tisdag 14 april 2009

Tapiokastärkelse

Tapioka utvinns ur kassaväxtens rot, själva rotknölen till och med. Tapioka förekommer i flera olika former och tapiokamjöl är nog vanligast. Mjölet används som förtjockningsmedel i olika livsmedel. Tapioka påminner om majsstärkelse.
Mjölet från kassaväxten innehåller inte gluten, laktos, mjölkprotein eller
sojaprotein vilket är en fördel för allergiker.
Vi har olika modifierade stärkelser potatis, ris, vete, tapioka, majs
Att stärkelsen har modifierats betyder att stärkelsens egenskaper har förändrats efter det att stärkelsen är utvunnen ur sin råvara

Modifierad stärkelse
Modifierad stärkelse används som förtjocknings-, och stabiliseringsmedel.
Stärkelsen är bearbetad på enzymatisk, kemisk eller fysikaliskt sätt för att ge
önskade egenskaper och vid denna process används ofta bevisligen cancerframkallande
kemikalier som epiklorohydrin och propylenoxid. Dessa kan finnas kvar i slutprodukten.
Vid modifieringen förändras stärkelsens egenskaper så vår kropp inte känner
igen den som en naturlig stärkelse, utan den stör istället kroppens funktioner. De
restprodukter som kroppen inte kan bryta ner, påverkar cellerna och dess
förmåga att kopiera sig. Det låter kanske allvarligt men när en cell blivit störd
och på så sätt inte fått rätt egenskaper stöter kroppen bort cellen och börjar
bygga en ny. Problemet är att det tar kraft från vårt immunförsvar att tillverka
och stöta bort celler och vi blir lättare mottagliga för förkylning, influensa,
allergier och munsår.
Saxat från Tommy S och Utbildningscenter

1 kommentar:

Cattis sa...

utförlig och intressant genomgång!

...eftersom den modifierade stärkelsen är förändrad på molekylnivå får den inte ingå i ekologiska produkter.
så vill man inte äta den kan man vara säker på att den inte finns där :-)

Tapiokastärkelse, är det något man kan äta som lchf-are?