tisdag 29 september 2009

Nytt Föredrag

Denna vecka är det dags för ett nytt friskvårdsfördrag på jobbet. Det värsta är bara att det har en viss förmåga att svälla för varje gång. Känner att jag kanske behöver förtydliga vissa saker och förenkla andra, lägga till vissa bilder och vips är bildspelet mycket större än jag tänkt...

En present

Snart dimper det ner en ny spikmatta i min brevlåda och 2 nackkuddar. Sen kan vi ligga där om kvällarna och njuta av värmen som omsluter hela kroppen. Dessutom kanske gubbens nackvärk försvinner. Rapport kommer!

Jag har ju slängt byttan!

Har just läst Elisabet Höglunds Krönika i gårdagens Expressen om Margarin. Önskar bara att fler kunde inse att det varit dags för länge sedan.
Tittar mig omkring på mitt arbete, vi sitter där varje helg och tar vår gemensamma helgfika. Fram åker det hembakta goda brödet ( för dom som äter bröd) Lätt och Lagombyttan och osten. Kamraterna sitter där och brer och skrapar. För det första förstår jag inte varför de först brer på margarinet för att genast skrapa bort 90 %. Det är ju inte för att de tror att margarinet är oätbart för då hade de ju bara tagit ost, eller hur? Nej, det är ju för att det är farligt med FETT. De stoppar i sig hur mycket bröd som helst, men minimalt med nyttigheter.
Suck !

Dagens Aftonbladet

Har läst detta både på nätet och i papperstidningen och önskar att jag skrivit det själv.

Matindustrin vill oss inget gott alls av Anders Westgårdh
Jag är på väg att bli matfundamentalist, livsmedelstaliban, lever­pastejsaktivist.
För varje gång jag öppnar dörren till kylskåpet eller skafferiet mår jag något sämre. I en plastbehållare ligger exakt lika stora utstansade platta bitar av något som kallas skinka. När man lyfter dem ur paketet är det aldrig med glädjen över att få sätta tänderna i något riktigt gott. Det sker med en motvilja som förstärks av bilden på mannen som pryder förpackningen.
Som om en yrkesskicklig charkuterist hade varit inblandad i tillverkningen. Som om någon god människa ansträngt sig för att vi ska få något riktigt gott på mackan.
Och för varje gång jag går in i en livsmedelsbutik mår jag något sämre. Ibland stöttar jag mig på kundvagnen som en åldring på en rullator. Annars skulle jag falla omkull i trötthet och besvikelse.
Den storskaliga matindustrin med sin stordrift, sina megabutiker, sin globala räckvidd – dom vill slå i oss att dom agerar på vårt uppdrag.
Dom åker till Toscana eller Sydafrika för att ta reklambilder som ska få oss att tro att tomaterna verkligen är handplockade av en kräsen expert som är beredd att gå genom eld och vatten för att vi ska få bra mat.Men sanningen är ju tvärtom. Dom vill oss illa.
Varför skulle dom annars vilja pracka på oss bitar av döda djur som plågats varje dag i sin korta livstid? Varför vill dom få oss att köpa kött från länder så långt borta att ursprungslandet knappt är läsligt på innehållsdeklarationen? Varför gör dom så att vissa livsmedel får en närmast ändlös hållbarhet? Varför smakar tomaterna ingenting alls?
Livsmedelsbranschen avslöjas med jämna mellanrum, kastar sig på rygg och lovar bättring. Men som konsument upplever man knappast att maten blir godare över tid.Nu är det slut. Jag bränner mina kundkort och styr stegen tillbaka till framtiden, till riktiga bagare, riktiga charkuterier, grönsakshandlare, syltkokare, ostaffärer och andra som vill oss väl.
Jag har köpt mitt sista paket färdigskuret bröd från den stora fabriken. Det är slut med köttfärs där varje paket väger exakt 500 gram. Och jag tänker aldrig mer köpa fisk om jag inte vet namnet på den som dragit upp den ur havet. Läs nya Filter så kommer ni att känna likadant.
Mitt nya matliv blir omständligare och blir säkert dyrare. Men jag har inte råd att leva på något annat sätt.


Mitt eget nya matliv som varit nytt i flera år och det är inte speciellt dyrt och jag mår bättre men ibland tryter fantasin under mina matlagardagar och det vore trevligt att kunna gå och handla utan att behöva vända och vrida på varenda förpackning.

Yngre MedelålderssBloggen och Margarin

Läs detta: Släng din margarinbytta

Matakuten -igen

Trots att jag var supertrött var jag ju bara tvungen att titta på MATAKUTEN tack alla inblandade för att ni orkar ta tag i detta. Någon måste ju få upp ögonen för all "konstlad" mat vi proppar i oss. Var nyss inne på TV4:as sida och kollade, nästan 1200 inlägg och kommentarer om det mesta. Av det jag skummade igenom var det många upprörda elever som berättar om maten i sina skolor samt andra som tydligen inte förstår att TV vinklar även detta program för att få bra TV.
Ser framemot att se resten. Sen förstår inte jag hur man kan" laga"( d.v.s.) värma mat till 1500 personer på 3-4 personal. Det kan väl vem som helst förstå att det bara inte kan bli något annat än att värma redan färdiga produkter. MAT tar tid att laga.
Just nu har jag en Ungersk gulaschsoppa på spisen. Själva förberedandet tog väl inte så lång tid och nu har den puttrat på plattan i 1,5 timme. Det doftar underbart och är dags att lägga i det sista, paprikapulvret samt tomaterna sen ska jag njuta.

tisdag 15 september 2009

Barn och Godis

Tittade in på LCHF.SE som jag brukar då och då och vad hittar jag en artikel om hur mycket sött en 7 åring kan äta enligt Livsmedelsverket.
Detta kan man läsa i Arbetarbladet under rubriken "Så mycket socker i veckan bör barnen äta"För en 7-åring innebär det i praktiken exempelvis:
1 bulle
4 småkakor
2 dl glass
1 dl smågodis,60 gram
1 liten chokladkaka,40 gram
1 minipåse snacks, 50 gram
5 dl läsk och saft.
Källa: Livsmedelsverket

torsdag 10 september 2009

Kan vi lita på Livsmedelsverket?

Tack vare att jag som vanligt var inne och läste på Annika Dahlqvist blogg fick jag vetskap om denna sida Kan vi lita på Livsmedelsverket? ( hämtat från Sourze - en helt vanlig dagstidning, fast anpassad för 2000-talet Skriv själv i den!)
När jag läst artikeln som handlar om jäv och barnmat och konsulter hit och dit och livsmedelsverket blir jag inte förvånad. Andra tankar dyker upp i mitt huvud. Vi har så mycket hjälpmedel i våra kök att hälften skulle kunna vara nog. Med alla dessa fina elektriska prylar borde det gå alldeles utmärkt att göra god näringsriktig mat till de små barnen. Vill minnas att alla mina barn vägrade att äta burkmat, färdig gröt, och annat som fanns på barnmatshyllan. Några åt välling men inte alla. Med den vetskap jag har i dag skulle ingen fått välling heller ,speciellt inte den fullkornsvälling som deras små stackars magar inte klarade av. ( de fick äta majsvälling) Jag mixade all mat till de små och de åt med god aptit tills de kunde tugga själva och blev lite mera kräsna. Det tar inte längre tid att mixa barnmaten med en mixerstav än att springa till affären köpa barnmat, öppna burken och värma i micron. Micron förresten....hm inget jag är förtjust i heller för den delen.

tisdag 8 september 2009

Carolina Gynning

Har vi nu läst om Kjell och Killars problem över att inte vara tillräckligt biffiga och stora så är ju inte Carolina Gynning ett dugg bättre med sina problem över att inte vara tillräckligt snygg och smal . Hon erkänner glatt i sin bok EGO WOMEN att hon använt/använder Reductil ( bantningpillret) undrar vad hon tänker när hon likt Kjell förstört sina tarmar och resten av kroppen när hon blir äldre. Alla piller har sina biverkningar om inte nu så senare i livet.
Bantningspiller borde släppas fritt. Fnys!
Är det ingen som kan upplysa dessa om att det finns naturlig mat att äta och må gott av.

Dagens Skräckhistoria

Dagens skräckhistoria hittade jag i Aftonbladet, det handlar om Kjell som dopade sig för en miljon tills tarmen sprack och var full av sår. När ska vi lära oss att inte stoppa i oss massor av kemikalier, i vilken form det än vara månne.
Kjell berättar att: Med hjälp av träning, kosttillskott, proteinpulver, kreatin – och anabola steroider – växte den spenslige tonåringen Kjell snabbt, och fördubblade sin vikt.
Varför är vi så duktiga på att använda alla möjliga sorters pulver. Ät mat! Allt vi behöver finns i vår mat.

Unilever i blåsväder!

Bland det bästa jag läst på länge är att Kocklandslaget dumpar UNILEVER I dagens SvD kan man läsa att Kocklandslaget inte lagar sina måltider med Milda som Unilever önskar, vi använder SMÖR. Tack för det! Klart alla vi restaurang människor vet att smör och grädde är smakbärare och något som vi gärna använder i vår man i stället för konstgjorda produkter.
Sponsring i all ära men ibland/ofta blir det fel.

Ordmagi och okunskap orsakar onödig ohälsa

Ordmagi och okunskap orsakar onödig ohälsa Är en artikel på Newsmill som ger en liten belysning om hur man kan läsa en text, eller skriver texter så de kan bli mer nervärderande än tänkt är eller underblåser något alla tror eller inte tror på. Hur man förstärker med negativa eller positiva ord. I detta fallet har han tagit LCHF , fett, sekt och kolesterol debatten för att belysa hur det kan vara.
Detta påminner mig om när vi skulle opponera våra tolkningar av en text på universitetet och jag och min kamrat satt och funderade på om alla verkligen läst samma stycke! ( vilket vi hade)
Intressant läsning är det i alla fall.

måndag 7 september 2009

Söderköpings Gästabud

Måste göra lite reklam för det som stundar i helgen. Här blir det fullt ös bland badbaljor på torget , gycklare och patrask, månglare och sångare, modevisningar, tournerspel, och eldshower.
Söderköpings Gästabud .
Många är vi som bredvid våra ordinarie jobb jobbar och sliter för att alla ska få en trevlig helg. Just nu gör jag något jag inte gjort på väldigt många år . Jag bakar. Inte riktigt förenligt med mitt LCHF intresse men jag tröstar mig med att jag inte själv ska stoppa i mig alla limpor gjorda på grovt rågmjöl och salt, honung, surdeg, smör, lite jäst och vatten, samt trattkantareller och lök.
Recept kommer någon dag när jag får lite tid över.
Är ni sugna på att smaka detta bröd som jag fått så mycket beröm för och allt annat medeltida vi har på menyn Titta in på Göta Källare eller som vi heter i helgen GOTHIA KELLARE. All Annnan mat utom brödet är väldigt mycket i LCHF andan.