fredag 29 augusti 2008

Fler tillsatser att undvika Sojalecitin

Sojalecitin finns lite över allt och något vi bör undvika.
Bensin (Extraktionsbensin, hexan) är ett lösningsmedel som används ofta. Bensinrester kan finnas i kokosfett, avfettade vetegroddar, frön, proteinprodukter och mjöl. Bensin används vid också vid framställning av matoljor, där bensinen drar ut oljan ur fröna. Den största mängden bensin når oss sannolikt med sojaprodukter som sojaolja, sojaprotein, sojalecitin etc. Sojalecitin är ett kapitel för sig. Sojaindustrin är uppbyggd runt bensin. I princip mal man sojabönorna och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Då återfinns en del av sojan in vattnet som skiktar sig mot bensinen, där andra delar av sojan återfinns. Sedan försöker man driva av bensinen genom upphettning. Men just sojalecitin är värmekänsligt och tål ingen värmebehandling, varför denna sojaprodukt kan väntas innehålla höga bensinhalter.
Sojalecitin finns bland annat i choklad. Texten ovan är klipp ur Gunnar Lindgren Artikel på 2000 taletsvetenskap. Klicka på länken och läs hela. Det är mycket intressant.
Vad finns det i?
Sojalecitin används som emulgeringsmedel i allt från kakor och bröd, choklad
till lättmargariner och färdiglagad mat. Sojalecitin finns t.o.m. i viktväktarmat,
vegetariska produkter och hälsokostpreparat.

Inga kommentarer: