Arbetets Museum i Norrköping tisdag kväll.
Mats-Eric började med att berätta att inget förlag från början velat ge ut hans bok Den hemlige kocken men att den numera var den mest sålda fakta boken.
Visste ni:
Att Familjen Dafgård tillverkar 20 miljoner av Gorbys piroger varje år!
Att ingredienserna till den färdiglagade maten kommer från hela världen.
Att den kommer från 100-200 underleverantörer, de flesta från Kina.
Att från Pågens 2 fabriker i södra Sverige levereras upp till 8 dagar gammalt bröd som färsk till våra butiker och köps av 500 000 människor.
Att kyckling är en lockvara.
Att 2007 kasserades 1 000 000 kycklingar p.g. av krossskador, sjukdom eller självdöd och dessa kunde ej användas ens till bitar typ Mc Nuggets men att andra mindre skadade kycklingar gör det.
Att aromämnen i koncentrat är giftmärkta/farlig kemikalie.
Att aromämnen ej står nämnda som tillsatser i förteckningar och att det finns 2800 aromämnen. Att 6-7 kg tillsatser / person och år stoppar vi i oss.
Att det 300 tillsatser är tillåtna för människan att stoppa i sig .
Att djuren bara får ha 150 ( på grund av att de ej kan läsa och välja bort själva?)
Att light är billigt att framställa och kan säljas dyrt och har mycket vatten i sig.
Att vissa fabrikanter ändrat sitt innehåll samt utseende/namn på sina produkter sedan första boken kom.
Tack Mats-Eric för ett mycket bra föredrag med flyt i och bra och talande bilder.
Nyfikna gå in på www.aktavara.org
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar