräslök kan vi använda i slutet av veckan. Äntligen lite matnyttigt.

söndag 12 april 2009

Påsklov

Inte på riktigt men ändå dator lov.
Trädgården behöver sin tid, och jobbet behöver sin tid.
Glad påsk på er alla trogna läsare.

söndag 5 april 2009

Så sänker du ditt farliga kolesterol

I dagens Aftonbladet läser vi Hur man sänker sitt farliga kolesterol. Ibland är det lustigt, sitter just nu och gör en egen sammanfattning till en god vän som har biverkningar av sina statiner och vill ha mer information.
I Näringsmedisinsk Tidskrift läser jag en Artikel av Uffe Ravnskov där han betonar att:
Personer med lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som de med högt kolesterol.
Personer med lågt kolesterol oftast har högre risk för infektionsjukdomar.
Lipoproteinerna ( LDL, HDL, VLDL) binder och inaktiverar virus och bakterier.
Barn med astma och allergi oftast har lägre kolesterol än andra barn.
Studier visar att lågt kolesterol kan påverka cancerrisken och tillväxten av cancer.

Utan kolesterol i kroppen skulle vi definitivt dö eftersom det är livsviktigt för oss.
Kostdoktorn har som vanligt en bra lättfattad snabbkurs i blodfetter. Läs den HÄR

Finns det någon glass som är nyttigare än någon annan?

Anna Ottosson Hälsoblogggen : Om man egentligen suktar efter att få njuta av sin favoritglass. Då är det en självklarhet för mig att njuta av favoritglassen. Utan dåligt samvete. Äter du glass då och då är det inga problem för vikten!
Ja nu är det väl inte sockret i sig som jag ser är den största boven i glass.... Det finns ju inget vettigt i glass längre om man inte gör det av grädde och ägg själv. Leta reda på ett bra parfaitrecept gör en och njut av tillvaron.
Är det något jag småretar mig över på Annas Hälsoblogg är att det ofta innehåller bilder allehanda goda små kakor och annat som är mindre bra för de flesta att stoppa i sig.

Fettkrig?

Jag kan bara hålla med Yngre MedelsåldersBloggen. Var i näringskedjan ingår det margarin? Även jag har reagerat stark efter reportaget i Expressen igår, vinklat åt alla håll och kanter och drar upp en massa hårda ord som säkert många skulle vilja ha osagt eller åtminstone nyanserat på ett annat sätt.
Har även tittat på Faktarutan, som nästan är helt ok om man bortser den lön personerna lyckats skrapa i hop. Saknar en bättre presentation av personerna, om man nu måste ha en faktaruta. Inkomsten/lönen är ju ointressant , möjligen hur man får sina inkomster? Genom egen företagande, genom att vara konsult, eller rent lönearbete. Hur sprider man sitt budskap? Vilka verktyg använder man?
I en annan artikel i Expressen kan man läsa:
Barn blir dumma och sjuka av margarin. Det hävdar läkaren Annika Dahlqvist!
Men sa hon faktiskt så? Längre ner i artikeln står det : Nu varnar hon allmänheten för margarin och liknande produkter. Enligt Dahlqvist är barn som äter av dessa produkter i stor fara.- Hjärnan behöver riktigt fett för att den ska utvecklas och margarin är ju inte riktigt. Det är inte naturligt, säger hon.
Det är en enorm skillnad på dessa uttalanden, Journalister vinklar åt alla håll för att få bra rubriker.
Dags att lusläsa dagens tidningar efter några nya vinklingar.

lördag 4 april 2009

Ägg och Livsmedelsverket

Livsmedelsverket har knäckt ca 500 ägg och analyserat dessa. Resultatet var tydligen bättre än de väntat.
Hela studien är inte klar men vad jag kan se är de ekologiska äggen mer näringsrika än vanliga ägg.
Bara att fortsätta äta ägg eftersom de har så stort näringsinnehåll.

Läkare på 4 stolar

Nt har en serie där de granskar Läkarnas extraknäck! I inslaget inser inte en läkare från Motala att han kan ha en konflikt i att dels vara läkare samt även rådgivare åt olika läkemedelsföretag.
Det är vår kunskap de vill åt. Vi kommenterar deras produktforskning och föreslår nya studier säger han. I gengäld får läkarna information om nya metoder och produkter. Och pengar. Han påstår dessutom att läkarna inte faller för reklam .
Kan någon förklara för mig varför han skulle vara annorlunda än vi andra dödliga. Klart att vi faller för reklam då och då. Även om vi vet att vi hoppar i galen tunna.

Att vissa läkare utför studier för att prova ut nya läkemedel på vissa patientgrupper, det inser jag att det behöves, men förövrigt får väl läkemedelsindustrin ha egna forskare.

torsdag 2 april 2009

Mitt NYA Liv Med LCHF och hur det var innan!

I stort sett hela mitt vuxna liv har jag haft problem med min mage. Gaser, ömsom förstoppning och ömsom diarré. För det mesta väldigt smal trots många graviditeter. 1992-93 insåg jag att jag nog var glutenintolerant och uteslöt då allt vanligt mjöl och pasta. Åt då och då glutenfria varianter. Så småningom insåg jag att det var nog så illa att jag var laktos eller mjölkprotein intolerant. Några större undersökningar har jag inte gjort men med blodprov 2000 blev mina misstankar i stort sett bekräftade. Har hankat mig fram men insåg vartefter åren gått, att godis inte alltid är gott ( alla kemikalier fick min mage att leva rövare) Att ju längre från orginalprodukten något var, ju värre mådde min mage. Glass är förödande och mjukglass allra värst.(Läser man på innehållet på en glassförpackning förstår jag numera varför.) Ingen grädde, inga ägg, inget original här inte.
Har alltid varit "frisk "som en nötkärna, inga baciller kan däcka mig mer än max 1 dagar. Sjukskriven från jobbet, vad är det? Hösten 2000 var jag, av många andra olika orsaker, däckad ett par månader innan jag sakta tog mig tillbaka, men magen var då värre än någonsin, dessutom var min ofta återkommande migrän värre än vanligt. IBS, och Migrän relaterast till olika kemikalier, misstänker jag att jag har, nu med mer information och kött på benen.
Började skala bort det ena efter det andra, inget hjälpte. Började få ont i kroppen, eller det blir lite fel, började bli öm på kroppen, att använda en borste vid dusch och bad , var bara att glömma. Peta inte på mig då får jag ont. Rör mig inte tack! Dessutom har jag periodvis haft många njurstensanfall, och väldigt mycket halsbränna. Samt oftast varit väldigt trött.
Eftersom min man är diabetiker har vi sedan 2004 hållit en så låg halt av kolhydrater som möjligt, väldigt mycket GI-mat hos oss. Vi har alltid ätit Bregott och använt riktig grädde, men förövrigt använt margarin eller olika oljor. Inte heller har vi fjantat med några lightprodukter, men det blir ju ändå en hel del onyttigheter man kan stoppa i sig. Har nu ända sedan jag först fick höra talas om Annika Dahlqvist någongång 2005-2006 varit fullt övertygad om att hon har rätt.
Jag har nu sedan snart ett år varit 90 % strikt med min mat. LCHF till morgon middag och kväll. Visst fuskar jag ibland men, men ingen är ju perfekt.
Nu börjar alla hälsovinster dyka upp, däremot går jag inte just ner så mycket i vikt. Visserligen säger många att jag gjort det men 8 kg på lika många månader är ju inte så mycket. Misstänker att min struma sätter vissa käppar i hjulet. Det verkar till och med så att min svullna, hårda sköldkörtel mjuknar och minskar. Ju mindre belastad min kropp blir så kanske även den repar sig. Halsbrännan är borta, kommer tillbaka som ett brev på posten om jag fuskar med något som innehåller spannmål. Migränen är dessutom också borta. Att migränen är borta beror väl på att jag nu jagar bort allt med Natriumglutamat. Inget sådant kommer in i mitt hem.
Gaserna i magen är borta, återkommer naturligtvis om jag äter någon mat med massor av kemikalier och kolhydrater. Förstoppningen är i stort sett borta. Diarréerna som varvades med förstoppningarna är definitivt borta. Det var länge sedan jag hade ett njurstensanfall. Min ömma kropp är inte längre öm, den går att borsta med en borste.
Dessutom misstänker jag att jag med denna kost även lyckas minska mina åderbråck. Trollhassel och Hästkastanj har hjälpt mig tidigare och med LCHF verkar det bli ännu lindrigare. Har inte haft mina stödstrumpor på mig sedan förra våren. De har varit ett dagligt plagg i 10 år under höst och vinter halvåret, samt på arbetet under resten av året. Nu har jag glömt bort att jag har dem i strumplådan.
Saker jag tidigare trodde att jag inte kunde äta, klarar min mage av utan vidare. Grädde är numera inga problem naturell, förr gick det bara bra i sås t.ex. Mjölk om den som Östgöta Mjölk är lågpastöriserad och inte homogeniserad, det går bra att dricka ca 1 dl någongång då och då. Alla hårda ostar funkar, men dessa får helst inte innehålla för mycket kemikalier och färg.
Jag måste nog tillstå att jag mår bättre än min man med LCHF även om han också mår bättre med LCHF men att vi inte riktigt kommit till rätta med hans diabetes. Han har en utbrändhet som kräver sitt är jag rädd och därför tar nog även det sin tid. Vi ger inte upp!
LCHF har gett oss så mycket mer livskvalitet.