tisdag 28 april 2009

Det kom ett mail!

Prenumererar på några bra nyhetsbrev. Då och då ramlar de in i mailboxen. I går kom det ett från Tommy Svensson, för er som inte vet vem Tommy är, kan jag berätta att han är en genuin Östgöte med rötterna i naturen. Han har väl större delen av sitt liv lagt sitt liv i naturens händer som den svampexpert han är. Med några riktigt bra svampböcker på sitt samvete. Han har också sedan många år vikt sitt liv till att upplysa oss andra om alla tokigheter i maten. Dessutom är han en alldeles utmärkt kock. Eftersom våra familjer umgicks ganska ofta när barnen var små, har jag då och då suttit vid hans middagsbord. Nu far han land och rike runt och för sitt krig mot tillsatser och annat som stör honom och oss andra. Några böcker om Snille & Fixa som donar och fixar med saker i naturen, har han gjort tillsammans med en tecknare och är bra att när man har små barn och ska ut i naturen.
Nog om honom men han plockar som vi andra lite information här och där, fördjupar sig mer och jag har citerat honom tidigare och här kommer hans senaste NYHETSBREV det har inte kommit in på hans sida än därför får ni det i sin helhet här. Tack Tommy för att du har den ork och det intresse du har!

SÅ FUNGERAR SVERIGE

Har länge funderat på varför vissa dietister, läkare och Livsmedelverket förespråkar kemiska lättmargariner och margariner med kolesterolsänkande växtsteroler gjorda av resterna som blir kvar när man tillverkar grönsåpa eller tallbarrsolja till tvål, före fetter med naturligt omega-3 fettsyror. Visst vet jag att professorer som Bengt Vessby och andra av industrins ledande personer, gör allt de kan för att lansera sina produkter. Men man tycker ju att läkare, dietister, sjuksköterskor och Livsmedelsverkets personal, bör ha så mycket i sina välutbildade huvuden att de genomskådar företagens ”lobbyverksamhet”.
När också vårdcentraler, dietister, företagsläkare m.fl. delar ut reklambroschyrer från multinationella företag, om kolesterolsänkande produkter, är det lätt att tro att de gör detta utan att först ta reda på fakta och att de inte har en aning om vad de håller på med.

Nu börjar en helt annan bild att ta form, om hur multinationella jätteföretag styr den information vi får när det gäller kostfrågor och hur EU anlitar företag som bl.a. tillverkar mat och mediciner för att ta fram information och rekommendationer.

EU LÅTER FÖRETAG PÅVERKAR SINA KOSTRÅD

EU har bestämt att man ska ta fram nya kostrekommendationer för sina medlemsländer. Detta ska ligga till grund för Livsmedelverkets information till skolor, barnomsorg, mödravårdscentraler och oss vanliga konsumenter, samt även för läkar- och dietistutbildningar, när det gäller kostfrågor, i vårt land samt gränsvärden för när kolesterolsänkande medicin bör sättas in.

Detta jobb har organisationen International Life Sciences Institute (ILSI) fått. EU betalar 126 miljoner kr. för att ILSI ska ta fram dessa nya kostråd som ska styra Europa kostpolitik de närmaste åren.
Problemet är att ILSI inte är så lämpade att utföra detta arbete, då denna organisations representanter är knutna till flera multinationella företag som tillverkar livsmedel, två av världens största sockerbolag, samt värdens största läkemedelföretag som bl.a. tillverkar kolesterolsänkand mediciner.
ILSI arbetar på uppdrag från bl.a. Pfizer och Glaxo som är två stora läkemedelsföretag, det välkända företaget Coca Cola, Kraft Foods som ägs av Philip Morris som numera ofta benämns som Altria för att vi inte ska förstå kopplingen till cigaretter, Kelloggs med sina flingor, Unilever som är värdens största livsmedelföretag och det stora sockerföretaget Südzucker. Även Mc Donalds har lyckats fått med en representant i projektet.
Även flera svenskar som har koppling till stora företag sitter med eller har möjlighet att påverka ILSI´s arbete. Nils-Georg Asp, professor i näringslära och verkställande direktör för SNF, Swedish Nutrition Foundation har sina kopplingar genom sin samarbetspartner John Cummings som är en av ILSI´s medlemmar. Nils-Georg Asp kallats Sveriges främsta fiber- och kolhydratexpert och får ofta uppdrag som, konstigt nog, i de flesta fall verkar vara till fördel för industrin.
De kostråd som gäller för oss i Sverige idag, innan de nya nu kommer från EU, har tagits fram under ledning av Professor Brittmarie Sandström som avled år 2002 i cancer bara 57 år gammal. Om hon följde sina egna kostråd och om dessa påverkat hennes sjukdom får man bara gissa sig till.
Livsmedelsvekets professor Åke Bruce skrev i en text om det arbete som Brittmarie Sandström utförde, att hennes kopplingar till ILSI var en stor förtjänst.

Hur kan EU-parlamentet betala ILSI för att ta fram kostråd, när man vet vad de representerar?? Vill inte tro att det fungerar på samma sätt som när läkare skriver ut kolesterolsänkande mediciner.
Läkemedelföretagen betalar gärna ut bonus och bjuder på resor till ” duktiga” läkare. Konferensresan betalades av läkemedelsföretaget inkluderade hela läkarens familj. Den enda konferens som förekom under två veckor var en två timmars dykkurs enligt en anonym läkare jag pratat med. Han trodde själv att han skulle få en del utbildning på resan och det var därför han tackade ja. Skulle man känna sig helt ”lurad” att behöva tillbringa en vecka på ett lyxhotell i paradiset med familjen utan att behöva vara på konferens hela dagarna? Han sa att han aldrig mer kommer att ta emot denna ”bonus” då han ansåg att det var mer muta än utbildning. På det sjukhus som han jobbar i Västra Sverige, finns flera läkare som varit på ”konferensresor”, betalda av läkemedelindustrin vid flera tillfällen enligt honom.

Efter en rundringning till läkare som jobbar inom Landstinget i Östergötland så erkände 23 läkare och tre högre chefer att de samtidigt jobbade åt läkemedelsindustrier som de hade sina tjänster i Landstinget. Är det därför som så många människor är läkemedelsförgiftade i dag, eller äter kolesterolsänkand mediciner utan att det behövs?
Rundringning gjord av: Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten.

Gäller samma sak för EU´s representanter att de får resor eller bonus om de fattar beslut som gynnar livsmedelindustrin eller läkemedelsföretag och är det därför som Marit Paulsen påstår att hon tycker att ekologisk produktion är skit. Hon som tidigare skrivit böcker som ”den stressade potatisen” och alltid pratat om ren mat. Har hon ju tidigare bytt politiskt parti för att få fördelar, byter hon nu åsikt för att hon vet att det finns stora pengar eller fördelar att tjäna på detta?

VAD KAN VI VÄNTA OSS AV ILSI?
Självklart kommer företagen som ingår i ILSI att se till att de råd de ger, ökar deras vinster ännu mer.
Läkemedelsföretaget Phizer, som är störst på kolesterolsänkande mediciner i världen, tillverkar den världsledande Lipisor som såldes för 54 miljarder kronor under 2007. Kommer detta företag att rekommendera att vi äter vildfångad fet fisk för att sänka vårt kolesterol, eller kommer de att sänka rekommenderad kolesterolgräns när det gäller att skriva ut deras mediciner?
Kommer de stora sockerbolagen och Coco Cola, som finns med i ILSI, att ge råd om att våra barn bör dricka mindre läsk och äta mindre godis för att deras celluppbyggnad störs av dagens överkonsumtion av socker?
Kommer Unilever, som tillverkar Becel, att berätta att naturligt ekologisk Bregott innehåller lika mycket omega-3 som deras egen kemiska Becel?

DAGS ATT VI SÄGER IFRÅN!
Eftersom Livsmedelverket, flera läkare, dietister och många andra myndigheter styrs av industrin, så är det vi konsumeter som bör ta makten i samhället.
Gå gärna in och läs docent Uffe Ravnskovs inlägg i Dagens medicin måndagen den 27 april.
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml

Se till att dina barn får riktiga fetter (Bregott och fullfet mjölk) på dagis eller i skolan, se till att läkarna försöker bota din sjukdom och inte tillfälligt minskar problemen med mediciner.
Ät inte på restauranger som serverar lättmargariner och ring till företag och klaga på de onödiga och tveksamma tillsatser som de blandar i.
Intresset för ren mat har ökat lavinartat de sista två åren och mina föreläsningar, Bert Karlssons Matakuten, Mats-Eriks Nilssons böcker och alla andra som är ute och föreläser om detta böjar att ge resultat.

Skicka detta brev till alla du känner eller alla som du har i din e-lista.

TOMMY SVENSSON


Inga kommentarer: