torsdag 1 maj 2008

1 Maj

  • Första maj och ledigt, innebar gäster i huset. Gäster betyder någon form av mat, för något ska man ju stoppa i sig, speciellt om man får långväga gäster.
    Det var nu Kaipen fick visa vad den gick för. Gott blev det, även om receptet blev helt och hållet mitt eget.
    Kaipsoppa a la Telebo
    ca 4 port.
    En näve Kaip
    En näve Gräslök
    10 cm Purjolök
    ½ liter vatten
    1 msk smör
    3 dl grädde
    Salt
    Svartpeppar
    Limepeppar
    2 msk bovetemjöl
    Skär Kaipen och gräslöken i ½ centimeter stora bitar, hacka purjolöken i bitar,
    Sjud lök och kryddor efter behag i vattnet 5 minuter, Fyll på med grädden, red soppan med bovetemjölet och lite grädde . Låt sjuda i 20 minuter.
    Med en Näve menas den mängd som blir när man tar tag runt om ståndet och klipper av.
    Till varmrätt serverades det

Nötköttsbiffar med gorgonzola.Tomatsallad och Grönsallad med Fetaost

  • 600 g nötfärs
  • 3 ägggulor
  • ½ dl grädde
  • Salt, vitpeppar, kryddpeppar och svartpeppar efter behag. ( eftersom det är nötfärs går det bra att provsmaka färsen rå)

Allt blandas till en smet. Biffar formas och en bit gorgonzola formas in i biffen. Steks tills biffen känns klar. Lagas med fördel dagen innan, då biffen får ligga till sig och Gorgonzolan ger mer smak.

Inga kommentarer: