tisdag 6 maj 2008

Radio Östergötland.

Bilden är från dagens mest utslagna blommor i vår trädgård.
Lyssnade lite på Radio Östergötland i morse när de pratade med Miljöpartisten Carl Schlyter, har ju inte mycket tillövers för Miljöpartister men han patade ju om de skadliga AZO-färgerna och glutamat och allt annat som inte borde få vara i maten. Det var mycket intressant. Hurra radion mera sånt! Han jobbar bland annat mycket i EU-parlamentet mot alla konstiga kemikalier och det är bra. Hörde bland annat i morse att någon håller på att tillverka ett konstgjort Kanel eftersom det är lättare att hålla sig inom gränsvärdena för det i kanel skadliga ämnet Kumarin. Vem vet hur mycket mera skadliga ämnen som finns i den syntetiska Kanelen? Äter hellre vanliga normala mängder av naturlig mat än en massa kemikalier som min kropp inte klarar av att bryta ner.

Kanel information från Livsmedelsverkets Sida:

Kanel och kumarin
Vad är kumarin?
Kumarin är ett ämne som finns naturligt i kanel. Mängden kumarin i kanel kan variera beroende på vilken kanelart som använts. Kanelarten cassia innehåller mer kumarin än ceylonkanel.
Normal användning av kanel som krydda exempelvis i kakor, bullar eller på gröt innebär ingen hälsorisk.
Kumarin i mycket stor mängd kan ge upphov till leverskador.Gränsvärdet ligger på 2 mg kumarin per kg livsmedel eller drycker. Detta står i EU:s aromdirektiv 88/388, Annex II. Det finns undantag för tuggummi (50 mg/kg), vissa typer av konfektyrvaror (10 mg/kg) och alkoholhaltiga drycker (10 mg/kg).

Inga kommentarer: