lördag 11 oktober 2008

Äntligen börjar omgivningen vakna!

Slöläste Expressen idag och öppnade mittuppslaget. Öppnade ögonen rejält och var inte slö längre Amelia Adamo har skrivit en artikel om Så luras vi av matindustrin. http://www.expressen.se/kronikorer/ameliaadamo/1.1330190/amelia-adamo-sa-luras-vi-av-matindustrin
Tack Amelia! Du har stor genomslags kraft så fortsätt gärna med detta! Nu är hon inte ensam om de 4 artiklar som stod på mittuppslaget. Jessica Isaksson har skrivit de andra 3.
Varav jag tycker denna är bäst; Lär dig syna matbluffen!
1 Får du rätt mängd? Titta alltid på kilo eller literpriset för livsmedlet, det vill säga det jämförpris som alltid ska anges på en gul lapp vid sidan om priset för förpackningen, Då blir du inte lurad om en stor förpackning visar sig innehålla lite av varan.
2 Får du svamp i svampsoppan? Den ingrediens som är viktigast för konsumentens val ska alltid anges i procent på förpackningen, till exempel andel jordgubbar i jordgubbsylten. Titta på den när du jämför och få grepp om hur mycket svamp det är i svampsoppan.
3 Mest vatten i falukorven? Läs ingrediensförteckningen. Den ingrediens som det är mest av står först, sedan i fallande ordning.
4 Är det verkligen nyttigt? Granska alltid ett påstående kritiskt om ett livsmedels hälsoeffekter. Förhåll dig skeptisk till drycker med till exempel tillsatt grönt te-extrakt, aloe vera och fiber och annat jox. Det kan låta hälsosamt men är det knappast.
5 Socker eller inte? Står det "inget tillsatt socker" på juice eller knäckebröd är det inget märkvärdigt med det. Juice får aldrig innehålla tillsatt socker och traditionellt knäckebröd av råg bakas inte heller med socker. "Inget tillsatt socker" betyder ofta sötningsmedel, ibland också felaktigt andra sockerarter som honung, fruktos eller glukos. Läs ingrediensförteckningen!

Inga kommentarer: