söndag 6 april 2008

Tidningarnas artiklar- ska vi tro på dom?

Ibland blir man förundrad över hur lite journalister vet eller hur lite fakta de kontrollerar innan de lägger ut sina artiklar och basunerar ut dem med stora bokstäver, för att skrämma upp oss läsare.Bland allt annat kan vi läsa detta i Expressen.(26 MARS)
Maten som kan vara farlig för hjärtat.
Dra ned på de mättade fetterna och transfetterna. Grädde, ost, feta charkuteri- eller mejeriprodukter, snacks, kaffebröd, snabbmat och godis.
Kommentar: Grädde, ost mejeriprodukter utan konstiga tillsatser är bland det nyttigaste vi kan få i oss. Detta klarar kroppen av att bryta ner på egen hand och inget stannar kvar i kroppen. Mättat fett är inte farligt utan det kan också höja det goda kolesterolet och skydda mot diabetes. Det minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Snabba kolhydrater. Socker och vitt bröd mättar för stunden men gör dig snabbt hungrig igen. Risk för sötsug och övervikt!
Kommentar: Så sant som det är sagt.
Äggula och skaldjursrom. Har man högt kolesterol bör man äta detta med måtta. Kommentar:Ägg är ett av våra nyttigaste livsmedelÄgget är fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp hela din kropp och i princip alla vitaminer utom C. Dessutom innehåller det viktiga mineraler och förser dig med energi. De flesta känner till att ägg innehåller kolesterol men det är inte många som vet att kroppen själv bildar drygt ett gram kolesterol per dag. 90% av ägget består av vatten.
Alkohol i stora mängder. Anstränger hjärtat och kan leda till rytmrubbningar och
Kommentar: Alkhol i stora mängder är aldrig nyttigt.
Kokkaffe. Använd bryggare i stället!
Kommentar: Smidigare om inte annat, Förövrigt finns det nog lika mycket kemikalier i bryggkaffe.
Uffe Ravnskovs (Docent från Lund) råd till alla svenskar är att helt enkelt inte bry sig om sina kolesterolvärden eftersom i stort sett alla obduktionsstudier visat att personer med lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som personer med högt kolesterol. - Kolesterol är en väldigt nyttig, livsnödvändig substans. Det behövs för att tillverka olika hormoner, för hjärnans utveckling och funktion och som byggmaterial till våra celler.- Redan vid födseln har vi olika kolesterolnivåer. Ibland går de upp ibland ner. Till exempel så höjer en kolhydratrik kost kolesterolnivåerna. Kolesterol är ett av kroppens vanligaste ämnen. Ett sorts fett som finns i vårt blod. Livsnödvändigt för att tillverka hormoner och bygga upp våra celler.

Inga kommentarer: