- normaliserar kroppsfetterna
- stärker immunförsvaret och den antiinflammatoriska förmågan motverkar bakterier, virus och svampinfektioner
- balanserar insulinutsöndringen
- Skyddar levern mot skador av alkohol
Forskare i Indien har funnit (Sircar & Kansra, 1998) att kärlsjukdomar och typ 2 diabetes har ökat i takt med att indierna har bytt ut sina traditionella mättade matlagningsfetter (kokosfett, ghee (skirat smör), senapsolja) mot raffinerade och härdade, dvs hydrogenerade*, vegetabiliska fetter som lanseras som hälsofrämjande och bra för hjärta och kärl. Dessa forskare anser att det är dags att återgå till traditionella matlagningsfetter, som exempelvis kokosfett. Även professor Stampfer vid Harvard universitet varnar för användandet av härdade fetter, vilka finns i de flesta margariner, och anser att vi bör utesluta dessa helt ur vår kost.
Inget att förundras över eller hur?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar