söndag 20 februari 2011

Tuggummi

Är något jag inte gillar.
För det första är det jobbigt att tugga, för det andra lyckas aldrig människor spotta ut det i någon papperskorg utan det finns överallt. Man trampar i det, det finns under bord och stolar.
 Försöker hitta lite fakta om tuggummi och var hittar jag det bäst om inte hos Tommy Svensson (Utbildningcenter) och hans nyhetsbrev.
Det var till och med värre än jag befarade. Att det är många krångliga ingredienser, och svårlästa på paketen det vet jag ju, men inte att det fanns så mycket elände i detta som tandläkarna går ut med att det är nyttigt för tänderna. Detta kan man läsa om i nyhetsbrevet från 2010
Vem vet vad gummibas är?
Gummibasen är hemlig och innehåller ca. 50 olika ämnen.
Butylhydroxitoulen E 321 värstingen som misstänks bl.a. kunna lagras i kroppen, orsaka aggressivitet, förändringar i hjärnan, cancer, leverskador, fosterskador, astma, fortplantningssvårigheter, blodförändring, kronisk utslag som kliar, huvudvärk, ögoninfektion, hudblåsor, hals- och bröstsmärtor.
Talk E 553 b innehåller asbest eller asbestliknande fibrer.
Mikrokristallint vax E 905 som vi inte bör ha i vår mun.
Polyvinylacetate eller Vinylacetate som är två cancerframkallande ämnen. Ethenylester som är ett mycket giftigt ämne.
Polisubtylene som gör att tuggummit aldrig ruttnar, utan finns kvar i naturen i många år efter att det kastats.

Vad kan finnas mer i tuggummi?

Oktylgallat E 311 som misstänks kunna framkalla astma, orsaka fortplant-ningssvårigheter, leverskador, svåra allergiska reaktioner, hudsjukdomar och eksem.
Maltitol och Maltiolsirap E 965 som kan orsaka diarré, uppsväldhet, gaser, fosterskador och genetiska skador.
Sorbitol E 420 misstänks kunna orsaka ögonskador, tarmstörningar, cancer, njursten och kramper.
Aspartam E 951 kan orsaka diarré, svåra depressioner, extrem vrede, svårighet att bli gravid, minskad sexuell lust, blodsockerstörningar, oroskänsla hos barn, trötthet och en rad andra symtomer.
Acesulfam-K E 950 är ett cancerogent ämne.
Glycerol E 422 naturlig glycerol är helt ofarlig, men den som ofta används är en processad biprodukt vid tvålframställning. Då kan den orsaka njurbesvär, cancer och fortplantningsstörningar.
Aromer är alltid kemiska.
Gelatin är bara tveksamt om man är vegetarian eller muslim.
Äppelsyra E 296 bör inte ges till små barn då de inte kan bryta ner D-formen av äpplesyra.
Citronsyra E 330 som i kemisk tillverkad form kan orsaka pollenallergi, påverka nedbrytningen av droger i kroppen och fungerar på samma sätt som glutamaterna om man har migrän.
Sojalecitin E 322 är en riktig värsting som tillverkas av tungt besprutad soja där bl.a. extrationsbensin Hexan ellar annat lika farlit lösningsmedel används.
Titanoxid E 171 är ett färgämne som utvinns ur lera. Ämne kan orsaka svåra allergiska reaktioner, cancer, hjärtproblem, celldöd, mutation, påverka cellernas
kommunikation och vårt immunförsvaret. Kan orsaka andningsreaktioner vid inandning.
Kinolingult E 104 är ett Syntetiskt färgämne som kan orsaka tumörer, cancer, svåra allergiska reaktioner, utslag samt ögonskador.
Briljantblått E 133 är ett tveksamt syntetiskt färgämne som kan orsaka cancer, utslag som kliar och svider, hyperaktivitet, depression, sömnsvårigheter, vredesutbrott och koncentrationssvårigheter,
Karnaubavax E 903
kan orsaka eksem.
Glyceryltriacetat är ett mycket tveksamt ämne.
Karboximetylcellulosa E 466 är en processad cellulosa som misstänks vara gasbildande, förstoppande och ge problem med matsmältningen.
Etylacetat används som lösningsmedel och produkthjälpmedel, därför behöver det inte stå med på paketen. Ämnet kan påverka vårt centrala nervsystem och ge genetiska skador.

När jag läst detta blir jag ännu mera tveksam till tuggummi. 

Inga kommentarer: