onsdag 4 mars 2009

Ett tips från Coachen!

På mitt jobb har vi en friskvårdsansvarig. Vissa meningsskiljaktigheter förekommer när jag går in i hans grupper och vänder upp och ner på hans tankar och inlärda fraser från friskvårdsutbildningen.. I dag fick jag ett tips på en sida, där man kan gå in och räkna ut hur mycket energi man behöver för att fungera ett dygn. Vet inte om det var en protest för mitt LCHF engagemang.

Sidan heter http://www.uppladdningen.nu/ de som står bakom är Kungsörnen, AXA, Hatting, Korvbrödsbagaren, Schulstad, Skogaholm.

Citat från sidan: MUSKELBRÄNSLE Muskeln använder olika lagrade energikällor till olika typer av träning och tävling. Vilken energikälla som används påverkas av följande faktorer:
hur vältränad du är ,vilken typ av aktivitet du gör, hur lång tid aktiviteten pågår, om du äter under aktiviteten, träningens intensitet, matens sammansättning. Det är framförallt tempot som avgör vilket förstahandsbränsle dina muskler väljer. Under sömn är fett den dominerande energikällan. När du vilar eller promenerar delar fett och kolhydrater ungefär lika på energitillförseln, men ju högre tempot blir desto mer utnyttjas kolhydraterna. Vid en maximal ansträngning är kolhydrater den dominerande energikällan.

VAD DU ÄTER ÄR VIKTIGT
Det är inte bara mängden energi, utan även hur du fördelar energikällorna som har betydelse. Fördelningen av energi uttrycks i energiprocent, E %. Här ovan ser du hur energifördelningen bör se ut för en normalt fysiskt aktiv person. Är du idrottare behöver du mer energi än så. Under tuffa träningsperioder kan du därför öka andelen energi från fett till 35 E%. Under en kolhydratuppladdning kan andelen kolhydrat ökas upp mot 80 E%.

Som vanligt är jag mycket skeptisk till allt som livsmedelsföretagen ligger bakom och speciellt när de tycker att man kan öka kolhydraterna upp till 80 % vid kolhydrat laddning. Finns det en logisk förklaring till att våra idrottsstjärnor jämt är sjuka när det gäller, om de är "tvungna" att peta i sig så mycket kolhydrater innan tävling.

Inga kommentarer: