fredag 18 mars 2011

-Riksdagsbeslut röjer väg för mer hälsosam mat

Beslut har tagits att transfetter ska förbjudas i mat.
Citerar Aftonbladet:
Det har riksdagen nu beslutat. Det innebär att regeringen får i uppdrag att mot sin vilja ta fram ett lagförslag som förbjuder det cancerframkallande ämnet.
Det är bara att hoppas att det kan komma fler beslut av detta slag.
Fortsätter att citera Aftonbladet för er som mot all förmodan inte vet vad transfetter är.
Transfetter är vegetabiliska fetter som helt eller delvis härdats i tillverkningsprocessen. De används främst i halvfabrikat som industribakat bröd, såser, glass och kakor. Att använda industriellt härdat fett i stället för naturligt fett som kallpressad olja eller smör är både billigt och ökar hållbarheten men har visat sig påverka vår hälsa.
Transfetterna lagras i våra cellväggar och gör dem stelare och har vi en gång fått in transfett försvinner det inte utan läggs lager på lager för varje gång vi får i oss det. Det gör att vi åldras snabbare och ökar risken för hjärt- kärlsjukdom. Stora studier visar även på ökad risk för tarm-, bröst- och prostatacancer, insulinresistens och försämrat immunförsvar.
Dessutom förlorar industriellt framställd mat både smak och näringsämnen vilket gör att tillverkarna ofta tillsätter aromer, smakförstärkare och härdade fetter för att kompensera för smak och konsistens.

Inga kommentarer: