tisdag 3 juni 2014

Falsk honung

Två av sju undersökta fabrikat av flytande honung är falska,  Coops och Eldorados honung är utspädd med socker.
Dessutom kan man läsa i en annan artikel att Testföretaget blir påhoppat för att lämna fejkrapporter !
För att få kalla en produkt honung måste den innehålla hundra procent honung och inga tillsatser. Men när Testfakta på GP Konsuments uppdrag lät analysera sju vanliga fabrikat visade det sig att Coops och Eldorados flytande honung innehöll tillsatt socker och citronsyra.
Enligt det franska laboratoriet Eurofins i Nantes som utfört analysen går det inte att säga exakt hur mycket socker som är tillsatt, men att det rör sig om minst 10 till 20 procent eftersom det är där någonstans detektionsgränsen går.
Det tillsatta sockret kommer från antingen betor, ris eller spannmål. På Livsmedelsverket ser man mycket allvarligt på den här typen matfusk.

En trolig förklaring till att fusket inte upptäckts tidigare är att det inte funnits några bra testmetoder för den typ av socker som det är fråga om här. Fram till nu har man bara kunnat undersöka om honung innehåller rörsocker eller socker från majs.

Så gjordes testet
Det franska laboratoriet Eurofins i Nantes har analyserat förekomsten av tillsatt socker i sju fabrikat av flytande honung.
Två olika testmetoder har använts. Dels har man använt sig av en välkänd testmetod för att hitta socker från sockerrör och majs. Dels har man använt sig av en ny metod för att upptäcka socker från betor, ris eller spannmål.
Martin Hansson
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Inga kommentarer: