söndag 19 oktober 2008

Detta kom till min brevlåda!

Anonym har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Wellness Oriflame": Här kommer svar angående sukralos:Svenska Livsmedelsverket publiserar följande utlåtande på deras websida (www.livsmedelsverket.se): ”Sukralos har utvärderats av den Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) 1987, 1988, 1989 och 2000. Även FAOs och WHOs expertorganisation JECFA har utvärderat sukralos 1989 och 1991. Samtliga dessa riskvärderingar visar att sukralos ej medför några hälsorisker och ligger till grund för att sukralos är ett godkänt sötningsmedel inom EU. Detta innebär att de omfattande utvärderingarna av sukralos inte kunde finna några hälsorisker förknippade med detta sötningsmedel, inklusive ökad risk för cancer... ...Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer vad gäller konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att det av SCF fastställda ADI-värdet (0-15 mg/kg kroppsvikt och dag) inte bör överskridas. En användning av begränsade mängder sukralos som sötningsmedel kan alltså betraktas som acceptabel från hälsosynpunkt.”Doseringen av Sukralose i Natural Balance Shake är 0,07% sukralos eller 0,0126 g per portion, vilket ligger långt under Läkemedelsverkets och EU’s rekommendationer. Oriflame Natural Balance Shake består av helt naturliga näringsämnen som ingår i den optimalt balanserade näringsformulan (ägg, ärtor, vassle, nypon, äpple och fibrer). För att göra kompositionen välsmakande, med användande av minimalt antal kolhydrater, har naturliga smaker och aromer samt det bästa sötningsmedel som idag är tillåtet av EU – sukralos lagts till. Tyvärr finns inga naturliga sötningsalternativ godkända av EU som inte leder till ohälsosamt höga blodsockernivåer, men vi har förberedett en uppdatering med naturligt sötningsmedel som kan lanseras när det blir tillåtet. Sukralos som har sitt ursprung i naturligt socker, men är ca 600 ggr sötare. Det innebär att man skulle behöva addera ca 40 % rent socker till varje portion för att uppnå samma smakupplevelse. Det hade inte varit bra för kroppen och blodsockernivåerna.
Allt detta vet jag, men inga klorföreningar är bra för vare sig kroppen eller naturen oberoende av om det är små eller stora mängder, ger cancer eller inte. Sen kan man ju fundera på om allt måste vara så "sött och gott". Stevia finns att söta med, det är ju en växt, som liksom alla andra växter bryts den ner naturligt. Varför den inte är tillåten kan man ju bara ha synpunkter på.

Inga kommentarer: