Allt med transfett är totalt bannlyst i mitt skafferi.
Här kommer lite transfetts information.
2004 infördes i Danmark en gräns på högst 2 gram industriellt framställda transfettsyror per 100 gram fett i livsmedel. I USA införde New York förbud att inom restaurangnäringen nyttja konstgjorda transfetter 2007 . Åtgärden syftar till att skydda konsumenternas hälsa.
I sverige är det frivilligt för tillverkare att redovisa på innehållsförteckningen om det finns transfetter i produkten. Livsmedelsverket rekommenderar lågt sammanlagt fettintag snarare än lågt intag av transfett. Tillverkarna av produkterna med transfett försöker dölja att de innehåller transfett. Ibland står det att produkterna innehåller härdat fett.
Vad är då transfett?
Transfett bildas när flytande växtoljor ”härdas”
Pommes frites, kondisbitar, kakor och snacks är sånt som kan innehålla transfett. Ofta innehåller de dessutom mycket salt eller socker.
Mera information finns på http://www.gunnarlindgren.com/ samt http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/Transfetter.pdf
Skriv under Nynäshamns Kommuns upprop mot Transfetter http://www.nynashamn.se/transfat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar