söndag 26 oktober 2008

UR-Bildningsbyrån om Kost och Hälsa

På väg till jobbet på morgonen kan man få många nyttigheter till livs. I morse pratade Per Axel Jansson med bl.a. Staffan Lindeberg från Lund som haft studier på Nya Guinea, Göran Berglund Professor från Lund samt Tommy Cederholm från Livsmedelsverket. Det är intressant att höra någon från Livsmedelsverket svamla så mycket, han pratade bland annat om att undvika excesser . Vad betyder det frågade interjuvaren ? svaret blev: Det kan jag inte svara på , mer svammel, det kommer så mycket ny forskning och vi överväger att lätta på vissa av våra kostrekommendationer men det kommer att ta 3-4 år att göra om kostråden! Suck! Efter detta program undrar jag om det är någon som kommer att tro på något Livsmedelsverket säger: Gå in på http://www.ur.se/ och leta reda på dagens program, för att bilda er en egen uppfattning.

tisdag 21 oktober 2008

Magoperationer- Kostdoktorn

Kostdoktorn hade läst Aftonbladet ( http://www.kostdoktorn.se/?p=3226 )och har sina funderingar om Magoperationer. Det fungerar säkert mycket bra för många men jag har en bekant som opererade sig för många års sedan och enligt mig haft det mycket besvärligt. Själva operationen har gjorts om 3 ggr. Operationer för att det kommit in sjukhus sjukebakterier i såren, överhäng som opererats bort. En "matmamma" glad person som sitter och petar i maten och är tvungen att välja bort god vällagad mat och periodvis bara kunnat äta pureer.
Varför manipulerar vi så med oss själva?

Hört på nyheterna!


I morse hade de en nyhet på radion om att den norska odlade laxen tog en resa till Thailand i en container för att packeteras. Findus packeterade visst sin fisk i Kina. Jag som lusläser alla innehållsförteckningar har missat att kolla vad alla varor är förpackade någonstans. Det kommer jag definitivt att göra hädanefter. Dessutom kommer jag att köpa min fisk hos Fiskhandlaren några kilometer från hemmet eller i fiskdisken i stan. Ingen fryst fisk mera tack!

Matakuten-3

Bänkade mig framför tv:n i går kväll och tittade på 3:dje avsnittet av Matakuten. Tycker att det blir bara bättre och bättre. Eftersom jag jobbar statligt är jag ganska insatt i vad alla upphandlingar innebär. Bra i det måtto att man annars kan hamna i jävsituationer och gynna sina kompisar och släktingar. Dåligt därför att man är så styrd. Det borde vara smidigare/billigare att handla närodlat/kravodlat av odlarna runt omkring, än att någon/några sitter månadsvis och utreder vad/varför det ska ätas den råvaran eller det halvfabrikatet. Där är det livsmedelsverkets normer som ligger till grund och de stora företagen som levererar till billigast pris som vinner. Då hamnar den där fiskpanetten med 55 % skorpmjöl och kryddor och 45 % fiskrens på våra tallrikar. Såg någon undersökning om att fiskpinnar inte är så dålig mat i Allt om Barn.
Saxat ur artikeln:Att servera fisk på tallriken ett par gånger i veckan är ett bra hälsoråd, det bidrar till att stärka hjärnan, hjärtat och huden. 

Fiskpinnar är billigt och dessutom omtyckt av de flesta barn. Många barn gör som några i vår panel – skalar fisken fri från paneringen, äter fisken först och sparar den goda paneringen till sist!


Den goda paneringen är säkert godare som smörgås. Fisken godare om man äter den kokt/stekt och någolunda färsk. ( d.v.s. köpt rå ej fryst)

söndag 19 oktober 2008

Wellness igen!

Är mycket nöjd med mina Wellnessprodukter. Wellness pack har säkert bidragit till att mitt knäont har klingat av. Är inte lika stel längre, har lättare att gå uppför trapporna. Det knakar och knarrar inte längre, knäpper lite i bland men det får man stå ut med. Det låser sig inte längre tack och lov. Wellness samt LCHF kosten jag äter kommer att göra susen. Det gäller bara att ha tålamod.

Detta kom till min brevlåda!

Anonym har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Wellness Oriflame": Här kommer svar angående sukralos:Svenska Livsmedelsverket publiserar följande utlåtande på deras websida (www.livsmedelsverket.se): ”Sukralos har utvärderats av den Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) 1987, 1988, 1989 och 2000. Även FAOs och WHOs expertorganisation JECFA har utvärderat sukralos 1989 och 1991. Samtliga dessa riskvärderingar visar att sukralos ej medför några hälsorisker och ligger till grund för att sukralos är ett godkänt sötningsmedel inom EU. Detta innebär att de omfattande utvärderingarna av sukralos inte kunde finna några hälsorisker förknippade med detta sötningsmedel, inklusive ökad risk för cancer... ...Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer vad gäller konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att det av SCF fastställda ADI-värdet (0-15 mg/kg kroppsvikt och dag) inte bör överskridas. En användning av begränsade mängder sukralos som sötningsmedel kan alltså betraktas som acceptabel från hälsosynpunkt.”Doseringen av Sukralose i Natural Balance Shake är 0,07% sukralos eller 0,0126 g per portion, vilket ligger långt under Läkemedelsverkets och EU’s rekommendationer. Oriflame Natural Balance Shake består av helt naturliga näringsämnen som ingår i den optimalt balanserade näringsformulan (ägg, ärtor, vassle, nypon, äpple och fibrer). För att göra kompositionen välsmakande, med användande av minimalt antal kolhydrater, har naturliga smaker och aromer samt det bästa sötningsmedel som idag är tillåtet av EU – sukralos lagts till. Tyvärr finns inga naturliga sötningsalternativ godkända av EU som inte leder till ohälsosamt höga blodsockernivåer, men vi har förberedett en uppdatering med naturligt sötningsmedel som kan lanseras när det blir tillåtet. Sukralos som har sitt ursprung i naturligt socker, men är ca 600 ggr sötare. Det innebär att man skulle behöva addera ca 40 % rent socker till varje portion för att uppnå samma smakupplevelse. Det hade inte varit bra för kroppen och blodsockernivåerna.
Allt detta vet jag, men inga klorföreningar är bra för vare sig kroppen eller naturen oberoende av om det är små eller stora mängder, ger cancer eller inte. Sen kan man ju fundera på om allt måste vara så "sött och gott". Stevia finns att söta med, det är ju en växt, som liksom alla andra växter bryts den ner naturligt. Varför den inte är tillåten kan man ju bara ha synpunkter på.

onsdag 15 oktober 2008

Matakuten 2


Tycker att de fortfarande står och stampar i skolorna och kommer ingen vart. Carola Magnusson går kanske för hårt fram, hon borde nog få de båda rätterna ( hennes nya och skolans vanliga) att harmoniera mera så de passar ihop då kanske barnen skulle bli intresserade. Jag hoppas hon klarar att vända barnen så de vågar smaka hennes mat.
Det jag gillar allra bäst är de möten Bert Karlsson har, förra veckan med Tommy Svensson, denna veckan med Mats Eric Nilsson. Jag ser framemot flera möten med dessa som kämpar i viss motvind, men har många anhängare som på sitt håll kämpar för samma tro.

Saxat från Tyckartoppen i expressen.

Pyttemjuk: Konstigt att den västerlänska massmänniskan under 1900-talet har blivit allt äldre och friskare än någonsin i historien, trots att man samtidigt påbörjade den industriella matframställningen med alla dess tillsatser.
Mitt svar till Pyttemjuk.
De flesta av alla dessa gamla människor har likt mina föräldrar ätit vad de hade på gården och lagat sin mat från grunden i alla sina 80-90 År. Det är de senaste 20 åren som det skenat i väg med alla tillsatser. Jag är inte så säker på att vi som är födda på 50-60 talet blir riktigt så gamla, även om många av oss ätit bra mat under större delen av våra liv. Hemlagad skolmat t.ex.
Det jag däremot skulle vilja se, men då är jag förstås död och begraven sedan länge, är de av våra barn som är födda på 70 och 80 talet som idag stoppar i sig dopingpreparat, träningskosttillskott, kokain, annan narkotika, massor av sprit, öl och vin ovanpå detta redbull eller andra konstgjorda drycker och skumma maträtter med massor av tillsatser. Hur långa liv får ni? Ni är troligtvis fler än vad gemeneman tror och definitivt fler än de som äter ekologiskt och funderar på vad de stoppar i sina kroppar.
Hoppas jag får sitta där uppe på ett moln och tjyvkika ner på världen om 50 år.

måndag 13 oktober 2008

Måndag igen och dags för Matakuten och Toppform

Sätter mig snart framför tv:n och väntar på Matakuten. Dags för nya intriger och avslöjanden. Så måste jag ju kolla på Toppform dessutom, men det får jag ta en annan dag!
I väntan på detta har jag varit och handlat lite. Lyckades bara hitta 2 Ostar på Willys som det inte var stabiliseringsmedel i. Suck! Alltså införskaffades 1 st Jarlsberg och 1 st Arlas Hushållsost. Inte de mest smakrika man kan hitta men är man envis och mot alla tillsatser så är man.

lördag 11 oktober 2008

Taktilmassage en gudagåva!

En av mina stamkunder svarar ovanligt bra på behandlingarna. En äldre stressad man med många järn i elden, som hade stora sömnsvårigheter när han klev in genom dörren för ett antal veckor sedan. En vanlig natt för honom kunde bestå av max 3,5 timmar sömn. Vid 01.30 vaknade han precis som många andra utbrända/stressade personer. Redan efter några behandlingar var skillnaden stor, numera sover han mellan 5 till 7 timmar/natt. Nu ser jag framemot fortsättningskursen i Taktipro .

Kostdoktorn har läst Barometern

Såg att Kostdoktorn läst om karragenan (E407) som Barometern talar om som växtslem. Karrangenan fungerar som förtjockningsmedel i stället för fett, mest i lightprodukter. Blev lite nyfiken på vad de skrivit i Barometern och hittade fler artiklar av Jesper Ericsson. Bland annat skriver han om att lighttrenden är död och att smör och bregott är det som gäller. Tack för det! Läs denna krönika http://www.barometern.se/kronika/lita-pa-ditt-fornuft---och-vand-alltid-pa-forpackningen(904198).gm som avslutas med dessa ord. Vänd på förpackningen.Lita sedan på ditt förnuft och stoppa inte ungarna fulla med kanelbullar som bygger på konserveringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och härdade fetter. Kunde inte sagt det bättre själv!

Äntligen börjar omgivningen vakna!

Slöläste Expressen idag och öppnade mittuppslaget. Öppnade ögonen rejält och var inte slö längre Amelia Adamo har skrivit en artikel om Så luras vi av matindustrin. http://www.expressen.se/kronikorer/ameliaadamo/1.1330190/amelia-adamo-sa-luras-vi-av-matindustrin
Tack Amelia! Du har stor genomslags kraft så fortsätt gärna med detta! Nu är hon inte ensam om de 4 artiklar som stod på mittuppslaget. Jessica Isaksson har skrivit de andra 3.
Varav jag tycker denna är bäst; Lär dig syna matbluffen!
1 Får du rätt mängd? Titta alltid på kilo eller literpriset för livsmedlet, det vill säga det jämförpris som alltid ska anges på en gul lapp vid sidan om priset för förpackningen, Då blir du inte lurad om en stor förpackning visar sig innehålla lite av varan.
2 Får du svamp i svampsoppan? Den ingrediens som är viktigast för konsumentens val ska alltid anges i procent på förpackningen, till exempel andel jordgubbar i jordgubbsylten. Titta på den när du jämför och få grepp om hur mycket svamp det är i svampsoppan.
3 Mest vatten i falukorven? Läs ingrediensförteckningen. Den ingrediens som det är mest av står först, sedan i fallande ordning.
4 Är det verkligen nyttigt? Granska alltid ett påstående kritiskt om ett livsmedels hälsoeffekter. Förhåll dig skeptisk till drycker med till exempel tillsatt grönt te-extrakt, aloe vera och fiber och annat jox. Det kan låta hälsosamt men är det knappast.
5 Socker eller inte? Står det "inget tillsatt socker" på juice eller knäckebröd är det inget märkvärdigt med det. Juice får aldrig innehålla tillsatt socker och traditionellt knäckebröd av råg bakas inte heller med socker. "Inget tillsatt socker" betyder ofta sötningsmedel, ibland också felaktigt andra sockerarter som honung, fruktos eller glukos. Läs ingrediensförteckningen!

fredag 10 oktober 2008

Hittat i Aftonbladet, kopplat till förförra inslaget!

Saxat ur artikeln:
Det här är tallriksmodellen
Den här tallriksmodellen använde David och Ann-Maria:
Halva tallriken fylls med grönsaker och den andra halvan delas lika mellan protein och kolhydrater.
Om vi nu kollar på bilden innehåller det mesta kolhydrater
Bakad potatis ca 19 sockerkedjor/100 gr
Majs ca 20,2 sockerkedjor/100 gr
Keso ca ?
Skinka ca 0 sockerkedjor/100 gr om det består av rent kött!
Groddar ca 0,8 sockerkedjor/100 gr
Tomater ca 3,7 sockerkedjor/ 100 gr
Sallad ca 1,5 sockerkedjor/ 100 gr
Värden hämtade ur Ät fet mat-Bli frisk och smal med LCHF där L-E Litsfeldt hellre talar om sockerkedjor än kolhydrater.
om jag räknat rätt består det hela av minst 45,2 sockerkedjor/ 100 gr det vill säga att stoppar man i sig 100 gr består hälften av socker? Jippi, det är ju rena rama godistallriken! Eller?

Sen hittar man lite till


Snubblade av en händelse över en liten kokbok med LCHF kost på nätet i en lagom stor PDF fil så inte skrivaren får fnatt om man skulle få för sig att skriva ut allt.

Tack alla gulliga människor som tar sig tid att göra en kokbok och lägga ut på nätet. Klicka på titeln som vanligt så hittar ni länken.

Jag letar och letar men hittar något annat...

Såg både på Kostdoktorns blogg och Annika Dahlqvist blogg att det stått något om LCHF i dagens Expressen, tyvärr hittar jag inget på nätet däremot hittade jag Anna Ottossons nya hälsoblogg. Hon är dietist och kostexpert hon ska blogga om sundkosthållning. http://www.expressen.se/halsa/1.1326901/hon-ar-expressens-nya-halsobloggare
Citerar: Var tredje timme
En av grundstenarna för en varaktig viktnedgång är enligt Anna att äta var tredje timme. På så vis hålls blodsockret på en bra nivå och risken att falla för onyttiga frestelser minskar.- Jag kallar metoden för " tretimmarsmetoden". Jag kommer att skriva om den på bloggen, samt om arbetet bakom kulisserna på " Bröllopsform". Dessutom kommer läsaren att få ta del av mina trendspaningar när det gäller kost och hälsa, säger Anna Ottosson.

Vem fasen har tid och ork och lust att fixa något ätbart var tredje timme?
dessutom tycker hon säkert som andra dietister att vi ska proppa i oss 5 frukter om dagen!
Pratade med en god vän i går som nyss fått diabetes, hon var ledsen för att hon inte orkade äta de 5 frukter hon skulle äta om dagen! Ja, ni läste rätt!
När min man åt frukt varje dag låg hans blodsocker på 11-12 på morgonen, nu när han är förbjuden att äta frukt ligger det på 6-6,5. Men hur ska jag få henne att lyssna på mig? Tips mottages tacksamt!

Hurra- Karin Ahlborg

I dagens Aftonbladet skriver Karin Ahlborg om Varför margarin när smör finns. (Klicka på titeln) Den artikeln gillar jag. Det jag inte gillar är när hon säger JA till kedjornas olika "skitskinka" Citat: Ja!
Jag är inte mycket för kedjornas egna märkesvaror och inte det billigaste kladdet heller. Men numera köper jag alltid den allra billigaste skivade skinkan för det är samma skit i alla förpackningar.

Jag skulle hellre välja något annat till mina eventuella smörgåsar, (om jag åt några vill säga) Det går ju att köpa helgskinka, julskinka och skiva. Helt kött visserligen med ett och annat E men inte så många som den eländiga smörgås skinkan har.

Samt till sist: Varför ska Axfood sluta sälja Felix Tomatketchup? Är den för dyr precis som kattmaten de slutade sälja.
Felix Tomatketchup är ju så ren den bara kan bli! Inga E-Nummer där inte!

torsdag 9 oktober 2008

Magproblem!


Ibland verkar det som om alla har magproblem, men att få pratar helt öppet om det! Att jag har det vet nog alla och att jag slarvar ibland vet de flesta. Ibland har man bara inte en chans att välja bort det magen helst inte vill ha. Eller så missar man att det kanske var något i maten som man inte tål.
Bland det svåraste som finns är att få människorna i sin omgivning , de som berättar alltså, att läsa, lyssna och testa sig fram. Mirakelmedicinen måste vara läkaren på sjukhuset och medicinerna från apoteket.
Varför är det så svårt att ta råd av oss som hjälpt oss själva och numera lever ett mycket drägligt liv. Det är inte lätt att testa sig fram, men det är bra mycket lättare än att sitta fast i ett problem eller vara försökskanin med otaliga läkarundersökningar och ännu fler pillerburkar med alla dessa biverkningar.
Några små tips för er. Hjälp finns att få bara man har tålamod. LCHF är en metod.
Att läsa Ulcerös kolit – så blev jag frisk från min obotliga tarminflammation är en annan, som inte bara vänder sig till er med ulcerös kolit utan även för oss andra med mindre allvarliga men lika besvärliga problem. En bok man kan leta efter är Nu räcker det av Ursula Jonsson.
Eller varför inte ta en kopp ljummet vatten med lite kallpressat kokosfett i innan frukost, det kan göra vilken småtrög mage som helst glad. Sen har vi ju våra kära loppfrön och linfrön, utan dessa vore livet pest.

onsdag 8 oktober 2008

Alla dessa böcker!

Nu ramlade det ju in en till i min postlåda, tror jag behöver en veckas semester för att kunna hinna smälta allt. Denna veckas bok är Ät fet mat Bli frisk och smal med LCHF av Lars-Erik Litsfeldt. Det ska bli intressant att läsa, lite över 100 sidor, med recept och med sockerkedjetabeller. Tror jag lägger allt annat åt sidan just nu.
Semestern som jag ska förlägga till Gotland om ett par veckor kommer hur lämpligt som helst. Hoppas på ösregn och mörker och mycket läsande och vila, samt några långa promenader i skogen.

Dags att prenumerera på.....

Om du tycker att det är viktigt med en självständig, obunden och fristående konsumentorganisation som inte är beroende av fackföreningar, handelsblock, politiska partier eller näringslivet, inte heller av några andra intressen
http://www.konsumentsamverkan.se/ Gå in på denna sida prenumerera på deras nyhetsbrev och läs! Ibland trevlig läsning ibland bedrövlig läsning men hur som helst väldigt nyttig läsning!

Matakuten knäckte mattanterna

http://www.expressen.se/noje/1.1295616/matakuten-knackte-mattanterna

Enligt Expressen alltså! Det ska bli en spännande fortsättning.

tisdag 7 oktober 2008

Matakuten - dagen efter

Har nu sökt efter reaktioner men inga hittat än. Programmet blir nog bra när vi får lite mera kött på benen.
Positivt att de hittat Tommy Svensson som kan det mesta om alla kemikalier i maten.
Positivt att alla kockar reagerar så negativt på den "fabrikstilllagade maten".
Negativt att alla reagerar med att hålla på sina revir, visserligen mänskligt men varför kan man inte vara mer öppen för förändringar.
Men, men vi vet ju inte hur vinklat progarmmet är.
Det kommer säkert reaktioner under dagen.

måndag 6 oktober 2008

Matakuten

I kväll laddar vi för Matakuten. Troligtvis har jag för stora förväntningar men jag hoppas innerligt att dessa kockar verkligen kontrollerar vad de stackars skolbarnen blir tvingade att äta varje skoldag. Ofta det enda Lagade mål mat de får varje dag. Vet kompisar till mina nu vuxna barn som bara fick smörgås och mjölk eller kräm och mjölk när de kom hem efter långa dagar i skola och på dagis eller hos dagmamman.

Analog ost - vad är det för fel på riktig ost?


Falsk riven ost är bättre för hälsan?!
Någon som hört talas om Analogost? Inte jag i alla fall förrän i dag, men tydligen finns det enligt en artikel i DN (Klicka på överskriften så kan ni läsa hela) enligt en annan artikel består den av detta och "lämpar" sig för dessa: Grunden i den här typen av "ost" är raps och solrosolja. Produkter av denna "ost" har ett lägre fettinnehåll och en annan typ av fett. Säljs som blockost i hela detaljhandeln med fokus på kunder som är laktosintoleranta, vegetarianer eller veganer.
Säljs då tydligen också som riven ost numera.
Jag frågar mig bara varför kan inte saker och ting och speciellt mat få vara i sin naturliga form .
Har ju perioder i mitt liv varit väldigt överkänslig mot mjölkprodukter. Har nu på senare år kommit på att det är ju inte mjölkprodukterna i sig jag reagerar på. Klarar ju grädde i mängder( den är ju naturlig) klarar även vissa gammaldagsmjölksorter men inte alla. Kan proppa i mig lass med smör och ost utan att jag reagerar och viss fil. Skulle jag råka få i mig lättmjölk eller lättfil eller någon annan "light" mjölkprodukt för att inte tala om mjölkpulver, så vill ingen vara i min närhet på många timmar.

Produkterna är vilseledande och oklara, säger inspektör Susanne Sylvén på Livsmedelsverket till Expressen . Enligt gällande regler får det inte stå "ost" på förpackningen, men för övrigt görs påsarna förvillande lika dem med riktig riven ost.

söndag 5 oktober 2008

Läste just.... en sill om dagen håller doktorn borta

Ofta läser jag ju Kostdoktorn och Dr Dahlqvist bloggar som ni vet ! Doktor Dahlqvist bloggade om att en sill om dagen var bra för hela kroppen. Citat: Sill däremot innehåller massor av nyttiga proteiner och omega-3-fetter. Den är en förnäm källa till vitaminer och antioxidanter.
Samtidigt lagade jag lite sill och löksås till min man. Inte konstigt att hans blodsocker ligger så bra nu för tiden. Det sjunker sakta men säkert, trots att hans utbrändhet gör sig påmind nu när han gått upp till halvtid och ibland jobbar lite för mycket. Skam den som ger sig, vi kämpar på med LCHF- kosten stoppar i oss vitaminer och mineraler.
Själv är jag ju en stor sill älskare men då ska den vara inlagd!

Nya Böcker hittar till min postlåda

Det är fullkomligt livsfarligt att fördjupa sig i vissa sidor, intresset väcks och nya böcker köps in. Hoppas på en mycket kall vinter med gott om tid för läsning. Just nu läser jag ju Christina Doctare men parallellt med Hjärnstress är jag ju bara tvungen att läsa Fett och Kolesterol är hälsosamt av Uffe Ravnskov. Redan förorden ger en bild av vad som komma ska, det här ska bli intressant. Detta trots eller tack vare att jag läst så mycket av honom på nätet!

Apropå...Wellness

Försökte luska lite mer i sukralosen i Wellness Natural Balance produkter, svaret jag fick var att det inte fanns mer sukralos i produkten än det fanns i vårat dricksvatten. Den enda förklaringen till det är ju att det beror på att inte reningsverken kan bryta ner sukralosen, rätta mig om jag har fel! Alltså blir det ju bara en rundgång......Förövrigt känns det som Wellness pack är riktigt bra! Bara att fortsätta att äta alltså. Wellness pack är en fiffig liten påse med Omega 3, Multivitamin samt Astaxanthin.
Astaxanthin är en av många antioxidanter, och är känd som naturens starkaste antioxidant. Den hjälper kroppen att rensa ut fria radikaler, som angriper och skadar cellerna i kroppen.
Får se om mina knarriga och stela knän blir bättre, ska hjälpa mot ledvärk sägs det!