onsdag 18 december 2013

Varför är vi svenskar så fega

Här ryter Danskarna i som vanligt och varnar för användningen av Citrusskal i matlagningen.
Frukterna fullkomligt badar i bekämpningsmedel, enligt Naturskyddsföreningen och  Aftonbladet    


Citrusfrukter badar i bekämpningsmedel

Värstingar, anser Naturskyddsföreningen

Citat:

   Använd bara skalet från ekologiska citrusfrukter i julbaket. Använd bara skal från ekologiska citrusfrukter. Det rådet får alla danskar
– Intaget av skal är inte så högt att det medför någon hälsorisk, säger Leif Busk, vetenskaplig rådgivare på Livsmedelsverket.
  SUCK! När ska de vakna?
EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, visar i 2013 års testomgång av livsmedel att nästan alla citrusprover — 80 procent av 4 363 analyserade citrusprover — innehåller rester av bekämpningsmedel.
Citrusfrukterna är därmed värstingar när det gäller bekämpningsmedel, anser Naturskyddsföreningen, som har brutit ut siffrorna om citrusfrukter ur rapporten.
Gifterna används i odlingen, men också efter skörden för att frukten ska hålla länge. Föreningens vice ordförande Johanna Sandahl säger:
– Det är påtagligt hur mycket bekämpningsmedel som används för att citrusfrukterna ska se blanka, fina och lockande ut i butik.
Ofta finns rester från flera bekämpningsmedel i en och samma frukt.

Gång på gång får jag upprepa för min omgivning att de ska skala citronerna när de har citronskivor i vattnet men jag får inget gehör.

Inga kommentarer: