måndag 22 augusti 2011

Soja

Monique på Life Zone skriver om sina tvivel mot alla soja produkter. Jag läste för många år sedan en artikel om soja som gjorde mig mycket skeptisk till detta livsmedel.

Man kan även läsa på Utbildningscenters Nyhetsbrev om Soja.
Citat från detta nyhetsbrev.

Varför är soja tveksam för människan?

Det är inte bara de kemikalier och bekämpningsmedel som används i odlingen som gör sojan olämplig som föda, utan de flesta baljväxter (bönor, linser, ärter) och fröer (till exempel spannmål) innehåller egenproducerade växtgifter, i varierande mängd, som ska skydda dem mot bl.a. skadeinsekter och svampar.
Fytinsyra är ett av sojans egentillverkade insektsgifter, den hämmar kroppens upptag av mineraler som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink.
Syran i soja neutraliseras inte med normala tillagningsmetoder som blötläggning och långa koktider, som den gör i de flesta fullkornsprodukter. Mineralerna är viktiga för att vi ska hålla oss friska och t.ex. järn är mycket viktigt för syretransporten i vårt blod. Något att tänka på, inte minst om man idrottar.

Lektiner
är några andra egentillverkat ämnen som har mycket otrevliga egenskaper. De har förmågan att passera genom tarmväggen och om vår proteinomsättningen är ofullständig, kan proteinrester följa efter och orsaka svåra allergiska reaktioner. Om proteinresterna liknar kroppens egna proteiner, kan immunförsvaret också börja ge sig på dina egna proteiner och man kan få en så kallad autoimmun sjukdom. (MS, diabetes typ1, giftstruma, Sjögrens syndrom, Crohns sjukdom, m.fl.)
Lektinerna hämmar liksom fytinsyran också upptaget av mineraler. Dessutom hämmas upptaget av protein, vilket gör att det är svårt att veta hur mycket protein man tillgodogör sig.

Soja används numera också som kraftfoder till djur. Kor, grisar, får och höns matas med kraftfoder som innehåller soja. Det är inte bra, dels därför att soja (som alla bönor) innehåller mycket inflammationsdrivande omega 6-fett och de flesta människor i vårt land äter för mycket omega 6-fettsyror i förhållande till omega 3-fettsyror. Dessutom innehåller produkterna vi äter från djurhållningen fytoöstrogener. Vill du äta riktigt kött, ska du därför äta kött från vilt eller från gräsbetande, ej kraftfoderuppfödda djur där soja ingår.

När man sen går in och läser Naturskydsföreningens rapport om Soja och inser att det är en krävande odling med massor av bekämpningsmedel och konstgödsling blir man ju inte gladare till sinnes. Jag har aldrig varit någon soja älskare och det är jag glad för.
Var och en är salig i sin tro, och min tro är den att det jag kan odla i min närhet är det jag ska äta.

Inga kommentarer: