tisdag 31 januari 2012

Välj rätt sorts fett från Expressen och Anna Halle´n

Klippt från Expressen
Att äta ordentligt med fett är en viktig del i LCHF-kosten. Fettet ska vara naturligt och göra dig mätt. LCHF-experten Anna Hallén ­hjälper dig att välja rätt fett.


Bra fetter!

Smör
Vad: Består enbart av fett från grädde och vatten. Det enda som tillsätts är salt och mjölksyrakultur.
Hur: Passar bäst till bakning, matlagning och att steka i, men är sämre som pålägg eftersom det är hårt.

Matfettsblandning
(Bregott, Skånegott, Valio Mjukt och gott, Milko Bredbar, Ica Bredbart)
Vad: Bredbara fetter med lägre fetthalt än smör. Innehåller grädde, mjölksyrakultur, salt och rapsolja.
Hur: Kan bres på LCHF-bröd eller på ost som rullas till snacks. Kan också användas i matlagning och bakning.

Ister
Vad: Smält depåfett från svin. Är vitt, lite genomskinligt och har en neutral, mild och lite söt smak.
Hur: Bra att steka och fritera i.
    Kokosfett
Vad: Innehåller medellånga fettsyror och nyttig laurinsyra. Ren kallpressad kokosolja är bäst. Unilevers kokosfett innehåller härdat fett, så undvik det.
Hur: Passar bra till matlagning och bakning. Utmärkt att steka och woka i.

Ghee
Vad: Skirat smör fritt från proteiner, kolhydrater och vatten, det enda som återstår efter tillverkningen är rent mjölkfett och de fettlösliga vitaminerna.
Hur: Bra till matlagning och att steka och woka i, tål höga temperaturer. Har en lite nötaktig smak.
    Olivolja
Vad: Olja från oliver.
Hur: Passar bra i sallader och dressingar. Undvik att steka i olivolja, den tål inte upphettningen så bra.

    Rapsolja
Vad: Olja från rapsfrön.
Hur: Till matlagning och bakning. Har en neutral smak vilken gör oljan mångsidig. Tål värme bättre än olivolja, men välj hellre smör eller tåligare fetter till stekning.

Fler bra fetter
Skär inte bort fett på kött, skinnet på kycklingen och låt köttfärsen innehålla en del fett.
Ät även fet fisk för att få i dig omega 3-fettsyror.
Genom avokado, nötter och oliver får du också i dig bra fett.
Välj fullfeta mejeriprodukter.


Undvik!

Transfett & härdat fett
Härdat fett kan innehålla transfettsyror som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Växtoljor härdas för att göra fettet hårdare och öka hållbarheten. Under den kemiska processen omvandlas det omättade fettet till mättat.

Margarin
Finns som lättmargarin, hushållsmargarin eller flytande margarin och består av både animaliska och vegetabiliska fetter. Fetterna blandas på olika sätt och i vissa delar av processerna används kemikalier. Innehåller mycket omega 6-fett
.
Matoljor
Majsolja, solrosolja och linfröolja är ­exempel på oljor som du kan undvika. Innehåller högre halter av omega 6-fetter.

Om omega 3 och omega 6
Är essentiella fettsyror, de är livsnödvändiga för kroppen och måste tillföras via kosten. Oftast äter vi för lite omega 3 och för mycket omega 6, därför bör du försöka äta mer omega 3 som finns i fet fisk, rapsolja och valnötter.




Av Elin Gunnarsson

söndag 29 januari 2012

Fixat

I helgen har jag dessutom fixat lite i mitt behandlingsrum, allt för att få det så avslappnande och trevligt som möjligt. Helst vill jag ju skapa lite mera plats också, hur nu det ska gå till?

Det blev fint väder

Även i dag var det fint väder, vågade mig iväg på en längre tur i dag. Bil till Mem och skridsskor  till Tegelbrukets Sluss. Inte så vinglig  och med mycket bättre balans.

fredag 20 januari 2012

Fint skridskoväder

Hoppas jag på i morgon. Har införskaffat ett par långfärdsskridskor nu när det är akut snöbrist. I morgon blir det definitivt Bambi på hal is . Har nog inte åkt skridskor på 15 år och aldrig långfärd.

torsdag 19 januari 2012

Har ni hört det här?

Bara jordgubbar i kex med hallonsmak

Göteborgskex skriver att kexen smakar hallon - men de innehåller bara jordgubbar.
Nu har bluffkexen anmälts till konsumentverket enligt sajten Foodmonitor.
"Min dotter har jordgubbsallergi men klarar hallon", skriver anmälaren.

Brago Bondgårdskex ska enligt Göteborgskex ha en tydlig smak av hallon.
Men kexen innehåller inga hallon - i stället innehåller de jordgubbspuré och jordgubbskoncentrat.
Vilseledande menar en förälder som har anmält företaget till konsumentombudsmannen, skriver
sajten Foodmonitor.
"Min dotter har jordgubbsallergi men klarar hallon. För henne är det en oerhört stor skillnad på dessa bär. Så när det står att de smakar hallon så tänker man inte på att det i stället är jordgubbar", skriver anmälaren.
Föräldrarnas ansvar

Göteborgskex försvarar sig med att det är föräldrarnas ansvar att undersöka innehållet.
- Vi vänder oss inte direkt till barnen utan det är föräldrarna som köper förpackningarna”, säger Nicklas Sjöqvist, informationschef, Göteborgs Kex till Foodmonitor.

Hur tänkte ni nu då? Föräldrarnas ansvar visst, men man måste faktiskt inte läsa allt finstilt!

Tv Debatt om LCHF

I Debatt i Kväll:
LCHF den nya religionen? 
 Vad är det för fel på naturlig kost! undrar då jag, som inte vill ha fettlever av allt socker.

Gelesocker - Onödig produkt

Hittade ett recept där det skulle tillsättas något som hette Gelesocker. Eftersom jag aldrig köper socker och unviker sockerhyllan i affären har jag naturligtvis ingen aning om vad detta kan vara.

Detta är förklaringen
Gelésocker, 370 g
Frukttårta med gelé, mousse, pannacotta och pudding – nu kan man snabbt och lätt göra det hela själv. Gelésocker Multi innehåller vegetabiliskt geleringsmedel och kan användas till en lång rad gelade desserter i stället för gelantin. Gelésockret ger en bra konsistens ihop med både vatten, fruktjuicer och mjölkprodukter – enkel och bekväm att använda!
Vad innehåller den egentligen?
Det får jag visst gå till affären och ta reda på!

Salt och Jod

Salt med jod viktigt
vi kunde höra det på nyheterna igår man kan läsa det i Vårdfokus.
Citat:
För 100 år sedan var struma ett utbrett problem i Sverige. Tillsatt jod i bordssalt har minskat antalet fall kraftigt. När konsumtionen av salt nu minskar samtidigt som flera saltsorter utan jod blivit populära kan vi få se en ökning av struma igen, varnar forskare
Samtidigt hörde jag att någon sa att Struma var utrotat!?!?
Många jag känner inkl jag själv,  har struma och sköldskörtelproblem, hm?

Varför måste vi ha snabba lösnigar

Under lunchen igår surfade jag runt lite och hittade då detta i Expressen

Hon kan bara äta isglassar

Hon vägde 160 kilo och trodde att magsäcksoperationen skulle bli räddningen.
Nu väger Linda Söderlund, 33, i Tibro 51 kilo och kan bara äta rån och isglassar.
- Sakta men säkert håller jag på att svälta ihjäl, säger hon.


Inte nog med det, de flesta går för snabbt ner vilket i sin tur innebär massor med löst skinn som måste opereras bort. Detta innebär för många, andra problem som svårläkta sår med bakterier. Medicinering vid smärta. Psykiska problem när det inte blev som man tänkt eller blivit lovad.
Tror säkert att många får information om riskerna men man är säkert inte mottaglig för dessa,  man vill ju bara ha hjälp.

Köpa Tidning på fredag

På fredag får man inte glömma att köpa extra tidningen med Expressen

Tack Greenpeace

BASF lägger GMO-potatisen Amflora som odlas i Sverige på hyllan


Artikel - 16 januari, 2012
BASF meddelar att de lägger ner GMO-potatisen Amflora, som sedan två år har odlats i Sverige. Kemijätten kommer inte längre att kommersialisera och utveckla genetiskt modifierade grödor inom Europa.
Det är väldigt glädjande att BASF nu lägger GMO-potatisen Amflora på hyllan. BASF medger att européerna inte vill ha GMO-grödor. Det här är ett bra besked för oss som värnar om biologisk mångfald, ett hållbart jordbruk och försiktighetsprincipen

tisdag 17 januari 2012

Olika tankar

Om boken som jag tycker är så läsvärd...så här tänker andra

Ett litet klipp:
Man skulle kunna skylla Sundberg för att vara konspirationsteoretiker, men det vore orättvist.
Hans resonemang är väl underbyggt och han trampar nog på en och annan öm tå när han pekar ut vilka drivkrafter som styr forskarvärlden:
Berömmelse och karriär, auktoritetstro, ibland rena pengar, men ofta bara själva möjligheten att fortsätta forska på hög nivå, vilket gör att resultaten ofta tolkas i finansiärens favör.
Men i boktiteln utlovar Sundberg också rent forskningsfusk...........
Miljöargumenten avfärdar Sundström, okunnigt eller oärligt, med att det ju inte går att ha ekologiskt jordbruk utan gödsel från djurhållning.............
Missförstå mig inte. Det här är en, trots lite svag korrekturläsning och avsaknad av ett register, välskriven och intressant bok.
Men när kolesterolpaniken lagt sig och blodtrycket sjunkit undan känner jag mig ändå bara säker på ett enda kostråd.

Jag vet inte vad artikelförfattaren menar, boken börjar med ett innehållsregister uppdelat i olika kapitel klart och tydligt uppspaltat. Boken avslutas med Litteraturförteckning för de som grotta ner sig riktigt. Dessutom kallar han Ralf Sundberg för Sundström i vissa stycken.

Så här tänkte de!

Få svenskar tror på LCHF säger nyheterna i dag. 3 % av befolkningen tror att det är så enligt Livsmedelverkets undersökning. Unga tror mer på att fett är farligt. Måste kolla på Livsmedelverkets sida om den finns där någonstans.
Ja visst fanns det information.
Klippt från Pressnyheterna hos Livsmedelsverket.
Bara 3 procent av svenskarna anser att det är bra för hälsan att äta mycket fett. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort.
– Det tycker vi är mycket positivt. Det visar att det är en missuppfattning att många svenskar skulle ha anammat högfettdieterna, säger Anette Jansson på Livsmedelsverket.
Orsaken till att det inte nyttigt att äta mycket smör, grädde och feta charkprodukter är att de innehåller mycket mättat fett. Även om vissa människor behöver minska sitt fettintag, är det för de flesta viktigast att välja rätt sorts fett. Risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man väljer fleromättat fett som finns i olja, mjuka margariner och fet fisk. Detta stärks även av den allra senaste forskningen.

Den forskningen vill jag se!

Fett och fett i nyheterna

Vi äter fel fett påstås det i nyheterna i dag. Det ska bli intressant att lyssna på vad de hittat på nu!

måndag 16 januari 2012

Gotland först ut?

Enligt Östnytt tänker landstinget på Gotland spara in miljoner genom att inte skicka iväg sina tjocka medborgare till Stockholm för att göra Gastic by Pass.
Är det bra eller dåligt?

söndag 15 januari 2012

Sticka och minska stressen

Nya rön visar att man kan Handarbeta och minska stressen.
Är det därför jag sitter och virkar mössor på löpande band?
Just nu sitter jag och tittar på alla garnnystan och funderar på vilket garn jag ska använda till systerdotterns nya mössa. Sonen önskade sig en tröja med ett djur på, det får han precisera lite bättre, men den ska nog bli gjord. Nu när hans Färjestads Vantar är klara.
Bilden är från Garnboden i Söderköping där vi även har stickcafé´

Korv och Cancer risk

Funderar på om det risken med alla tillsatser i de fabriksgjorda korvarna som gör att det är INNE med att Stoppa sina korvar själv. Det finns visst speciell litteratur för det!Korv : den godaste korven stoppar du själv - redskap, råvaror, teknik
Jag har ju en tillsats till min Kitchen Aid så det är väl bara att sätta igång. Jag har gjort korv förr och köper alltid Köttkorv i affären när det finns.

Frånvarande

Har jag ju varit under en tid känns det som. Ibland blir det lite för mycket. Dessutom känns det som det varit alldeles för mörkt. TRÖTT, in till döden trött. det är väl resultatet av att det varit så mörkt.
Nu börjar det bli lite ljusare och jag önskar väl att det kunde komma lite snö så jag åtminstone får ta fram skidorna. Jag som inte ens fått in cykeln!
Fortsätter min läsnig i Forskningsfusket och vet inte riktigt hur jag ska hantera det eller få ut informationen, men det ger sig väl så småningom. Tills dess . Läs Boken!
Den USA-amerikaniserade världen  är mer insyltad i allt än vad någon vanlig människa kan ana. Och det är alltid pengarna som styr.

fredag 6 januari 2012

Skrämmande men intressant

Forskningsfusket! : så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin (inbunden)Har nu läst första kapitlet, ska snart kasta mig över nästa när jag gjort färdigt min stickning. Så intressant. Visste att det var illa och skrämmande på alla sätt, men att det var så illa. Denna bok borde alla läsa!  Återkommer med mera!