LCHF

LCHF- Hur hamnade vi här, där vi är just nu?
Någongång tidigt 2000-tal läste jag en rapport om Jörgen Vesti Nielsen. Läkare i Karlshamn som hade 2 grupper med diabetiker som fick äta olika koster, ena gruppen normalkost och den andra kolhydratreducerad , typ GI. Jag hittade den matsedel som hans "försökskaniner" fått följa på nätet och så började jag bearbetade min man, att försöka äta på samma sätt. Tipsade hans läkare och vi kämpade emot när hon ville ge honom insulinsprutor. Lyssnade på föredrag med Fredrik Paulun som var stor GI föresåråkare på den tiden. Det blev väl ingen större skillnad mer än att vi kämpade oss fram hjälpligt och vikten stod stilla.
Under alla år har vi dock kämpat mot, bytt mediciner och protesterat hej vilt, så fort insulin kommit på tal. Så småningom dök Annika D och Lars Erik Litsfeldt upp. Jag har läst allt, köpt allt som kommit ut, (ja jag har alla böcker som finns)och följt Kostdoktorn och Annika Dahlqvists bloggar och jag tänkt som dom, tyckt som dom och försökt att få min gubbe att förstå att detta är det enda rätta.
Tyvärr har man inte alltid tid att laga mat till honom varje dag, eftersom han inte lagar någon själv. Vilket i sin tur gjort att det hamnat lite mindre bra val, i magen på honom några gånger i veckan. Dessutom är det inte alltid så lätt att förklara varför, och hur det fungerar för någon som inte har lust att läsa böckerna själv.
Vi har däremot åkt på föreläsningar både här och där, men budskapet har inte riktigt gått hem. Inte förrän NU, efter att vi varit på LCHF-träffen i  Trosa. Nu fattar han och det ska vi tacka Mats Wiman och Mats Forsenberg och Monique Forslund för.
Nu har vi kört stenhårt ett par veckor och vi har plockat bort alla hans mediciner ( blodtrycksmedicinerna trappar vi ner ) Blodsockret ligger något högt men stabilt under dagen och på väg nedåt.

Fasar visserligen för när min semester är slut och han har semester kvar och själv sticker iväg med husbilen. Kommer det att fungera? Hinner jag fixa mat till alla dagar? Hittar han ställen att äta på? Hur blir det när jobbet börjar ? Det återstår att se, men vi kämpar på.
Det gäller bara att hitta bra lösningar som är användbara i vardagen. Nöden är väl uppfinningarnas moder eller hur var det?

Läser ju många av de andra LCHF:arnas bloggar och andra matbloggar med inriktning på naturlig mat. Hittade denna mening på Matfusket . Den säger allt : LCHF är en livstil. Visst är det en kost, men inte en diet. En diet går man på under en kort period, men LCHF lever man på livet ut.

2010-07-24

Nu har vi varit väldigt duktiga och ätit strikt LCHF sedan 3 veckor tillbaka, för mig har det gått bra har fuskat med 2 glass ( smakar apa och jag blev dålig i magen) har dessutom gått ner ca 3,5 kg
För gubben är det värre han som var så duktig och blodsockret som låg så bra. Nu har det pendlat upp och ner och alla mediciner är tillbaka och enda som hänt är att han fick rosfeber i ena benet och äter penicilin 3 ggr om dagen. Kan det ställa till allt som var så bra? ( eller fuskar han bakom min rygg?) Vi får se vi tar nya tag så fort penicillinkuren är slut.

2010-08-08

Gubbens blodsocker har legat högt hela tiden sedan han fick sin infektion, men nu är jag väldigt sträng och han är tvungen att börja om från början. Just nu hade hans blodsocker gått upp 0,2 enheter efter frukosten. Bra tycker jag, men han är trött och tänkte gå och stoppa i sig massor med saltade jordnötter. Det är bäst att jag gömmer allt han tycker att han ska äta när hans ork sinar! Det är svårt eftersom han inte har något tålamod med sånt här.......
Vi får vara mycket strikta med maten i dag om jag ska lyckas övertyga honom om att det inte går att fuska!
Frågan är hur länge jag orkar!

2010-08-21

Nu har vi fått bukt med blodsockret huxflux var det nere på 5,7 varför ? Inte en susning! På vår stadsvandring i dag hittade vi ett stånd med Herbalife. Där fick man väga sig och få en "hälsokontroll" Gubben har gått ner 3 kg! Blev glatt överraskad och sa oj vad bra. Herbalifecoachen låtsades inte veta vad LCHF var, men påstod i nästa mening att det var så farligt för kroppen och att man fick biverkningar som  t.ex. för hög fettandel i kroppen, för högt blodtryck och kolesterol.
Själv står jag stilla viktmässigt just nu, men har minskat 6 cm runt midjan.

2010-09-13

Vi kämpar vidare, min våg visar ca 7 kg mindre, gubbens blodsocker har varit mycket bra de senaste dagarna, någon dag lyckades han pricka in 5,2 så lågt ner har det inte varit på år och dag. ( Inte vad vi vet om) Tyvärr stoppar han i sig lite medicin men får vi allt stabilt, kan vi kanske trappa ner igen.

2011-03-02

För min egen del går det sakta nedåt och det är nu minus 11 kg. Gubben är ju envis och stoppar i sig en massa han inte borde och står och stampar på samma ställe. Bara solen kommer och snön försvinner får han ny kraft och då försvinner kilona även hos honom.