lördag 18 september 2010

D-vitamin

hittade en bra sida om D-vitamin och tips på hur vi ska få i oss tillräckligt med D-vitamin kolla på D-vitamin
Några lätta tips för dig som inte orkar läsa allt.
D-vitamin och utomhusvistelse

1. Vistas utomhus på sommaren, minst 30 minuter mitt på dagen (mellan 10.00-16.00) för att få gott om D-vitamin och då utan solkräm. Tänk dock på att inte bränna dig eftersom det kan ge ökad cancerrisk.

D-vitamin och fisk

5. Ät mer fisk och då främst från den fisk som simmat ute i naturliga miljöer och i sol. Komplettera gärna med alger som torkats genom luft- eller frystorkning eftersom de innehåller gott om D-vitamin.

D-vitamin och svamp ( med tanke på att vi nu har svamp i överskott)

6. Om du äter kantareller eller shittake (D2), så behövs cirka dubbelt så mycket jämfört med det vitamin som finns i fisk (D3). Öka intaget och/eller kombinera de olika sorterna för att få tillräckligt med D-vitamin.
D-vitamin, influensa och immunförsvaret

9. Öka intaget av D-vitamin på vintern, främst för att öka immunförsvaret och dess förmåga att stå emot influensa och vinter- och vårdepression.


Några tips , enligt vissa tabeller jag hittat bör vi få i oss 750-800 mg
D-vitamin rekommendationer
Enligt Zarah Öberg
Rekommendation för vuxnamänniskor är ett D-vitamin-intag på minst 2000 enheter per dag och allra helst kring 2000-4000 enheter under vinter och tidig vår. Barn kan inta cirka häften av detta, men alla rekommendationer är olika beroende på om du är frisk eller inte. Rådgör gärna med oss eller med en näringsterapeut som kan titta på hur mycket D-vitamin du redan har i ditt blod. Vistas minst 30 minuter utomhus i solen under sommaren och då utan solkräm. Du kan räkna ut antalet mg genom att dela antalet enheter med siffran 40.

Inga kommentarer: