måndag 12 mars 2012

Smör kontra Milda Guld

 Jag knycker denna rakt av , bara för att detta bör vi ha kännedom om!

Tack Bengt Ingerstam i din jakt på onödiga produkter!

Nu mera SMÖR i margarinet MILDA Guld

2012-03-11

Smör- & rapsolja står det, bedrägligt nog. T o m på prisskylten i hyllan!
Raps- & Smörolja borde den ha hetat.  Tröttsamt att alltid behöva luras med SMÖR när det skiljer ett bindestreck och då menar man smörolja!
Brukligt är att största ingrediensen står först. Guld är det ju inte, det förstår vi nog alla, men smör kan det väl i alla fall inte vara! Man menar smörolja, försåtligt med bindestrecket. Men Rapsolja är största ingrediensen.  Alltså korrekt märkt ”Raps- & Smörolja”. För att få den fasta formen krävs antingen en omestrad olja eller tillsats av (omestrat?) kokosfett. Men det står inget om det, förutom att från 27 % till 21 % kan vara just detta och i innehållsförteckningen anges det som “vegetabiliskt fett”. Den benämningen har EU bestämt att den ska försvinna och korrekt fettart ska anges!

Rapsolja 27 % och smörolja 21 %. Förr tillsatte man smörarom, som är en helt annan sak, en obehaglig kemisk produkt. Nu nöjer man sig inte med ”med smak av smör” utan nu har man faktiskt tillsatt smör i form av rent smör = -olja.
Definitionerna finns i EUs dokument:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31998D0582:SV:HTML

Nu går Unilever för långt i reklamen, med avsikt att förvilla.

Man talar om smörets goda smak, men tillsatsen är endast smörolja, visserligen gjord på smör men smakerna är borta.
Vid en smaktest upplevs inte smörsmaken särskilt framträdande, men en kvarvarande typisk ”stearinsmak” som är svår att få bort ur margarinerna.
MILDA Guld håller 70 % fett varav 33 % mättat. Smör innehåller 80 %, så någon större skillnad är det ju inte.
MILDA Guld 70 % fett, kostar på WILLYs 20:90 så inte skiljer de så värst många kronor.(Smör ARLA 27:20, Valio 25:40, båda 80 % fett) )
Alldeles för få kronor för att ”offra” smöret med dess fantastiska smak och välja MILDA Guld. Vari ligger berättigandet? Inte gångbart med argumentet att välja mera fleromättat heller.
Läs direkt på MILDAs hemsida  http://www.milda.se/Hem/Sortiment/Mat_Bak/Mildaguldsm%C3%B6rrapsolja/tabid/4337/Default.aspx
Läs “Varför behöver vi fett”  http://www.milda.se/Hem/Kost_Haelsa/FactsAboutMargarine/tabid/578/Default.aspx
och upplev hur man glider på sanningarna, mycket försåtligt och skickligt!

Inga kommentarer: