söndag 25 maj 2008

Olika artiklar men budskapet det samma

Först hittade jag en artikel i Illustrerad vetenskap om konstiga saker i maten på 1800 talet, sedan en i Expressen i nutid. Att vi inte lär oss, så ont om naturliga ingredienser kan det inte vara.
Vi tar 1800-talet först:
Kemisten Frederick Accum skrev en bok 1820 där han beskrev hur matvaror och drycker förfalskades . I boken beskriver han hur mjölken innehöll risstärkelse, lera och krita i brödet, ekollon i kaffet. I ölet fanns det alun, bönor och svavelsyra och salt. I osten kunde man hitta bly och koppar som färgförstärkning. Teblandningar innehöll fårgödsel, aska och golvdamm. Livsmedelsindustrin kallade honom lögnare och han blev tvungen att lämna England efter en anmälan om skadegörelse, 40 år senare kom första lagen på området i England.
Vi flyttar oss raskt till nutid 2000-talet:

Tommy Pettersson skriver om de Äkta Norrländska Brödrecepten med massor av kemikalier i bröden. Äkta Lönnebergaskinka med slamsor vatten och kemikalier och som är tillverkad i Halland. Gröna oliver som får natriumhydroxid och ferroglukonat och vips så blir de svarta och blir naturliga svarta oliver från Italien.

Vi kan nog gå ut i handeln och hitta hur många andra exempel som helst.
Är det så här vi ska ha det?

Dagens frukost, garanterat innehållande så lite kemikalier som möjligt!

.

fredag 16 maj 2008

Spansk Körvel


När jag tittade lite extra på receptet i förra inlägget kom jag osökt att tänka på Spansk Körvel. En ovärdelig växt då man har Diabetes eller är sockerkänslig. Bladen fungerar utmärkt i rabarber- och krusbärsrätter genom att de mildrar den sura smaken. Detta gör att det går åt mindre socker.
Den Spanska Körvel är även väldigt dekorativ att titta på och har en svag smak av lakrits.

Inte ofta gillar jag matprogram i TV !

Det är inte ofta jag tittar på eller ens gillar alla olika Matlagningsprogram i TV. Har av någon underlig anledning råkat ha tv:n på när Monica Ahlberg varit i farten. Lyssnade lite extra härom kvällen när det var Studentmottagningsdags. Yngste sonen ska snart sjunga om Studentens lyckliga dar och fira friskt och sen ut i arbetslivet. Förhoppningsvis ska han inte terrorisera vare sig sin mor eller far med små lån och annat då man får fylla upp hans kylskåp med diverse basvaror eller badrumskåpet med de andra sortens basvaror. Denna kväll gjorde Monica en helt underbar Jordgubbs och rabarberpaj som jag definitivt ska testa. Recept kommer nedan. Relativt lite socker , havregryn samt mjöl. Rabarbern i landet växer alltför bra just nu.
Ingredienser
100 g smör
3 msk strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
Fyllning:
400 g späd rabarber (ca)
0.5 l skivade jordgubbar
1.5 dl strösocker1
1.5 msk potatismjöl
Till servering:Lättvispad grädde

lördag 10 maj 2008

Mera Svensson


Här kommer lite saxat ur Nyhetsbrev 2 2008 som handlar om den förkastliga natriumglutamaten eller E 621 som det heter i innehållsförteckningen på vår mat.

Intresset för ”ren mat” har ökat kraftigt och allt fler personer har ringt och klagat på företag som har glutamat, sötningsmedel eller härdat fett i sina produkter. Detta har resulterat i att flera produkter har blivit glutamat- och transfettsfria på senaste tiden.
Företaget Bong som tillverkar flytande fond och buljongtärningar har sålts av Unilever till Campbell, ett företag som främst är känt för sina soppor. Genast försvann glutamaterna i flera av smakerna, trots att Unilever tidigare hävdat att det är omöjligt att ta bort glutamaterna då detta var en av de viktigaste ingredienserna och helt avgörande för smaken på buljongen.
Även COOP har tagit fram en buljong utan glutamater och härdat fett från Bifood, den är dessutom KRAV-märkt.

Naturlig natriumglutamat?
Flera företag har upplyst oroliga konsumenter, att deras produkter bara innehåller naturliga glutamater och därför är deras produkter helt ofarliga. Nu är detta tyvärr ren lögn och naturlig natriumglutamat finns inte som tillsats. Innehåller en vara naturlig glutamat, så står det aldrig i innehållsförteckningen då detta är en naturlig del av produkten och helt ofarligt för oss, då vi lärt oss att bryta ner naturliga glutamater.
Ett företag som har hemförsäljning av kryddor Alpnäring, har till och med lurat i sina säljare att glutamaten i deras kryddor är naturlig. Titta noga på alla kryddor och bojkotta alla företagsmärken som envisas med att använda glutamater.

Nya studier om glutamat
Nya studier har kopplat glutamat till en rad sjukdomstillstånd bl.a. synrubbningar, sömnproblem, magsmärtor och baksmällekänsla. Det finns även forskning som visar att glutamat kan påskynda utvecklingen av Parkinson och Alzheimer. Den amerikanska läkaren och neurokirurgen Russell L. Blaylock har publicerat forskning om glutamat i sin bok Excitotoxins.
Se upp med förkortning
Knorr har hittat på ett nytt sätt att lura konsumenterna genom att på ett nytt buljongtärningspaketet förkorta mononatriumglutamat till mononatriumg. Då finns inte ordet glutamat med och personer som bara letar efter detta ord, kommer inte att hitta tillsatsen. Jag säger bara FY så dåligt!!!

Tommy Svensson

JAG KAN INTE ANNAT ÄN ATT HÅLLA MED. TACK TOMMMY FÖR ALL BRA INFORMATION VI FÅR!

Nyhetsbrev från Tommy Svensson


En gammal god vän från förr, ägnar numera hela sin tid till att hålla föreläsningar och ta reda på så mycket fakta han kan om det mesta som inte bör vara vare sig i vår miljö eller vår mat. Han har skrivit boken Handbok för den kräsne konsumenten . En praktisk liten bok om alla våra kemikalier och de allvarligaste biverkningarna.
Då och då dyker det upp bra nyhetsbrev i min maillåda. Detta kom i dag.
Nyhetsbrev 1. 2008

Massor med tillsatser

Håkan Karlsson från Hägersten blev inspirerad av att Carola Magnusson hittade 17 E-numren i maten som serverades till åldringarna i Svärdsjö. Då kläcktes idén om en tävling.Vilken produkt på marknaden har flest E-nummer/tillsatser? Han uppmanade alla han kände att sprida tävlingen till så många som möjligt och att alla tog fram förstoringsglaset och gav sig ut och letade! Pris utlovades till bästa E-nummerdetektiv och till företaget som har flest E-nummer i sina produkter.
Efter tio dagar var tävlingstiden slut och segrare eller förlorare, vilket man nu ska säga, blev Rydbergs lätta skagenröra. (Se resultat nedan)

RESULTATLISTA FLEST E-NUMMER:
23 E-nummer: Rydbergs lätta skagenröra från FoodMark Sweden AB
20 E-nummer: Räkbomb från Bröderna Franzén
19 E-nummer: Grönsallad Ost/Skinka från Mikaels Livlina
18 E-nummer: Räkbakelse inköpt på ICA i Uppsala och Polarklämma Kalkon från Polarbröd
15 E-nummer: Punschrulle från Hägges (totalt 50 ingredienser!) och Skagenröra från ICA
14 E-nummer: ICA Gott Liv Skagensallad från ICA och Euroshopper potatissallad från ICA
13 E-nummer: Euroshopper Räksallad från ICA (16 angivna, 3 dubletter) och ICA Potatissallad från ICA

Nu kanske inte riktigt alla dessa tillsatser kan klassas som farliga, men det är ändå skrämmande att företagen är så nonchalanta och för egen vinning spelar med vår hälsa.
Min kommentar är, hur lyckas man med att få i 19 E-nummer i en grönsallad med ost och skinka, vad har vi för skinka? Det troliga är ju att de flesta kommer från skinkan och kan det kallas för skinka i det läget.

Busig blogg

Just nu skulle jag lägga in 2 nya länkar på min blogg. Hade några nya kunder i dag och jag skulle rekommendera några sidor, berättade om min blogg och sa att om jag inte har länkarna på bloggen finns dom där i eftermiddag.
Glöm det länklistan vill inte vad jag vill så därför hamnar de här i bloggen så länge.Detta är länken till Mamma äter inget vitt. www.markazits.com/diet/ och här kommer länken till Annika Lagerhorn som skriver om Basallergi www.lagerhorn.com/pdf/uc_bok_annika_lagerhorn.pdf -
Läs och begrunda.

tisdag 6 maj 2008

Radio Östergötland.

Bilden är från dagens mest utslagna blommor i vår trädgård.
Lyssnade lite på Radio Östergötland i morse när de pratade med Miljöpartisten Carl Schlyter, har ju inte mycket tillövers för Miljöpartister men han patade ju om de skadliga AZO-färgerna och glutamat och allt annat som inte borde få vara i maten. Det var mycket intressant. Hurra radion mera sånt! Han jobbar bland annat mycket i EU-parlamentet mot alla konstiga kemikalier och det är bra. Hörde bland annat i morse att någon håller på att tillverka ett konstgjort Kanel eftersom det är lättare att hålla sig inom gränsvärdena för det i kanel skadliga ämnet Kumarin. Vem vet hur mycket mera skadliga ämnen som finns i den syntetiska Kanelen? Äter hellre vanliga normala mängder av naturlig mat än en massa kemikalier som min kropp inte klarar av att bryta ner.

Kanel information från Livsmedelsverkets Sida:

Kanel och kumarin
Vad är kumarin?
Kumarin är ett ämne som finns naturligt i kanel. Mängden kumarin i kanel kan variera beroende på vilken kanelart som använts. Kanelarten cassia innehåller mer kumarin än ceylonkanel.
Normal användning av kanel som krydda exempelvis i kakor, bullar eller på gröt innebär ingen hälsorisk.
Kumarin i mycket stor mängd kan ge upphov till leverskador.Gränsvärdet ligger på 2 mg kumarin per kg livsmedel eller drycker. Detta står i EU:s aromdirektiv 88/388, Annex II. Det finns undantag för tuggummi (50 mg/kg), vissa typer av konfektyrvaror (10 mg/kg) och alkoholhaltiga drycker (10 mg/kg).

söndag 4 maj 2008

Besök hos Dottern

I dag var vi på besök hos dottern,( klicka på överskriften så finner ni hennes blogg ) hon har varit i flytttagen och har inte kommit underfund med att vi ungefär samtidigt har tagit tag i allas våra matvanor. Nu är ju de mycket yngre och deras kroppar reagerar säkert snabbare än våra och de har gått ner duktigt i vikt på ett par veckor. Hon lider av Sarcodios och har svårt med att röra sig i någon snabbare takt, men bara maten verkar funka bra.
Vi åt en god sallad och till kaffet gjorde vi en chokladröra.
Sallad med Halloumi och Kassler.

  • Halloumi

  • Kassler

  • Salladsblad

  • Gurka

  • Tomater

  • Paprika

  • Fetaost med oliver och pfefferoni

  • Rödlök

Kasslern och Halloumin fräses upp i stekpannan medan man hackar ner det andra ingredienserna. Blanda och ät.

En dressing av majonäs och creme fresh med rikligt med svartpeppar

Till dessert



1 karta med så hög chokladprocent som möjligt.Värm 1 dl grädde (får ej kokas) slå över chokladen som brutits i småbitar. Rör tills man får en slät blandning. Vi hällde upp chokladröran i äggkoppar och strödde lite cocos på. Kan även serveras med lite hackade nötter och vispad grädde.



lördag 3 maj 2008

September inte så långt borta


Nyss kom våren och sommaren har inte börjat men ibland kommer tanken att jag måste börja förbereda mig för Söderköpings Gästabud.
Brukar ju glida omkring i min medeltida klänning och låtsas att jag är en fin dam, men i år har jag lovat att jag ska vara med i matgruppen. Har inte en susning om vad jag ska bidra med men det ordnar sig väl. Får väl förbereda mig på en massa som man eventuellt kan laga till och bjuda på.
Egentligen är det väl detta som kan kallas att återgå till den ursprungliga maten. Hittar jag något gott matnyttigt och ätbart så delar jag med mig av det här. Minns en gång när jag var på Medeltidsveckan på Gotland och åt Medeltida middag på Clematis, att vi åt brynt honungsgriljerad vitkål det var gott. Det andra har jag förträngt. Menyn har jag tappat bort, sparade nämligen den för framtida behov.
Tror jag verkligen levde något någorlunda drägligt liv på vikinga eller medeltid känner mig så hemma med alla dessa företeelser.

God Morgon TV



Ibland kan man ha tur, när vi åt frukost en morgon började de prata om olika örter i vår natur som är ätbara fast vi knappt vet om det. Helst i min smak får jag säga. De pratade om den Gotlänska Kaipen, om Ramslök, Kirskål, Löktrav Nässlor och Sommargyllen. Kaipen hade vi ju redan testat och det blev riktigt bra. Nästa projekt blir att gå ut och plocka massor av Kirskål, det har vi gott om runt omkring vårt hus. Som tur är finns det inget på tomten, de får gärna hålla sig utanför även i fortsättningen.

De pratade även om en av mina favoritböcker, Kan man äta sånt? av Inger Ingmanson. Min bok hittade jag av en slump på någon loppis, där har jag hittat många av mina bra och ha böcker. Den hade visst kommit ut i nyutgåva nu. Boken brukar finnas med i husbilen i fall jag skulle råka hitta någon växt som kan vara värd att tillföra till min växtsamling av nyttiga, ätbara växter.
I augusti ska jag gå på en Örtkurs det ser jag verkligen framemot.
Jag ska dessutom leta reda på någon som kan göra små skyltar till mig, där växternas namn står, de börjar bli många och det är lättare att skicka ut någon annan att hämta örter då.

torsdag 1 maj 2008

1 Maj

  • Första maj och ledigt, innebar gäster i huset. Gäster betyder någon form av mat, för något ska man ju stoppa i sig, speciellt om man får långväga gäster.
    Det var nu Kaipen fick visa vad den gick för. Gott blev det, även om receptet blev helt och hållet mitt eget.
    Kaipsoppa a la Telebo
    ca 4 port.
    En näve Kaip
    En näve Gräslök
    10 cm Purjolök
    ½ liter vatten
    1 msk smör
    3 dl grädde
    Salt
    Svartpeppar
    Limepeppar
    2 msk bovetemjöl
    Skär Kaipen och gräslöken i ½ centimeter stora bitar, hacka purjolöken i bitar,
    Sjud lök och kryddor efter behag i vattnet 5 minuter, Fyll på med grädden, red soppan med bovetemjölet och lite grädde . Låt sjuda i 20 minuter.
    Med en Näve menas den mängd som blir när man tar tag runt om ståndet och klipper av.
    Till varmrätt serverades det

Nötköttsbiffar med gorgonzola.Tomatsallad och Grönsallad med Fetaost

  • 600 g nötfärs
  • 3 ägggulor
  • ½ dl grädde
  • Salt, vitpeppar, kryddpeppar och svartpeppar efter behag. ( eftersom det är nötfärs går det bra att provsmaka färsen rå)

Allt blandas till en smet. Biffar formas och en bit gorgonzola formas in i biffen. Steks tills biffen känns klar. Lagas med fördel dagen innan, då biffen får ligga till sig och Gorgonzolan ger mer smak.