fredag 21 december 2012

Vad är det i glöggen?

Det vet vi inte, enligt Mats Eric Nilsson! Inte enligt Systembolaget heller.
Citat från Äkta Vara: 
På etiketten till vin- och starkvinsglöggarna är det därför fritt fram för den som vill betyga julens traditioner, sin obrottsliga kärlek och lyriskt beskriva de sagolika råvarorna – utan att behöva störas av verklighetens trista E-nummer.
Vetskapen om att den mörka kulören i många fall har åstadkommits med samma färgämne som finns i Coca-cola eller att smaken har kryddats upp med mer eller mindre konstgjorda aromämnen bidrar ju inte på något positivt sätt till julstämningen.
I Systembolagets katalog finns 63 icke alkoholfria drycker i kategorin glögg och glühwein. Enligt reglerna är 8 sötningsmedel, 23 färgämnen, fyra konserveringsmedel och ett antioxidationsmedel tillåtna i denna kategori. Säkerligen nyttjas bara en liten del av de godkända tillsatser, men vilka får konsumenten ofta inte veta.
Jaha, då kanske det inte bara är för att den är söt och sliskig som min mage protesterar å det våldsammaste vid intag av denna dryck! Tror jag värmer lite rödvin och stoppar i lite nejlikor, det får duga!

Inga kommentarer: