söndag 24 maj 2009

Gunnar Lindgren och hans nyhetsbrev.

Då och då dimper de ner i min Mailbox, breven i en aldrig sinande ström från Gunnar Lindgren. Många är de tips och tankevärda ord som kommer från den mannen. Dagens mail handlade om Slam som de ofta gör, men även om Hudcancer, Sollotion eller Hudlotion över huvudtaget. Här kommer ett utdrag och det är något att fundera över:
1. Solskyddsoljor och cancer

Vid de stora badplatserna används stora mängder olika solskyddskrämer och oljor. Tittar man på vattenytan kan man se en hinna av olja och fett. Skyddar dessa verkligen mot solens farliga strålar?
I solljuset finns olika typer av strålar, bl a UVA och UVB. Solskyddskrämer har för det mesta varit sådana som skyddat mot UVB-strålar. Men dessa strålar gör att vi skapar D-vitamin. Utan D-vitamin blir vi sjukare. Däremot har de vanliga krämerna inte skyddat mot UVA - de strålar som man anser ger upphov till hudcancer. Därmed kan de vanliga solskyddskrämerna vara kontraproduktiva och mer till skada än nytta. Det finns en undersökning som visar att hudcancer är 9 ggr vanligare hos dem som använder solkräm jämfört med dem som inte använder sådan. Detta beror naturligtvis till största delen på att den första gruppen solar mer, men hur stor del beror på att solkrämer troligen gör mer skada än nytta?

Det finns fler komplikationer. I de flesta salvor och krämer som finns i samhället ingår lanolin (fårullsfett), Men lanolin får man som biprodukt när man tvättar fårull i stora ulltvätterier. Man har då upptäckt att tvättvattnet som lämnar tvätteriet är kraftigt förorenat av verkligt svåra bekämpningsmedel.Orsaken till denna förekomst i ullen är att de stora fårfarmarna i Nya Zeeland och Australien, som producerar en stor del av fårullen i världen, använder dessa farliga bekämpningsmedel.
Bekämpningsmedelsrester i salvor och hudkrämer
Det är oklart hur stora resthalter av bekämpningsmedel som accepteras av tillverkare av alla sorters salvor och krämer där lanolin ingår - och det är troligen de flesta.
Även där kvarstår frågan vilka krav man ställer på detta lanolin?
Även de konserveringsmedel som finns i hygienprodukter, som egentligen skulle kallas bekämpningsmedel, är bekymmersamma. Ett vanligt sådant ämne är olika typer av parabener.
ParaBEN står för para-bensoesyra. Sedan finns det olika salter av parbensoesyra.
Dubbelbindningarna kan spricka p g a UV-ljuset och då bildas bensen. Bensen vet vi sedan länge att det är cancerframkallande.
Hudens immunförsvar skadas
Det är inte självklart att människans hud mår bra av att smörjas in med kemikalier och detta kan säkerligen vara grogrund för hudcancer i sig. Ju mer vi lärt oss att smörja in oss, desto mer har hudcancern ökat.
I en förstudie till en studie om annat, framkom att själva krämen i sig, orsakade hudcancer hos känsliga möss. Detta i så hög grad att de var tvungna att ta fram en kräm utan dessa ämnen för att kunna genomföra sin studie.

Inga kommentarer: