onsdag 9 maj 2012

Fredrik Nyström sticker ut

Hörde på radion på väg hem från jobbet att Fredrik Nyström i Linköping gjort studier på diabeteskost. En grupp som fick äta mer fett och mindre kolhydrater och en grupp med lågt fett innehåll, tror jag det var. Gruppen som stoppat i sig mer fett och mindre kolhydrater kunde minska sitt insulin intag med 30%.


LCHF bra för diabetiker

Publicerat: kl 16:39 , Östergötland idag 
En studie vid Linköpings universitet stöder uppfattningen att personer med åldersdiabetes mår bättre av en kost med mycket fett och få kolhydrater än av en kost med lågt fettinnehåll.
I den tvååriga studien ingick 61 diabetespatienter från två olika vårdcentraler i länet. Patienterna lottades in i två grupper där den ena fick äta lågkolhydratkost och den andra kost med lågt fettinnehåll.
I båda grupperna gick deltagarna ned ungefär fyra kilo i snitt, men i den grupp som åt kost med få kolhydrater kunde forskarna dessutom konstatera en tydlig förbättring av sockerkontrollen redan efter ett halvår.
Det innebar att intensiteten i behandlingen kunde minskas och insulinmängderna sänkas med 30 procent.
– Vilket ju inte är så dåligt, utan till och med en regelrätt besparing för samhället eftersom insulin är dyrt, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin som lett studien tillsammans med Hans Guldbrand, distriktsläkare i Motala.
Forskarna noterade också att blodfetterna inte försämrades trots att patienterna åt mer fett med större andel mättade fettsyror. Tvärtom ökade halterna av det goda HDL-kolestorolet.
I den grupp som åt kost med lågt fettinnehåll, vilket fortfarande är det vanligaste rådet till diabetespatienter, uppmättes inga statistiskt säkra förbättringar vare sig av sockerkontrollen eller blodfetterna.
– Man kan fråga sig om det verkligen är bra att rekommendera lågfettkost till patienter med diabetes om de, trots viktminskningen, varken får bättre blodfetter eller blodsocker, säger Fredrik Nyström.

1 kommentar:

Maritha sa...

Fin blogg och bra läsning för mig som diabetiker sen 40 år.
Jag fick förhöjda blodfetter för 2 år sedan, finns ärftligt, och blev uppmanad att tänka på att äta lätt produkter!
I samma veva hade jag börjat läsa om LCHF och ville testa men jag gav det lätta ett halvår, men ännu högre blodfetter!!!! Började med LCHF och har visserligen behandling för blodfetter men går ner i vikt och minskar insulin mängden med nästan hälften så FETT är BRA!

Tack för bra läsning :o))

Hälsar Maritha Qvist