lördag 10 maj 2008

Mera Svensson


Här kommer lite saxat ur Nyhetsbrev 2 2008 som handlar om den förkastliga natriumglutamaten eller E 621 som det heter i innehållsförteckningen på vår mat.

Intresset för ”ren mat” har ökat kraftigt och allt fler personer har ringt och klagat på företag som har glutamat, sötningsmedel eller härdat fett i sina produkter. Detta har resulterat i att flera produkter har blivit glutamat- och transfettsfria på senaste tiden.
Företaget Bong som tillverkar flytande fond och buljongtärningar har sålts av Unilever till Campbell, ett företag som främst är känt för sina soppor. Genast försvann glutamaterna i flera av smakerna, trots att Unilever tidigare hävdat att det är omöjligt att ta bort glutamaterna då detta var en av de viktigaste ingredienserna och helt avgörande för smaken på buljongen.
Även COOP har tagit fram en buljong utan glutamater och härdat fett från Bifood, den är dessutom KRAV-märkt.

Naturlig natriumglutamat?
Flera företag har upplyst oroliga konsumenter, att deras produkter bara innehåller naturliga glutamater och därför är deras produkter helt ofarliga. Nu är detta tyvärr ren lögn och naturlig natriumglutamat finns inte som tillsats. Innehåller en vara naturlig glutamat, så står det aldrig i innehållsförteckningen då detta är en naturlig del av produkten och helt ofarligt för oss, då vi lärt oss att bryta ner naturliga glutamater.
Ett företag som har hemförsäljning av kryddor Alpnäring, har till och med lurat i sina säljare att glutamaten i deras kryddor är naturlig. Titta noga på alla kryddor och bojkotta alla företagsmärken som envisas med att använda glutamater.

Nya studier om glutamat
Nya studier har kopplat glutamat till en rad sjukdomstillstånd bl.a. synrubbningar, sömnproblem, magsmärtor och baksmällekänsla. Det finns även forskning som visar att glutamat kan påskynda utvecklingen av Parkinson och Alzheimer. Den amerikanska läkaren och neurokirurgen Russell L. Blaylock har publicerat forskning om glutamat i sin bok Excitotoxins.
Se upp med förkortning
Knorr har hittat på ett nytt sätt att lura konsumenterna genom att på ett nytt buljongtärningspaketet förkorta mononatriumglutamat till mononatriumg. Då finns inte ordet glutamat med och personer som bara letar efter detta ord, kommer inte att hitta tillsatsen. Jag säger bara FY så dåligt!!!

Tommy Svensson

JAG KAN INTE ANNAT ÄN ATT HÅLLA MED. TACK TOMMMY FÖR ALL BRA INFORMATION VI FÅR!

Inga kommentarer: