lördag 10 maj 2008

Nyhetsbrev från Tommy Svensson


En gammal god vän från förr, ägnar numera hela sin tid till att hålla föreläsningar och ta reda på så mycket fakta han kan om det mesta som inte bör vara vare sig i vår miljö eller vår mat. Han har skrivit boken Handbok för den kräsne konsumenten . En praktisk liten bok om alla våra kemikalier och de allvarligaste biverkningarna.
Då och då dyker det upp bra nyhetsbrev i min maillåda. Detta kom i dag.
Nyhetsbrev 1. 2008

Massor med tillsatser

Håkan Karlsson från Hägersten blev inspirerad av att Carola Magnusson hittade 17 E-numren i maten som serverades till åldringarna i Svärdsjö. Då kläcktes idén om en tävling.Vilken produkt på marknaden har flest E-nummer/tillsatser? Han uppmanade alla han kände att sprida tävlingen till så många som möjligt och att alla tog fram förstoringsglaset och gav sig ut och letade! Pris utlovades till bästa E-nummerdetektiv och till företaget som har flest E-nummer i sina produkter.
Efter tio dagar var tävlingstiden slut och segrare eller förlorare, vilket man nu ska säga, blev Rydbergs lätta skagenröra. (Se resultat nedan)

RESULTATLISTA FLEST E-NUMMER:
23 E-nummer: Rydbergs lätta skagenröra från FoodMark Sweden AB
20 E-nummer: Räkbomb från Bröderna Franzén
19 E-nummer: Grönsallad Ost/Skinka från Mikaels Livlina
18 E-nummer: Räkbakelse inköpt på ICA i Uppsala och Polarklämma Kalkon från Polarbröd
15 E-nummer: Punschrulle från Hägges (totalt 50 ingredienser!) och Skagenröra från ICA
14 E-nummer: ICA Gott Liv Skagensallad från ICA och Euroshopper potatissallad från ICA
13 E-nummer: Euroshopper Räksallad från ICA (16 angivna, 3 dubletter) och ICA Potatissallad från ICA

Nu kanske inte riktigt alla dessa tillsatser kan klassas som farliga, men det är ändå skrämmande att företagen är så nonchalanta och för egen vinning spelar med vår hälsa.
Min kommentar är, hur lyckas man med att få i 19 E-nummer i en grönsallad med ost och skinka, vad har vi för skinka? Det troliga är ju att de flesta kommer från skinkan och kan det kallas för skinka i det läget.

Inga kommentarer: