söndag 24 augusti 2008

Nytt Nyhetsbrev!

Fick ett nytt mail från Utbilningscenter där Tommy Svensson tar upp det nyttiga med Gammeldags mjölk. Klicka på Överskriften och PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVEN.
Visste ni att Minimjölk, Lättmjölk och Mellanmjölk är berikade med falska vitaminer som ofta kommer från majs. Majsen har genmodifierats att utveckla vitaminer som löses ut med hjälp av extraktionsbensin. ( hur nyttigt är det?) Något som vi nog helt bör bojkotta då vår kropp inte kan tillgodogöras sig dessa falska vitaminer på rätt sätt och då dessutom extraktionsbensin är cancerogent. Här följer några utdrag ur nyhetsbrevet.
Hur gör man när man homogeniserar mjölken?
Homogenisering innebär att fettet i mjölken finfördelas. Mjölken innehåller en stor mängd små fettkulor. Eftersom fett är lättare än resten av mjölken, flyter den upp till ytan och bilda ett gräddskikt på mjölken.
Homogenisering innebär att fettkulorna sprängs sönder genom att mjölken tvingas genom helt tillplattade rostfria rör. Med ett mycket högt tryck pressa mjölken genom röret, vilket orsakar att fettet kollapsar. Många forskare är kritiska till detta och påstår att homogenisering inte är bra.

Hur gör man när man pastöriserar mjölken?
Genom att värma upp mjölken dödar sjukdomsframkallande bakterier. Lagen om att mjölk ska pastöriseras kom 1937 för att förhindra smittspridning av TBC. Idag finns inte denna sjukdom kvar hos oss, vilket borde betyda att vi kan följa de flesta andra länder i Europa och ta bort pastöriseringen framför allt vid viss osttillverkning. Men Livsmedelsverket fortsätter att ställa krav på pastörisering. De menar att pastöriseringen dödar även de sjukdomsframkallande bakterierna Salmonella, Listeria, Campylobacter, Yersinia och EHEC.
Ni vet väl att många med Laktosintolerans eller annan mjölkintolerans klarar av riktig komjölk direkt från kon samt vissa känsliga magar lätt klarar av grädde.

Inga kommentarer: