lördag 25 februari 2012

Mer information om det nyttiga ägget!

Veckans livsmedel - Ägg

Skribent: Johan Tenfalk hämtat från Matdagboken.se

Ägg innehåller alla viktiga vitaminer utom vitamin c och är samtidigt en mycket bra proteinkälla. Ägg kan användas i många olika former och variationer i olika maträtter eller helt enkelt avnjutas som det är, stekt, löskokt eller hårdkokt. Äggen har under senare år fått en revansch i hälsosammanhang.
Svenskar äter mycket ägg
I Sverige äter vi ca 200 ägg per person och år och under påskveckan dubbelt så mycket som i en vanlig vecka. Det finns många olika sorters ägg i våra butiker - välj alltid ekologiskt om möjligt.
Är ägg onyttigt?
Att ägg skulle vara onyttigt sitter fortfarande starkt inpräntat hos många, speciellt äldre personer. Denna felaktiga syn på ägg har funnits länge och anledningen är att ägg innehåller kolesterol. Kolesterol i sin tur har en väldigt negativ klang men faktum är att det kolesterol vi får i oss genom kosten har inte speciellt stor påverkan på vår kropp. Kroppen producerar själv den största delen kolesterol och sänker produktionen motsvarande mängd som vi stoppar i oss. Vår kropp producerar själv ca 2000 mg kolesterol per dag och ett ägg innehåller ca 230 mg kolesterol. Äter vi däremot mer än vårt energibehov ökar det onda LDL kolesterolet i kroppen, likaså om vi äter mycket fett från gris eller mejeriprodukter.
Exempel på en vad du får om du äter 1 vanligt ägg: 
•Hela dagsbehovet av vitamin B12 blir tillgodosett.

•Flera viktiga mineraler såsom kalcium, jod, magnesium, kalium, fosfor och 31 % av den viktiga selen.

•En dos olika antioxidanter: E-vitamin, selen, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten.

•Ca 50 mg av den viktiga Omega-3 fettsyran, DHA

•Ger 75 Kcal, ungefär lika mycket som en apelsin. Mycket näring per Kcal, dvs inga tomma kalorier.

•Inga tillsatser och E-nummer (Svenska ägg)

•7 gram protein, 0 gram kolhydrater och 6 gram fett (varav större delen nyttigt fett)



Olika kvalité och märkning

•Ekologiska ägg - Märks med siffran 0 på äggförpackningen
Äggproducenter som producerar ekologiska ägg har högre krav på sig än andra.

•Frigående höns – kunna röra sig fritt inne i stallet och kunna gå ut utomhus när de vill.
Hönorna får mer utrymme än vanliga äggproducerande hönor.
Hönorna får äta ekologiskt godkänt foder som är ekologiskt odlat och inte är genmodifierat. De har även tillgång till rotfrukter och hö.
Ska följa KRAV´s regler och därmed blir de automatiskt KRAV-märkta.

•Frigående utomhus – Märks med siffran 1 på äggförpackningen.

•Frigående höns – kunna röra sig fritt inne i stallet och kunna gå ut utomhus när de vill.

•Frigående inomhus – Märks med siffran 2 på äggförpackningen.

•Frigående höns inomhus – De får bara gå inomhus, aldrig gå ut.

•Burhöns – Märks med siffran 3 på äggförpacknigen
Hönan får sitta inne i buren hela sitt liv. Det förekommer varianter på märkningen ex. ”Inredd bur” m.m. vilket innebär att det finns sittpine, ströbad m.m. i buren. I Sverige får max 16 höns vistas i samma bur.

•Kravmärkta ägg – Märks med ”KRAV” på äggförpackningen.
Hönsen ska vara frigående och kunna gå ut samt ha minst 4 kvm betesmark per höna.
Hönsen har större utrymme i stallet.
Hönsen ska ges dagsljusinsläpp och få tillgång till sandbad.
Hönsen får äta ett KRAV-godkänt foder.

•Omega-3 ägg – Märks med ”Omega-3” förutom den valiga siffermärkningen.
Hönsen utfodras med mat som innehåller krossade linfrö. Hönan ombildar sedan detta till Omega-3 som vi sedan kan tillgodogöra oss.

Inga kommentarer: