söndag 25 maj 2008

Olika artiklar men budskapet det samma

Först hittade jag en artikel i Illustrerad vetenskap om konstiga saker i maten på 1800 talet, sedan en i Expressen i nutid. Att vi inte lär oss, så ont om naturliga ingredienser kan det inte vara.
Vi tar 1800-talet först:
Kemisten Frederick Accum skrev en bok 1820 där han beskrev hur matvaror och drycker förfalskades . I boken beskriver han hur mjölken innehöll risstärkelse, lera och krita i brödet, ekollon i kaffet. I ölet fanns det alun, bönor och svavelsyra och salt. I osten kunde man hitta bly och koppar som färgförstärkning. Teblandningar innehöll fårgödsel, aska och golvdamm. Livsmedelsindustrin kallade honom lögnare och han blev tvungen att lämna England efter en anmälan om skadegörelse, 40 år senare kom första lagen på området i England.
Vi flyttar oss raskt till nutid 2000-talet:

Tommy Pettersson skriver om de Äkta Norrländska Brödrecepten med massor av kemikalier i bröden. Äkta Lönnebergaskinka med slamsor vatten och kemikalier och som är tillverkad i Halland. Gröna oliver som får natriumhydroxid och ferroglukonat och vips så blir de svarta och blir naturliga svarta oliver från Italien.

Vi kan nog gå ut i handeln och hitta hur många andra exempel som helst.
Är det så här vi ska ha det?

Dagens frukost, garanterat innehållande så lite kemikalier som möjligt!

.

1 kommentar:

Therese sa...

Här ska jag titta in fler gånger. =)