måndag 28 juni 2010

Nya infallsvinklar

Mina Örtböcker ger nya infallsvinklar, även idag har jag gjort en djupdykning i mina örtböcker.
Hittade några läckra recept, som jag tänkte testa, blir det bra kommer de här. Böcker från 50-60 talet är en guldgruva.

Förövrigt har Libbsticka plockats och frusits in för framtida behov.

Anna Hallen och ADHD-mat

I dag har Anna har ett intressant inlägg om hur vår mat påverkar våra barn. Något för farmor/mormor att tänka på när barnbarnen kommer på besök.
Vad ska barn med ADHD inte äta?Anna har gjort en 10 punkterslista. Tycker nog vi kan sträcka oss så långt att vi alla ska försöka undvika det mesta på Annas lista.
Som sista punkt har hon:
Ät bara den mat som vi är skapta för. Ät som vi gjorde när mormor var barn.

Kött utan djur eller?

I Illustrerad Vetenskap Nr 10 får man en fullständig redogörelse för hur de tänkt sig att göra kött utan att behöva föda upp och slakta djur. Som ni förstår är det mig totalt främmande.I överblicksrutan kan man läsa följande.
På plussidan:
Inga djur behöver slaktas.
Sterilt kött utan risk för spridning av sjukdomar.
Inget spill och avfall
Näringsinnehåll och smak kan justeras.
På minussidan:
Köttet saknar struktur och kan bara ersätta köttfärs..
Köttet innehåller inget blod och kommer därför inte att upplevas som riktigt kött.
Odlat kött har inget immunförsvar och odlingen blir sårbar.

Återigen undrar jag vad det är för fel på riktig mat. I århundraden har vi ätit det som finns i vår natur, jag tror det räcker till oss nu med, utan att vi ska behöva manipulera allt vi stoppar i oss.
Vill ni läsa mera kolla på http://www.illvet.se/
Jag tror jag fått nog, tänker bojkotta allt......

söndag 27 juni 2010

Semester

Vi funderar fortfarande på vart vi ska åka på vår semester, jag gillar ju våra slottsturer och alla vackra trädgårdar. Dessutom gillar jag att besöka gårdsbutiker och andra butiker med god näringriktig mat utan tillsatser, eller ett minimum av tillsatser. Har bra koll på dessa som ligger längs Östgöta och Smålandskusten ska ta och leta lite i Sörmland. Gubben tror vi ska åka söderut medan jag vill norrut eller helst på 2-3 dagars etapper i närområdet. Helst vill jag stoppa i oss mycket fisk. Vi får väl se, vi får väl se, vart det bär.

Veranda

Verandan eller altanen är ett underbart påfund. Tänk här kan man sitta och njuta av att solen håller på att gå ner bakom grannens hus men den lyser så fint på mitt ena kryddland fortfarande. Har just varit och plockat 4 olika sorters mynta och gjort mig en kopp te, medan jag väntar på att jag ska bli klar med överladdningen av 2 ljudböcker till telefon.Samt njuta av utsikten över vår nya Paveljong och grannens Linfält, just nu grönt men i morgon bitti en explosion av blåa blommor.

Böcker om örter


Har i min ägo en massa böcker om örter den ena vackrare än den andra. I dag har jag läst och läst men varför står det inte lika? Varför är bilderna så olika? Ska jag dela dem på våren eller i höst, ska jag klippa ner och torka nu eller om 2 veckor. Här sitter jag och funderar på om jag har en förväxt Mattram och en normal, eller är det så att båda är normala eller kan det vara så att det är två olika sorter måntro. Eller är den förväxta något helt annat? Det blir ju lätt så när man är hos goda vänner hittar något nytt gräver upp och tror att man ska komma ihåg allt några år senare.

lördag 26 juni 2010

Vitt ris och Diabetes

I dagens SvD kan man läsa en artikel som hänvisar till en Amerikansk studie som kommit fram till att vitt ris ökar risken för diabetes. Det har ju vi LCHF:are vetat länge.
Citat:Enligt Livsmedelsverket bör du ”i första hand välja fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris”.
Men Anna Karin Lindroos, nutritionist vid Livsmedelsverket, tycker inte att det finns anledning att sluta äta vitt ris.–Effekten som syns i studien är ganska liten och gäller för personer som äter mer ris än vad de flesta svenskar gör, säger hon.

Vänta nu, om jag bara äter vitt ris en gång i månaden och inga andra kolhydrater är det väl ok, men om jag nu festar på vitt ris någon gång i månaden, äter potatis och pasta de andra dagarna och njuter av pommes fritten och frallorna och stoppar i mig frukostflingorna till filen och godiset och chipsen till fredagsmyset som de tycker man kan göra . Då ligger man väl riktigt illa till eller hur? Ja, naturligtvis inte alla, men välsigt många.
Jag tycker inte man kan uttrycka sig så då eller hur!

Midsommarmat

Midsommaraftonsmorgon startade med frukost tillsammans med några goda vänner som sovit över i sin husbil efter gårdagens 60 årsfest. De äter gärna LCHF som vi och frukosten bestod till stor del av gårdagens sillbuffe´
Flera gratulanter dök upp, en dag försenad visserligen men trevligt att sprida ut gratulanterna på flera dagar. På eftermiddagen hamnade vi på favoritkrogen Stegborgs Hamnkrog. De är
duktiga på att laga god och näringsriktig mat. De flesta åt strömming medan jag åt Smultronbodas goda Lamm Isterband


Till det kan man dricka Göta Kanal Brygd och Stegeborgs Mineralvatten i 3 smaker. De vackra etiketterna har dottern designat! Tyvärr kunde vi inte motstå en helt underbar rabarberpaj med Glass från Sänkdalen.









måndag 21 juni 2010

Trädgårdar i vårdande syfte

Hittade av en slump i UNT ett reportage om
Vårdande trädgårdar
Sinnenas trädgård, Träningsträdgård och Rehabträdgård. Namnen varierar men nu växer trädgårdar inom vården upp lite varstans. De finns både i Uppsala län och övriga landet.
Det är glädjande att många tar tillvara den läkande effekt växterna, djuren, naturen och solen har på oss människor.
Klicka på länken och läs!

Naturens Skafferi

Just nu växer det så det knakar i trädgården, semestern är nära i tid och det känns mest som om jag skulle vilja vara hemma och påta i jorden. Jag får ju god hjälp av Katten som gör sitt bästa för att sabotera, hon använder mitt lökland som toalett. Upptäcker just nu när jag tittar ut genom fönstret att hon grävt upp mina flitiga Lisa. Det ligger rosa blommor överallt i gräset.
Tittar jag bort i Myntalandet växer alla myntorna glatt utom Ingefärsmyntan. Den kanske inte trivs här hos mig. Gräslöken och min Timjan växer ut ur landet. Denna vinter som tog död på Sockertoppen och andra träd, var toppen för blommorna och örterna.

Korv och Flamskydd

Vaknade en morgon till nyheterna som berättade att våra grillkorvar innehåller flamskydd, visserligen smårester men ändock.
Detta förvånar mig inte ett dugg. Det kommer ju ut i vattnet och i naturen , djuren äter av gräset och allt följer med in i djurens kroppar och senare hamnar de hos oss. Jag funderar på hur mycket flamskyddsmedel det finns i vårt vatten och i fiskarna vi äter , har någon kollat det?

Lördagsutflykt

En lördag för lite sedan tog vi en liten rundtur gubben och jag. Vi hamnade av någon anledning på alla dessa små vägar i ingenstans som vi brukar hamna på. Denna gång hittade vi till Björkagården på vägen mellan Eds Bruk och Överum. Björkagården är ett cafe och bageri med tonvikt på GI bröd och Surdeg och bakat på närodlat Ekologiskt mjöl och utan E-nummer. Vi äter ju inte speciellt mycket bröd men var ju tvugna att smaka och köpa lite. Himlagott , ja Edwards specialbröd heter så!
Så här hittar ni till Björkagården
Björkagårdens Gårdsbageri
Café i ombyggd ladugård. Matbröd, vetebröd, konditorivaror bakade av mjöl som kommer från
KRAV-gårdar.
Specialitet: Surdegsbröd: Vete-, råg-, russin- och äpplesurdeg.
Öppettider: Tis-sön 11-18
Hitta till oss: E22 kör mot Edsbruk 200 m. Följ sedan Björkagårdens skyltar.
Ethel & Edward Svensson, Björkagården, Överum

Svar på läkarkontrollen

Oj jag var visst superfrisk, om man nu glömmer bort att min sköldskörtel är förstorad, men värdet inom normalramen.
Blodvärdet har aldrig varit så högt någongång i hela mitt liv.
Blodsockret alldeles utmärkt.
Blodtrycket var 120/75 ( högt för att vara jag, men perfekt tydligen)
Kolesterolet bra det med( även om jag inte skulle bry mig)
EKG var alldeles utmärkt
Med andra ord bättre kan det väl inte bli...

torsdag 10 juni 2010

Hälsokontroll

Har nu varit på mitt livs första hälsokontroll, är man 55+ kanske det är lite unikt av minen på läkaren att döma Har ju varit på VC förut med en eller annan småkrämpa men brukar alltid bli besviken på läkarna och gå därifrån mindre vetande än innan. Det var konstigt nog en positiv upplevelse. Inte rynkade han på näsan när jag berättade att jag åt ett minimum av frukt, inte heller när jag berättade att jag var LCHF:are. Berättade att min IBS mage var normal numera och det tyckte han var en intressant iakttagelse Även att min gluten och laktos-intolerans blivit så mycket bättre med LCHF och att jag numera kan äta smör och grädde och dricka röd mjölk i kaffet. Konstaterade att jag inte hade någon artros vilket tydlingen man ska ha i min ålder?! Har inte fått provresultaten än men känner mig ruskigt frisk...mig ska han inte lura på några piller inte.
Fortsättning följer....
En till positiv nyhet till under dagen, jag ska bli mormor....oj vad jag ska sticka....