Karin Ahlborg på Aftonbladet har serverat 25 dar gammal mjölk till sig och sin familj. Mjölken förpackades 24 oktober men mjölkningsdag och förpackningsdag är säkert inte den samma, alltså är den väl äldre. Karin skriver: Den borde smaka och lukta skunk men det gör den inte!
I min värld är mjölken inte bara homogenisera och pastöriserad den är säkert UHT behandlad på något sätt, om den håller så länge.
UHT-behandling kallas också ultrapastörisering. UHT-mjölk får en viss bitter ”koksmak” som kan tas bort med tillsatser, t ex immobiliserat sulfhydryloxidas för att oxidera tioler. Livsmedlet måste anses vara hårt processat. UHT-mjölk är vanlig i Europa men inte i Sverige (UHT-mjölk förvaras i rumstemperatur i livsmedelbutiker på kontinenten). UHT-behandlad grädde och mjölk, som håller i 3 månader, är dock en vanlig produkt i storkök och på restauranger även i Sverige. Portionsförpackningarna innehåller även stabiliseringsmedel E331 (natriumcitrater).
information hämtad från Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar