onsdag 20 april 2011

Hittat på min gamla blogg

Letade efter en bild på min gamla blogg då hittade jag detta. Skrivet någon gång i mars 2008.
I Dag kom min lättlurade man hem med något ”sunt” godis någon säljare lurat på honom i affären. Eftersom han har diabetes tror han att bara för att det står 30% mindre socker, så är allt ätbart trots att det oftast är tvärtom.
Dags att protestera tycker jag.
Detta sunda godis från Malaco Truly Juicy samt Truly Black gör mig lätt uppskrämd när man läser innehållsförteckningen. Det står Inga E-nummer usatta, men det kanske är en ny strategi att använda orginalnamnen för att ingen ska orka läsa.
Truly Black innehåller alltså.
SockerGlukossirapMaltiolsirap (ett stabiliseringsämne)
Modifierad stärkelse
Gelantin
Lakritsextrakt
Glukos och Fruktossirap
Amoniumklorid
Vegetabilisk olja
Aromer
Ytbehandlingsmedel (bivax)
Nu benar vi upp detta.
Glukossirap/majssirap (äldre benämning stärkelsesirap) är en trögflytande sockerlösning som framställs ur majsstärkelse. Glukossirap består av olika sackarider (sockerarter), främst glukos och maltos, sammansättningen beror på framställningssättet. Glukossirap används i livsmedel bland annat för att öka förmågan att binda vatten och förhindra bildandet av kristaller av sackaros (socker). Glukossirap har ett högre GI än socker. Vanligt socker ersätts ofta med billig glukossirap i godis och vissa livsmedel.
Göran Petersson, professor vid Chalmers i Göteborg, varnar för att glukossirapens höga GI medför ökad risk för diabetes typ 2, fetma och hjärtinfarkt.- Man kan säga att glukossirap har dubbelt så stora negativa effekter som vanligt socker.
Glukossirap har högre glykemiskt index, GI, och måste dessutom användas i mycket större dos för att uppnå samma sötma, säger Göran Petersson, som är professor i kemi och biologi.
Maltiolsirap E956 Maltitolsirap är maltitol i flytande form. Det används bla. som ersättare för sirap när bara sötningsmedel i flytande form är lämpligt, bla. i vissa konfektyrer.
MALTITOL, MALTITOLSIRAP E965: Biverkningsinformationen visar Få och opålitliga undersökningar eller otillräcklig information.
Modifierad stärkelse (E1400-1442). Stör vårat immunförsvar.
Salmiak (amoniumklorid) är en kemisk förening mellan klor och ammoniak och har formeln NH4Cl. Alla klorföreningar har naturen svårt att bryta ner. 

Inga kommentarer: