Att äta ordentligt med fett är en viktig del i LCHF-kosten. Fettet ska vara naturligt och göra dig mätt. LCHF-experten Anna Hallén hjälper dig att välja rätt fett.
Bra fetter!
Smör
Vad: Består enbart av fett från grädde och vatten. Det enda som tillsätts är salt och mjölksyrakultur.
Hur: Passar bäst till bakning, matlagning och att steka i, men är sämre som pålägg eftersom det är hårt.
Matfettsblandning (Bregott, Skånegott, Valio Mjukt och gott, Milko Bredbar, Ica Bredbart)
Vad: Bredbara fetter med lägre fetthalt än smör. Innehåller grädde, mjölksyrakultur, salt och rapsolja.
Hur: Kan bres på LCHF-bröd eller på ost som rullas till snacks. Kan också användas i matlagning och bakning.
Ister
Vad: Smält depåfett från svin. Är vitt, lite genomskinligt och har en neutral, mild och lite söt smak.
Hur: Bra att steka och fritera i.
KokosfettVad: Består enbart av fett från grädde och vatten. Det enda som tillsätts är salt och mjölksyrakultur.
Hur: Passar bäst till bakning, matlagning och att steka i, men är sämre som pålägg eftersom det är hårt.
Matfettsblandning (Bregott, Skånegott, Valio Mjukt och gott, Milko Bredbar, Ica Bredbart)
Vad: Bredbara fetter med lägre fetthalt än smör. Innehåller grädde, mjölksyrakultur, salt och rapsolja.
Hur: Kan bres på LCHF-bröd eller på ost som rullas till snacks. Kan också användas i matlagning och bakning.
Ister
Vad: Smält depåfett från svin. Är vitt, lite genomskinligt och har en neutral, mild och lite söt smak.
Hur: Bra att steka och fritera i.
Vad: Innehåller medellånga fettsyror och nyttig laurinsyra. Ren kallpressad kokosolja är bäst. Unilevers kokosfett innehåller härdat fett, så undvik det.
Hur: Passar bra till matlagning och bakning. Utmärkt att steka och woka i.
Ghee
Vad: Skirat smör fritt från proteiner, kolhydrater och vatten, det enda som återstår efter tillverkningen är rent mjölkfett och de fettlösliga vitaminerna.
Hur: Bra till matlagning och att steka och woka i, tål höga temperaturer. Har en lite nötaktig smak.
Olivolja
Vad: Olja från oliver.
Hur: Passar bra i sallader och dressingar. Undvik att steka i olivolja, den tål inte upphettningen så bra.
Rapsolja
Vad: Olja från rapsfrön.
Hur: Till matlagning och bakning. Har en neutral smak vilken gör oljan mångsidig. Tål värme bättre än olivolja, men välj hellre smör eller tåligare fetter till stekning.
Fler bra fetter
Skär inte bort fett på kött, skinnet på kycklingen och låt köttfärsen innehålla en del fett.
Ät även fet fisk för att få i dig omega 3-fettsyror.
Genom avokado, nötter och oliver får du också i dig bra fett.
Välj fullfeta mejeriprodukter.
Undvik!
Transfett & härdat fett
Härdat fett kan innehålla transfettsyror som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Växtoljor härdas för att göra fettet hårdare och öka hållbarheten. Under den kemiska processen omvandlas det omättade fettet till mättat.
Margarin
Finns som lättmargarin, hushållsmargarin eller flytande margarin och består av både animaliska och vegetabiliska fetter. Fetterna blandas på olika sätt och i vissa delar av processerna används kemikalier. Innehåller mycket omega 6-fett.
Matoljor
Majsolja, solrosolja och linfröolja är exempel på oljor som du kan undvika. Innehåller högre halter av omega 6-fetter.
Om omega 3 och omega 6
Är essentiella fettsyror, de är livsnödvändiga för kroppen och måste tillföras via kosten. Oftast äter vi för lite omega 3 och för mycket omega 6, därför bör du försöka äta mer omega 3 som finns i fet fisk, rapsolja och valnötter.
Av Elin Gunnarsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar