fredag 2 december 2011

Jag måste bara

Jag måste bara för hur många läser Gotlands tidningen, och hur många läser Bison (fast man borde han är lite av Gotlands egenTäppas Fogelberg) underfundig och rolig i alla sammanhang.

65-åringar inte värda att behandla?
Hans hustru hittade honom medvetslös. Den lokala räddningstjänsten och en helikopter anlände. Han fördes djupt medvetslös till lasarettet. Efter en tid flyttades han till Korpen i Visby. Där fick han bra vård, men när han så småningom skrevs ut fick han veta att han inte skulle få någon fortsatt rehabilitering. Han är egen företagare, har just fyllt 65 år, och vill fortsätta jobba. Men hans närminne fungerar inte.
- Det låter hemskt men det är politikerna som bestämt, att efter 65 års ålder sätter man inte in någon rehabilitering av hjärnan, förklarade läkaren.
Nu gick det ändå bra för min vän. Sjukvården gjorde ett undantag och han får nu rehabilitering till årets slut. Sen vet han inte vad som händer.
Efter 65 är man alltså inte värd att behandla? Jag upprepar vad jag skrev i förra krönikan:
Politiker!
För barnen, för de gamla, för de sjuka, för de svaga.
Sluta fega, höj skatten!

Böcker är populära julklappar och det finns många att välja på.
Om jag bara ska köpa en bok när jag så småningom, som vanligt i sista skälvande stund, skyndar ut för att julhandla, då ska jag köpa Hamdi Özyurts senaste bok Från våra fönster. En helt underbar bok. Hamdi, en kurdisk författare från Turkiet, bosatt i Visby sen 1989, har ett helt fantastiskt skriftspråk. Så vill jag också kunna skriva

Hönsregion Gotland vill inte förbjuda att festglada tuppar från Stureplan varje sommar kommer flaxande och sprutar dyr champagne på mina hönor i hönshuset.
- Det finns inget förbud mot det i lagstiftningen, säger Jürgen Hiss, alkoholhandläggare på Hönsregionen.
Flera av hönorna fullkomligt dränktes av sprutande champagne i somras.
- Mina fjädrar luktar fortfarande äckligt, berättar hönan Hilma.
Hönshusets barägare och tillika ordningsvakt, tuppen Pekka, ingrep inte. Istället bar han hela tiden fram nya flaskor till de skränande Stureplanstupparna.
- Ja, vad skulle jag göra? säger han. Jag tänkte först hacka ihjäl dem, men då kommer de ju inte tillbaka nästa sommar och vad ska jag då göra med champagnen? Dricka upp den själv har jag inte råd med.

65 år, för gammal att rehabilitera!
Vad händer då med mig, 72, om jag blir svårt sjuk?
Nödslakt?

Efter att ha läst om dessa Höns blir jag även nyfiken på Hamdi Özyurts senaste bok Från våra fönster.

Inga kommentarer: