tisdag 10 december 2013

Hur ska det här gå?

Nu har vi ju ätit årets julbord och det var mycket hemlagat och fisk och vilt i alla former..
Om man nu kollar alla sockerbitar i julmaten blir man ju rädd.
Enligt Aftonbladet ser det ut så här!
Pepparkakor:
27 gram per 100 gram = 9 sockerbitar
Dietistens kommentar: Pepparkakor innehåller mycket socker, men det är mängden man får tänka på. Om man tar några stycken varje dag i december blir det mycket extra socker, men några på julbordet är ­ingen fara.
Löksill
10 gram per 100 gram = 10 sockerbitar.
Dietistens kommentar: Många tänker inte på att sillinläggningar innehåller mycket socker. Det har med lagen att göra som också har en konserverande effekt. Tar man mindre socker så håller inte sillen lika länge.
Julmust
9 gram per 100 gram = 10 sockerbitar
Dietistens kommentar: Liksom läsk innehållet julmust mycket socker, 33 cl blir ca 10 sockerbitar.
Köpta köttbullar
2,6 gram per 100 gram = 1 sockerbit.
Dietistens kommentar: Välj kött­bullar med hög kötthalt.
Vörtbröd
10 gram per 100 gram = 3 sockerbitar.
Dietistens kommentar: Kan nästan räknas som vilken limpa som helst. I dag är det inte så många som doppar i grytan. Här föreslår jag att man i stället tar ett rågbröd, fullkornsbröd eller surdegsbröd med högst 5 gram socker i.
Rödbetssallad
0,35 gram per 100 gram = inga sockerbitar.
Dietistens kommentar: ­Inte så mycket att säga om i sockerväg. Brukar kunna innehålla en hel del kalorier ändå beroende på vad som finns i salladen.
Julskinka
Mindre än 1,5 gram per 100 gram = inga sockerbitar.
Dietistens kommentar: Inte så mycket att säga om i sockerväg. Brukar kunna innehålla en hel del kalorier ändå beroende på vad som finns i salladen.
Prinskorvar
0,5 gram per 100 gram = inga sockerbitar.
Dietistens kommentar: Prinskorvar innehåller just inget socker, men man bör i ­valla fall inte äta obegränsat med korv av andra anledningar.
Hovmästarsås
27 gram per 100 gram = 9 sockerbitar.
Dietistens kommentar: Om man ­bara tar en matsked till laxen är det inga problem, men är det något som förekommer ofta så är det dags att tänka på alternativ.

 Jaha ja... 
Nu äts det inga pepparkakor eller vörtbröd  och definitivt inga köpta köttbullar, inte någon sill heller den fixar vi utan socker och det dricks ingen julmust...så det klarar sig ganska bra tycker jag.


Inga kommentarer: