tisdag 19 januari 2010

Ibland lönar det sig

Att surfa runt när man har en ledig stund, man hittar en grej som leder till en annan som leder till en tredje. Eftersom jag är på gnäll humör får jag försöka att skriva upp länkarna för en del vill jag komma i håg och ta med på mina föreläsningar.
Anna Hallén Skriver om Kalmars Landstings kostrekommendationer för Diabetiker. Efter att ha skumläst allt, kommer jag mest i håg ordet KOLHYDRAT.
Här ett Litet utdrag lånat från ANNA
Frukt och bär
Frukt och bär är rika på fibrer och andra kolhydrater. De ger vitaminer, mineraler och antioxidanter. Njut av frukt 2-3 gånger om dagen. Frukt kan ingå som avrundning av en huvudmåltid eller som mellanmål. Frukt kan bytas mot bär.
Grönsaker och rotfrukter
Grönsaker och rotfrukter ger fibrer och andra kolhydrater. Låt grönsaker och rotfrukter ingå i dagens huvudmåltider och gärna även i mellanmålen. Till denna grupp hör också baljväxter som är samlingsnamnet för bönor, ärter och linser. De är fiberrika och ger en långsam blodsockerstegring.
Potatis, ris och pasta
I dessa livsmedel finns rikligt med kolhydrater i form av framför allt stärkelse. De påverkar blodsockret olika snabbt.
Förr talade man om snabba och långsamma kolhydrater. Man trodde att kolhydratmolekylens storlek var avgörande för hur snabbt blodsockret påverkades. Senare års forskning har visat att man snarare bör tala om snabba och långsamma livsmedel. Man har sett att samma typ av kolhydrater kan påverka blodsockret olika beroende på i vilket livsmedel det finns.
Pasta och klibbfritt ris ger till exempel långsammare blodsockerstegring än potatis, potatismos och klibbigt ris. Andra livsmedel som påverkar blodsockret långsamt är korngryn och bulgurvete. Dessa livsmedel kan ätas i stället för potatis, ris eller pasta.
Bröd, mjöl och flingor
I dessa livsmedel finns rikligt med kolhydrater i form av stärkelse och fibrer. I denna grupp finns också både snabbt- och långsamt blodsockerhöjande livsmedel. Ju mer finmalet mjölet är, desto snabbare påverkar det blodsockret. Bröd med hela korn höjer blodsockret långsammare än bröd med finmalet fullkornsmjöl och vetemjöl. Bröd som bakas på surdeg tas också upp långsamt.
Fluffiga frukostflingor, typ cornflakes, ger snabbare blodsockerstegring än müsli med helare korn, gryn och kross.”

Försöker någon trumma in att Kolhydrater är positivt för diabetiker om det inte är Cornflakes.....eller?

1 kommentar:

Anonym sa...

Kruxet är väl att de flesta använder ordet kolhydrat så vårdslöst. Egentligen är ju ordet kolhydrat ett samlingsnamn. Det finns det olika sorters kolhydrater som är uppbyggda på olika sätt och beroende på hur vi hanterar dem så fåverkar det kroppen på olika sätt. Så det där utrdraget du har lånat från Anna, förefaller vara helt korrekt.

Ät bönor och helkornsceralier, skippa potatismos och juicer, och JA ät müsli med nötter i istället för corn flakes.

För att göra det hela extremt kortfattat.