fredag 4 mars 2011

Hur sänker jag blodsockret?

Anna B på Expressen har fått frågan? Hon har slussat svaret till: 
Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius på Karolinska institutet och hon säger så här:

" Det är klokt att vara kolhydratsmart och fettsmart. Avstå från rent socker (snabba kolhydrater) i form av söta drycker, godis, kakor och liknande. Välj istället långsamma kolhydrater i form av grovt bröd, fiberpasta och frukt. Avstå inte från fett men välj nyttiga fetter som har god effekt på såväl blodfetter som insulinkänslighet, dvs matoljor, lättmargarin, feta fiskar, nötter, mandel mm. De fetterna är livsnödvändiga eftersom kroppen inte kan tillverka dem själv.

Frukt är fruktos som går ut snabbt och direkt i blodet. Var försiktig tycker jag.
Välj nyttiga fetter som Lättmargarin, ( för att hoppa i texten,) de är livs nödvändigafetter som inte kroppen klarar av att tillverka själv. Tur är väl det!
Lättmargarinerna som innehåller så mycket skrot som vi absolut inte behöver i kroppen, vi kan ta  och kolla på en för mig ny produkt. Alpro Soya lättmargarin
Ingredienser
Vatten, vegetabiliska oljor och fetter 40% (sojaolja 30%, andra 10%), emulgeringsmedel: mono-och diglycerider av fettsyror, stabiliseringsmedel: kaliumalginat, salt (0,4%), syra: citronsyra, konserveringsmedel: kaliumsorbat, aromer, färgämne: karotener, vitaminer (vitaminer A och D). Alltså består den av ungefär 60% vatten, som alla andra lättmargariner.

De vegetabiliska fetterna är oftast palmolja och i detta fallet säkert soya. Citronsyran är inget oskyldigt utan E 330 som görs helt syntetiskt av mögelsvamp, majs (Framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar.)
E 330 Citronsyra får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser.

Inga kommentarer: