torsdag 19 april 2012

Skolmatsproblemet

Sitter och läser ( dessutom kom ett inslag på nyheterna just nu) om att skolmaten inte innehåller alla näringämnen som behövs för att de växande barnen ska få den näring de behöver, det är säkert helt korrekt. Dessutom som det inte det vore nog finns det skolor som ligger vägg i vägg med både kiosker och affärer dit barnen traskar iväg vare sig de får eller inte och inhandlar diverse smågodis och annat gott, när de ratar den i deras tycke osmakliga maten. Vilket gör att de får i sig ännu mer socker och kolhydrater.
Varje gång skolmatsfrågan dyker upp brukar den jämföras med vad landets interner får på våra fängelser och häkten.
Vad jag förstår kostar skolmaten ( lite beroende på var man bor) ca 9:- / portion och elev. Detta är ju en summa som är ett genomsnitt från de små barnen upp till de på gymnasiet. Så det kanske är så att det lilla barnets mat kostar hälften/ portion, då de inte äter så mycket och gymnasieelverna stoppar i sig lite mera.
Om föräldrarna tror att barnet ska klara sig på skolmat hela dagen är de ju fel ute, riktig hemlagad mat på kvällen för att få i sig alla näringsämnen är nog ett klokt val. Även om vi är trötta och stressade på kvällen.
För att komma till det andra problemet vi ofta stör oss på, Fängelsematen.
Nu är det ju så att det är inkluderat frukost, lunch, middag och eventuellt kvällsfika och ibland frukt och några extra koppar kaffe / dag för ca 45:- .
Räkna nu efter vad vår egen mat kostar / dag frukost, lunch, middag, kvällsfika med frukt och lite te och kaffe några gånger / dag och jag misstänker att vi kommer över den kostnaden även om vi lagar all mat själva.
Svårt att jämföra tycker jag.

Inga kommentarer: