torsdag 1 januari 2009

Vikt- ett nyårslöfte.

Vikt- ett nyårslöfte för många..... Expressen listar i dag bra och dåliga förslag. Vi är väl inte riktigt överens i allt. Mina kommentarer är i kursiv stil.
Ewa Söderström Skjöldebrand, GI-expert och grundare av GI viktkoll
JA!
GI-metoden: Ät mycket grönsaker, fet fisk och långsamma kolhydrater som råris. Nyckeln är att ha ett balanserat blodsocker – och äta sig mätt. Kombinera med ordentlig träning. Ja visst, fungerar fint om du inte har några större problem eller är sockerintolerant
Rivstartsmetoden:En strikt lågkolhydratsdiet. Ät bara grönsaker, fett och protein. Nyckeln är att få i sig mycket nyttiga omega 3-fetter. Satsa på lätt motion som promenader.Ja visst, det är jag positivt till.
NEJ!
Svältmetoden:De flesta har provat och vet att man bara blir trött och grinig. Först rasar man i vikt – men kroppen är inställd på att anpassa sig och minskar snart förbränningen. Någon kommentar behövs väl ej.....
Viktväktarna:Att spara points och belöna sig själv med en tårtbit sen funkar för väldigt få. Man blir inte av med sötsuget, och är snart tillbaka där man började igen – det är som med cigaretter. De flesta känner någon som varit duktig på viktväktarna men alla har gått upp mer efteråt....
Claude Marcus, professor och barnfettmaexpert vid Karolinska institutet Förespråkar:
JA!
Klockmetoden:Ät vid samma tid varje dag. Det spelar ingen roll hur många gånger du äter – det viktiga är klockslaget. Ryckighet gör att det är svårt att få kontroll över hungern och matvanorna. Ja något ligger det väl i det....blodsockret har ju en viss förmåga att dyka om det dröjer alltför länge, även om den inte är hög mellan varven.
Sunt förnuft-metoden:Hitta en kost som du trivs med – och som du pallar med. Om du inte står ut med att sluta äta bullar helt så kanske du kan gå ner till en i veckan. ?
NEJ!
Hoppstrategin: Att hoppa över måltider får många att känna sig duktiga. Men det är ingen bra metod för att gå ner i vikt på lång sikt. Fattar väl vem som helst att det inte funkar.
Modedieterna : Alla trendiga dieter som lovar att du går ner 2 kilo i veckan går bort. Man kan inte fasta för alltid – det ska ju gå att leva också. ? Fattar väl vem som helst att det inte är bra.
Karin Nileskär, kost- och utbildningsansvarit på Viktväktarna
JA!
Poängsystemet:Olika livsmedel mättar olika bra i förhållande till hur mycket kalorier de innehåller. Potatis har bättre mättnadsindex än pommes frites. Viktväktarnas pointsystem är en bra vägledning. Vem orkar hålla på och räkna , mäta väga m.m. phu!
Tallriksmodellen:En klassiker. Halva tallriken med grönsaker, fördela kolhydrater och protein på andra halvan, lägg till en klick nyttigt fett. Kombinera med motion.
Vad menar de med nyttigt fett? Troligtvis inte samma som jag.
NEJ
Pulverkoncept:Att bara äta olika soppor eller milkshakes och samtidigt träna hårt är direkt farligt, man kan skada inre organ. Det är dessutom extremt kortsiktigt. Läser man på dessa olika pulverpåsar så är det så mycket konstiga ingredienser i dessa.........innehållsförteckningen brukar var superlång. Det kan ine vara nyttigt!
Uteslutningsmetoden:Att ta bort något ur maten – till exempel kolhydrater, som Atkins och LCHF förespråkar – är inte hälsosamt. Det man förbjuder blir ofta till slut det enda man vill ha i stället! Man får se det som om man är intolerant mot olika livsmedel, själv fixar jag inte spannmål i någon form, inte mjölkprodukter i någon annan form än de naturliga (grädde,ost och smör) Min man tål inte kolhydrater han är diabetiker.... Är det att utesluta olika livsmedel ? Itvingar väl en allergiker som inte tål röda grönsaker att äta dessa, vad menar hon?

Inga kommentarer: