lördag 12 april 2008

Nyttiga saker i skafferiet 2


Nyponmjöl har en dokumenterad antioxidanteffekt.

Nypon är ett rent naturmedel med stark antiinflammatorisk effekt!

Miljoner svenskar lider av värk i muskler och leder och ca en halv miljon har fått diagnosen artros. Nyponpulver kan ge smärtlindring och påskynda läkning av inflammationer – ett bra alternativ till mediciner, utan risk för biverkningar.

Nypon är nog mest kända för deras höga halt av C-vitamin. Idag är C-vitaminets antioxidativa effekt bevisad, vilket innebär att nypon hjälper cellerna att försvara sig mot fria radikaler. Fria radikaler orsakar att celler bryts ner och påskyndar på så sätt åldrandet. Genom att äta mat rik på antioxidanter stärks immunförsvaret och kroppen blir bättre på att försvara sig. Nypon innehåller inte bara vitamin C utan även flavanoider och karotenoider, som båda är värdefulla antioxidanter.
Antioxidanter är samlingsnamn för olika:
Vitaminer Mineraler Aminosyror Enzymer Fytokemikalier
Rekommenderad minidos av nyponmjöl; en rågad tesked per dag.
Hälsodos; en ½ matsked 2 x per dag, eller en tesked 3x per dag, gärna på gröt, mysli eller upprört i lite juice, mjölk eller vatten. När det gäller kosttillskott är det alltid bättre att sprida ut doserna på flera gånger per dag istället för att ta allt på en gång. Om du är rökare behöver du troligtvis ett mycket större intag av C-vitamin.
I nypon finns ca 40 högaktiva hälsoämnen - exempelvis aminosyror, biopektin, järn, kalium, litium samt högvärdiga antioxidanter som betakaroten, kisel, krom, selen, magnesium och zink.

Kisel är särskilt nyttigt för hud, hår och naglar.
Krom samverkar med insulin och är viktig vid regleringen av blodsockret. .
Selen stimulerar även immunförsvaret.
Zink är en antioxidativ mineral.
Litium påverkar på vår sinnestämning . Mycket naturligt litium finns också i timjan.
Kalium behövs för njurfunktionen, blodtrycket och för nerv- och muskelfunktionerna.
OBS: Det Nyponmjöl som jag nämner här har inget att göra med Det nyponsoppepulver som oftast finns i vår affär. Den består av väldigt lite nyponmjöl och väldigt mycket socker .

Inga kommentarer: