tisdag 30 augusti 2011

LCHF och Miljö

Dagens inlägg i morgonens nyhetsprogram som jag lyssnade på under färden till jobbet var:
LCHF stor miljöbov samt betald av köttindustrin.

Må så vara att de sponsrat lite forskning, men vilken forskning är inte sponsrad av både kreti och pleti. Nyss läste jag som tvättmedel och div annat som fick bäst i test och när de skrapade lite på ytan var det de som sponsrat/ begärt testet som huxflux blev bäst.
Nu är det ju inte så att jag äter mer kött/ägg/fisk för att jag äter LCHF någon måste ju ha missat något väsentligt här.
Det jag inte äter är: 
GODIS ( som innehåller gelantin och är en restprodukt av svin) det måste bli minus i miljöpåverkan
SOCKER ( som inte behöver transporteras långväga ifrån) det måste bli minus
RIS ( som inte behöver odlas i massor av vatten och transporteras långväga ifrån) det måste bli minus
PASTA ( som även den oftast tillverkas någon annanstans än i Sverige) det måste bli minus
POTATIS ELLER POTATISPRODUKTER ( div potatisprodukter innehåller ofta många konserveringsmedel och den mesta potatisen är konstgödslad)
BRÖD ( som innehåller jäst och konserveringmedel) det måste bli minus, eftersom jag pruttar mindre
FRUKT ( som transporteras långt ifrån och besprutas med tonvis med kemikalier som inte är nyttigt för folk och fä) det måste bli minus
UTLÄNDSKA GRÖNSAKER ( som även dessa transporteras långt ifrån och besprutas med kemikalier och i värsta fall är GMO produkter.)
KORV ( som innehåller diverse skumma saker)
KÖTT ( som inte är svenskt och inte är uppfött på soja eller annat foder från Brasilien) måste också bli minus
FISK ( som inte är odlad)

MED ANDRA ORD
Min mats transporter måste ha minskat koldioxidhalten avsevärt. Det jag odlar själv är inte konstgödslat eller besprutat.
 Det mesta av min mat är närproducerad. Ofta handlar jag på vägen hem ifrån jobbet. Kontentan måste bli att jag är bättre för miljön! Det enda av mina intag som ökat är grädde och smör!  Definitivt bättre än de övriga konstgjorda i stället för produkterna.
Jag har inte, och troligtvis inte någon annan heller, blivit påverkad av några amerikanska studier. Mitt mål med LCHF var att bli frisk och må bra och det har jag blivit, det är facit nog.





torsdag 25 augusti 2011

Dagens snackis

Maggie goes on a diet...
Det började poppa upp i går , boken för små barn som ska påverkas i riktningen att man blir poppis bara man är smal och snygg och rör på sig.
 Maggie  är alltså tjock och mobbad pga sin övervikt.  Men när hon lägger om sitt matbeteende, mindre mängder och rör på sig mera så blir hon smal och populär i skolan.
Säger som de på TV4 kasta bort!
Det är aldrig ok att påverka barn i den här riktningen. Det är vi vuxna som ska ta med barnen på olika aktiviteter som gör att de rör på sig och det är framför allt det vi sätter fram på bordet som påverkar deras vikt.
Äter vi pizza och pasta 7 dagar i veckan och massor av chips och godis.....
Troligtvis är mest vi vuxna som stör oss om något barn är lite runt!

tisdag 23 augusti 2011

ADHD en affärside

adhd diagnos´för diagnosproffs.  Läs artikeln och begrunda. Det har gått inflation i diagnoser och varför får inte folk må olika , tycka olika och vara olika?

Barnmorskan: Stämpla inte barn med bokstäver i onödan

Antalet barn med diagnosen ADHD har ökat lavinartat de senaste åren. Mellan 2005 och 2009 skedde en ökning bland 12–16-åringar med över 100 procent. Ett hundra procent!

HM, vad ska vi tro om detta?  Det skapar jobb i alla fall, troligtvis skulle många av dessa må bra av god näringsriktig hemlagad mat, färre barn i förskolan, mindre klasser, fler vuxna i skolan o.s.v

Storgräl mellan kostexperterna

Chat i aftonbladet mellan Annika Dahlqvist och Fredrik Paulun och genast får de till rubrikerna" Storgräl mellan kostexperterna"
Är det överhuvudtaget tillåtet att ha olika åsikter i det här landet?

Kurs

Så blev det snabbt bestämt över telefon att jag ska hålla en kurs i Kost och Hälsa under hösten...
Hjälp, jag är inte alls förberedd, men det löser sig nog har ju några veckor på mig att fixa till något. Efter att bara läst 3 sidor i Mats Erik Nilssons nya bok inser jag att den kommer att vara en guldgruva. Den och hans övriga böcker kommer nog att fungera som bas, en oändlig källa att ösa ur.

För mycket kemikailer

Enligt Rapport är det för mycket kemikalier och miljögifter i 2 av 3 plagg man köper. Eventuellt en anledning till att inte köpa alltför "billiga" kläder utan välja tyger/plagg med omsorg. Vilket inte alltid är lätt.

Ibland är posten fantastisk

I förrgår kväll beställde jag Mats Erik Nilssons nya bok, i dag låg den i min postlåda men det mest fantastiska var att de skickade den kl 6:12 i dag på morgonen och vi bor inte precis i närheten utan det lär ju skilja en 30 mil ungefär....

måndag 22 augusti 2011

Hur nyttiga är dina flingor?

Hittade på Aftonbladet Plus en Frukostflinge test intressant läsning för mig som inte kan/bör äta frukostflingor utan glatt stoppar i mig kokosflingor och frön och nötter i stället.
Det slår mig att man lyckats med konststycket att få upp kolhydrathalten till 66-77 g av 100 g.
Till detta kommer att det är  riktigt dyrt priset 37 kr för 375g
innehåller allt från majsmjöl, till tillsatt socker, torkade bär vetegluten, avfettade vetegroddar och skummjölkspulver lite beroende på fabrikat.

Inget för mig och det borde inte vara något för någon.

Soja

Monique på Life Zone skriver om sina tvivel mot alla soja produkter. Jag läste för många år sedan en artikel om soja som gjorde mig mycket skeptisk till detta livsmedel.

Man kan även läsa på Utbildningscenters Nyhetsbrev om Soja.
Citat från detta nyhetsbrev.

Varför är soja tveksam för människan?

Det är inte bara de kemikalier och bekämpningsmedel som används i odlingen som gör sojan olämplig som föda, utan de flesta baljväxter (bönor, linser, ärter) och fröer (till exempel spannmål) innehåller egenproducerade växtgifter, i varierande mängd, som ska skydda dem mot bl.a. skadeinsekter och svampar.
Fytinsyra är ett av sojans egentillverkade insektsgifter, den hämmar kroppens upptag av mineraler som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink.
Syran i soja neutraliseras inte med normala tillagningsmetoder som blötläggning och långa koktider, som den gör i de flesta fullkornsprodukter. Mineralerna är viktiga för att vi ska hålla oss friska och t.ex. järn är mycket viktigt för syretransporten i vårt blod. Något att tänka på, inte minst om man idrottar.

Lektiner
är några andra egentillverkat ämnen som har mycket otrevliga egenskaper. De har förmågan att passera genom tarmväggen och om vår proteinomsättningen är ofullständig, kan proteinrester följa efter och orsaka svåra allergiska reaktioner. Om proteinresterna liknar kroppens egna proteiner, kan immunförsvaret också börja ge sig på dina egna proteiner och man kan få en så kallad autoimmun sjukdom. (MS, diabetes typ1, giftstruma, Sjögrens syndrom, Crohns sjukdom, m.fl.)
Lektinerna hämmar liksom fytinsyran också upptaget av mineraler. Dessutom hämmas upptaget av protein, vilket gör att det är svårt att veta hur mycket protein man tillgodogör sig.

Soja används numera också som kraftfoder till djur. Kor, grisar, får och höns matas med kraftfoder som innehåller soja. Det är inte bra, dels därför att soja (som alla bönor) innehåller mycket inflammationsdrivande omega 6-fett och de flesta människor i vårt land äter för mycket omega 6-fettsyror i förhållande till omega 3-fettsyror. Dessutom innehåller produkterna vi äter från djurhållningen fytoöstrogener. Vill du äta riktigt kött, ska du därför äta kött från vilt eller från gräsbetande, ej kraftfoderuppfödda djur där soja ingår.

När man sen går in och läser Naturskydsföreningens rapport om Soja och inser att det är en krävande odling med massor av bekämpningsmedel och konstgödsling blir man ju inte gladare till sinnes. Jag har aldrig varit någon soja älskare och det är jag glad för.
Var och en är salig i sin tro, och min tro är den att det jag kan odla i min närhet är det jag ska äta.